• Curierul de Hâncești

Ce viitor au tinerii aici în ţară?


Se ştie că tinerii sunt viitorul nostru şi ne străduim să le oferim tot ce avem mai bun pentru ca aceştia să fie fericiţi. Dorinţa părinţilor este să-şi vadă odraslele aranjate în viaţă, la un serviciu bine plătit, la casa lor şi cu perspective pentru un viitor prosper. În legătură cu ziua tineretului marcată la data de 17 noiembrie, am realizat un sondaj de opinie cu cetăţenii raionului Hânceşti pentru a afla care sunt cele mai mari vise şi aspiraţii ale tinerilor actuali, care sunt planurile lor de viitor şi cu ce probleme se confruntă la vârsta considerată cea mai frumoasă.


Ce viitor au tinerii aici în ţară?


Valeria Cerneţchi, 24 ani, masterandă în domeniul Relațiilor Internaționale și Studii Europene, or. Hânceşti: „În condițiile actuale din țară sincer vorbind, tinerii nu prea au multe oportunități de dezvoltare pe plan profesional. Situația politică instabilă din țară, nivelul înalt de corupție, salariile mici, angajarea pe bază de pile, nepotism și cumetrizm, reprezintă impedimentele în calea tinerei generații, acestea fiind motivele optării pentru studiu, muncă și traiul în altă țară. Totuși, consider că tânăra generație prin muncă asiduă, iubire, entuziasm și dedicație valorilor patriei noastre, poate contribui la marea schimbare pe care o cere sistemul demult învechit. Zidul poate cădea peste noapte dacă este zdrobit cu putere - o poate face oricine, dar ține de iscusința unui maestru să construiască o biserică din cărămida ce făcea parte din zid...”


Ion Constantin, 65 ani, pensionar, s. Cărpineni: „Eu nu văd alt viitor pentru copii decât în altă ţară. Am trei copii şi toţi sunt plecaţi peste hotare. Sunt aranjaţi bine, pe la casele lor şi cu servicii bune. Îmi pare rău că îi văd rar, dar important este lor să le fie bine. Cu dezordinea din ţara noastră se pot aranja la servicii bune numai copiii deputaţilor şi a celor care au cunoscuţi şi cumetri prin funcţii înalte de stat. Restul tinerilor, din păcate, lucrează pentru copeici şi mai mult din entuziasm.”


Cătălina Canţîr, 20 ani, studentă la facultatea de finanţe şi bănci, or. Hânceşti: „Viitorul tinerilor sau a fiecărui om în parte, se realizează datorită dorinței arzătoare de realizare pe care o are fiecare în interiorul său. Astfel, dacă te preocupă ceea ce este în țară, aici mă refer la politică sau la felul cum fiecare își adună banii în buzunare, calculând sumele altora. Nu obţii nimic dacă îţi adresezi doar întrebări fără a căuta şi un răspuns adecvat, iar dacă găseşti răspunsul trebuie să acţionezi şi să lupţi pentru ceea ce îţi doreşti. Aşa că prinde din zbor tot ce-i plăcut, visează la ce-i mai bun, practică sportul, citește cărţi bune şi încearcă să înțelegi fiecare om în parte fără să-ți pese de întrebări inutile pe care şi le pun cei care lenevesc. Exista şi un citat care sună cam aşa: „Nu greșește cel care nu face nimic, dar şi acela greșește că nu face nimic”. Eu profit din plin de soare şi de zâmbetele oamenilor, iau ce e mai bun din cele ce ni le oferă viaţa, astfel am numai de câștigat.”


Tatiana Trofim, 22 ani, studentă la Universitatea pedagogică „Ion Creangă”, s. Mireşti: „Dacă tinerii şi-ar da silinţa şi ar munci la fel cum munceau părinţii noştri şi nu ar aştepta doar susţinerea familiei, am avea o ţară mult mai prosperă. Poporul nostru în frunte cu tinerii au deprins un obicei foarte prost, cel de a da vina pe cineva pentru că nouă ne merge rău. Tot ce ştiu şi de ce m-am convins eu este că toate schimbările încep de la noi.”


Maxim Sandu, student la facultatea de jurnalism, or. Hânceşti: „Tinerii au viitor indiferent de condiţii. Viitorul întotdeauna a fost şi este în mâinile noastre, totul depinde de noi. Realitatea  este că tineretul în ziua de azi este indiferent de ceea ce se întâmplă în societate şi prea puţin se implică în rezolvarea unor probleme.”


Cristina Mirciu, 24 ani, studentă la Universitatea Academiei de Ştiinţe, or. Hânceşti: „Sincer, cred că nu avem nici un viitor cu o asemenea atitudine. Nu sunt respectaţi nici cei mai în vârstă şi nu suntem respectaţi nici noi, tinerii care, se zice că suntem viitorul ţării acesteia. Suntem nevoiţi să luptăm în continuu, altfel ne prăbuşim cu tot cu ţară.”


Elena Furdui, 24 ani, studentă la medicină, s. Logăneşti: „Pot afirma că viitorul este cel pe care-l creezi tu, totul depinde de atitudine şi cât de bine îţi poţi satisface necesităţile. Recent, fiind la o lecţie a unui profesor de la o facultate din Germania, spre final, am rămas câţiva tineri să-i tot adresăm diverse întrebări, am discutat şi despre situaţia tinerilor. Majoritatea din noi spuneau că e destul de dificil să trăieşti în condiţiile în care după 6 ani trebuie să supravieţuieşti cu o bursă de 950 de lei. Presupuneam că salariile în Germania sunt mult mai bune, şi-l tot iscodeam despre posibilitatea de a pleca. Profesorul ne-a oferit şi soluţii, spunând că dacă ar fi în situaţia noastră ar căuta proiecte de cercetare în domeniul TB, pentru că avem foarte multe cazuri în ţară care ar interesa cercetătorul european şi astfel ne-am câştiga nişte bani în plus. El a mai făcut un calcul simplu şi a zis că nu înţelege cum de avem aşa maşini luxoase pe străzi, lucru logic imposibil cu salariile noastre. Ne-a mai spus că e important să te simţi bine în mediul tău, că asta contează foarte mult. La final, după ce am rămas mai puţini, profesorul a zis: ,, Şi când e exodul? Când plecaţi pe corabia lui Noe?”. Atunci am înţeles dezamăgirea lui, care încerca să ne înveţe ceva, în timp ce majoritatea vroiam să plecăm altundeva, eforturile lui fiind în van. Ce viitor au tinerii azi? Au viitorul pe care şi-l construiesc chiar ei.”Elena Golubnic

15 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco