• Curierul de Hâncești

Ce rol are arta în viaţa Dvs?


E sfârşit de septembrie, iar peisajul de afară ce dă spre auriu ne duce cu gândul la lucruri frumoase, imahini calde, melodii nostalgice. Poate tocmai de aceea, în această perioadă se sărbătoreşte ziua internaţională a muzicii.


Pentru noi însă e un prilej potrivit pentru a merge printre cetăţenii raionului Hânceşti cu următoarea întrebare:


  • Ce rol are arta în viaţa dvs?

Ion M., 39 ani, or. Hânceşti: „Arta are un rol aparte în viaţa mea. Cândva, când încă învăţam la şcoală, mergeam la ore de vocal, ba chiar am cântat pe la câteva concursuri. Acuma, evident am altă activitate, deci nu mi-am luat calea muzicii, însă cânt mai mereu, uneori chiar şi în gând. Nemaivorbind de petreceri şi serbări, unde ne adunăm cu verişorii mei, care cântă la chitară şi acordeon. Dacă suntem toâi trei, facem veselie de zile mari.”


Ana Tacu, 56 ani, s. Bozieni: „Nu are nici un rol. Cu toate problemele din ziua de azi îi a cânta cuiva. Poate numai celora care îşi au arta drept meserie care-i hrăneşte, dar nu şi ceilalţi care abia de-şi duc zilele în spate de sărăcie şi nedreptate. Chiar şi când se mai face vreun hram pe la noi prin sat, nu e ca altă dată. Oamenii au uitat să zâmbească, au uitat să se bucure de frumos... au uitat în general ce este frumosul.”


Dina Moraru, 18 ani, or. Hânceşti: „Întotdeauna mi-a plăcut arta în toate aspectele. Fie că e vorba de muzică, de pictură sau de dans. Mai ales după concerul lui Eugen Doga la Manuc Bey, de sâmbăta trecută, pot afirma cu certitudine că arta va rămâne mereu în sufletul meu. Ce frumos a m ai fost, ce atmosferă de neuitat, ce voci impresionante şi ce acorduri nostalgice au sunat din instrumente. Eu cred că şi aşa suntem prea necăjiţi, prea răutăcioşi, prea indiferenţi faţă de tot ce ne înconjoară, aşa că arta, în toate întruchipările sale este tot ce ne mai rămâne”.


Viorica Zaharia, 26 ani, or. Hânceşti: „Arta în viaţa mea nu are doar rol, este însăşi viaţa mea. După absolvirea liceului în Hânceşti, am mers la facultatea de arte decorative unde am învăţat atâtea lucruri frumoase. În plus, sunt fericită că lucrez pe specialitate şi acum sunt designer decorator într-o companie privată. Totodată, chiar dacă salariul nu este prea mare, în fiecare săptămână merg fie la teatru, fie la concert, ca să îmi bucur sufletul.”


Alexandru Braga, 36 ani, s. Cărpineni: „Sincer, nici un rol. Eu am fost călcat de urs pe ambele urechi aşa că muzică nici nu cânt nici nu ascult. De dansat nu pot dansa, că deja eu seamăn a urs dacă încerc să fac paşi în ritm de dans. Aşa că încă de mic am renunţat la tot ce este artă. Da, îmi place să îi văd pe oamenii artistici cum se dedică activităţii lor, însă acest domeniu este departe de mine. Eu iubesc cifrele şi toată viaţa mea m-am ocupat de calcule – asta e adevărata pasiune a mea, şi deci arta mea, într-un fel.”


Maria Toma, 50 ani, or. Hânceşti: „Arta este artă, este ceea ce ne face mai luminoşi în interior şi chiar în exterior. Din păcate, noi cu grijile şi neajunsurile noastre mai puşin ne gândim la artă. Foarte puţini dintre noi îşi permit să meargă la un concert, la un cinematograf. Ne bucurăm când se mai organizează vreun concert la Casa de cultură, vreun hram sau altă sărbătoare de acest gen. Eu una am iubit mereu actoria însă, nu am mai fost la teatru de vreo zece ani. După şcoală chiar am mers să mă fac actriţă şi directorul teatrului mi-a spus că dacă plâng „la comandă”, mă ia în trupa lui. Eu fiind prea emoţionată nu am putut să plâng, mai ales că eu de firea mea plâng foarte rar, darămite la comandă şi... nu m-am făcut actriţă. Uite-aşa. Însă teatrul îmi place oricum. Uneori la Moldova 1 fac transmisiune directă de la vre-un spectacol din Chişinău şi eu privesc cu mare plăcere.”Elena Golubnic

5 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco