• Curierul de Hâncești

Ce vor aduce după sine protestele în masă?Ce vor aduce după sine protestele în masă?

Mai mulţi experţi şi analişti declară că Republica Moldova se află într-o situaţie destul de gravă, instituţiile statului nu funcţionează, iar riscul de a pierde susţinerea partenerilor europeni este tot mai aproape. În acelaşi timp, urmărim cu toţii nenumăratele proteste din capitală, unii oameni cerând alegeri anticipate, alţii – un nou guvern. Pe toţi însă îi leagă dorinţa de a trăi într-o ţară prosperă şi lipsită de corupţie. Pentru a afla ce fel de deznodământ al situaţiei deloc uşoare văd cetăţenii raionului Hânceşti, am adresat următoarea întrebare:


Ce credeţi că vor aduce după sine protestele în masă de la Chişinău?


Tudor Tacu, 72 ani, or. Hânceşti: „Protestele, atât timp cât sunt paşnice sunt binevenite. Ţara noastră a ajuns într-o gaură complet neagră şi probabil numai poporul mai poate schimba ceva. Noi nu avem, elementar, cu ce ne întreţine. Eu sunt pensionar şi toţi banii se consumă pe achitarea serviciilor comunale. Au scumpit tot ce se mai poate scumpi, luna aceasta am plătit 810 lei energia electrică. Dar ce să fac?! Să nu mă folosesc de frigider, de rolă, de televizor, de lumină la bec, la urma urmei?! De procurarea medicamentelor nici nu mai merge vorbă. Să nu mai vorbim nici de oamenii de la sat, care au o pensie de 300 de lei, fie chiar şi 600. Ce să faci cu aceşti bani?! Toţi noi vrem o schimbare şi sunt convins că protestele de la Chişinău vor aduce aceste schimbări. Noul prim ministru, Filip, a declarat că ar fi bine să mai strângem cureaua. Unde s-o mai strângem că nici găuri nu ne-au mai rămas, nu mai putem face faţă greutăţilor.”


Alina V. 25 ani, or. Hânceşti: „De când tot protestează poporul, politicienii se zbat ca viermii, nici să ajungă pe calea adevăratei justiţii, unde ar avea pentru ce să răspundă, nici să-şi piardă cumva funcţiile atât de comode şi aducătoare de bani. Mai mult de atât, „ai noştri” iarăşi caută împrumuturi de la români, şi aici e vorba de miliarde de euro, bani care ulterior se „scot” tot din noi.  Conducătorii români afirmă că reformele ferme şi duse până la capăt vor readuce în  Republica Moldova stabilitate politică, economică, financiară şi că ar oferi cetăţenilor ţării noastre sentimentul de siguranţă. Noi asta şi ne dorim, numai nu de la cei care sunt acum în fruntea statului, nu de la cei care ne-au furat, ne fură şi dacă îi lăsăm, vor continua să ne fure.”


Parascovia Serdiuc, 61 ani, s. Pogăneşti: „Protestele de la Chişinău vor aduce o schimbare, sperăm că spre bine. În primul rând, trebuie schimbată toată conducerea, din talpă. Nu are ţara noastră nevoie de sute de deputaţi, sunt prea mulţi şi toţi primesc salarii pe spatele nostru. Eu mai am un an până la pensie, dar ce pensie voi primi când nu am unde lucra... Stau acasă şi îngrijesc de nepoţică, la sate nu a mai rămas de lucru, de fapt, cine te primeşte la aşa vârstă?!”

Ion G., 63 ani, or. Hânceşti: „Am fost şi eu la proteste. Mă bucur că toate sunt paşnice, dar vreau să zic că totul începe de acolo de sus. Dacă actorii politici vor găsi un punct comun de înţelegere, oamenii nu vor mai suferi atât de mult. Cel mai important e să nu se ajungă la vărsare de sânge.”


Mariana Chişca, 42 ani, or. Hânceşti: „Cel mai important e ca aceste proteste să nu aducă cu sine vărsare de sânge. Am văzut deja oameni care iniţiază deboşuri, oameni care habar nu au pentru ce protestează, dar şi oameni care le-a ajuns cuţitul la os şi vor să trăiască mai bine. Nu se mai poate, oameni buni, să stai şi să te rogi ca după o lună de zile muncită din zori, să primeşti salariul cuvenit, ori pensia meritată. Nu dă Doamne, să se pornească şi la noi un război ca la Ucraina, că toţi bogătaşii şi politicienii îşi vor lua actele şi cheile de la vilele de peste hotare, iar noi vom muri ca muştele, omorându-ne între noi. Iată acuma se spune că nu se vor da salarii la bugetari. Atunci hai să nu achităm serviciile comunale, să nu achităm taxele pe care le mai avem, să mâncăm ce mai avem prin dulapuri....”


Alexandru Pascal, 29 ani, or. Hânceşti: „Eu aştept mai repede să fiu anunţat că e gata cetăţenia română şi să plec din ţara asta plină de hoţi şi corupţie. Eu nu am un viitor aici şi cu atât mai mult copiii mei. Eu nu am posibilitatea să fac o nuntă cu salariul de aici, nu pot să cumpăr un apartament, ca să faci un copil, iarăşi ai nevoie de bani. Este o expresie foarte dură, dar adevărată: numai în Moldova poţi să te naşti cu bani, să creşti cu bani, să înveţi cu bani, să te tratezi cu bani, să mori cu bani şi să lucrezi degeaba...”Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco