• Curierul de Hâncești

„Cea mai mare provocare este birocraţia”

La o cafea cu Constantin Vlas, vicepreşedintele raionului Hânceşti:

„Cea mai mare provocare a mea este birocraţia, cu care mă împac destul de greu”


-Dle Vlas, cum vă simţiţi în fotoliul de vicepreşedinte al raionului pe probleme economice? Cât de grea sau de uşoară este această pâine?


-Sunt onorat să deţin o funcţie atât de importantă la nivel raional şi mă bucur că am posibilitatea să valorific la maxim atât experienţa dobândită până acum, cât şi relaţiile cu anumiţi factori de decizie. Trebuie să recunosc că această funcţie nu este deloc uşoară şi presupune o muncă destul de tensionată, pe alocuri imprevizibilă, dar toate acestea sunt umbrite de satisfacţia pe care o primesc când ştiu că pot contribui direct la dezvoltarea raionului nostru. 


-Care sunt cele mai importante probleme de ordin economic ale raionului nostru şi cum le vedeţi rezolvarea?


-Este un domeniu în care e mult de muncit, în primul rând trebuie să deschidem uşile raionului către investiţiile străine directe, prin asigurarea infrastructurii necesare. Aceste investiţii ar crea locuri de muncă şi ar genera efecte economice pozitive asupra mediului de afaceri existent. Eforturile conducerii raionului nu sunt în zadar şi deja a fost iniţiat un set de măsuri pentru a atrage astfel de investiţii. Este un proces mai meticulos, dar sper să avem rezultate. O altă problemă pe care am remarcat-o este cea a suportului pentru mediul de afaceri, în mod special a întreprinderilor mici şi mijlocii. Antreprenorii noştri au nevoie de mai mult sprijin guvernamental prin diferite instrumente de suport care le-ar reduce din povara fiscală şi i-ar încuraja să-şi reinvestească profitul pentru a se dezvolta, propulsând indirect economia. Reieşind din faptul că posibilităţile administraţiei raionului sunt limitate pe acest segment, căutăm posibilităţi de susţinere a mediului de afaceri prin metode alternative: expoziţii, proiecte, seminare de informare, training-uri şi foruri economice la care ar putea să-şi promoveze afacerea.


-Colaborarea şi stabilirea înfrăţirilor cu localităţile de peste Prut, la care îi îndemnaţi deseori pe primari, sunt o soluţie optimă de dezvoltare pentru primăriile localităţilor noastre?

-Aveţi dreptate, practic cu orice ocazie le reamintesc primarilor despre posibilitatea de a încheia astfel de acorduri şi se pare că insistenţa mea aduce rezultate. Momentan avem 16 localităţi care urmează să se înfrăţească cu localităţi din judeţul Prahova şi 12 cu localităţi din judeţul Iaşi, în baza acordului semnat la începutul acestui an cu autorităţile ieşene. Eu o consider o soluţie optimă, deoarece acest suport din partea administraţiilor româneşti este necondiţionat. Cel mai bun exemplu este chiar Consiliul raional, care timp de jumătate de an a obţinut practic 2 finanţări directe din partea Consiliului judeţean Prahova în baza Acordului de colaborare, 32 mii euro în 2015 şi respectiv 35 mii euro ce urmează să fie valorificaţi în perioada următoare. Un alt exemplu recent este localitatea Cotul Morii, care, chiar dacă încă nu a ajuns să semneze acordul propriu-zis, deja a beneficiat de o donaţie de carte pentru copiii din sat. Pe lângă aceste finanţări de care pot beneficia, eu mizez foarte mult pe faptul că primarii noştri vor izbuti să împrumute bune practici de la colegii lor şi vor reuşi să iniţieze cât mai multe schimburi bilaterale cu participarea localnicilor. Eu astăzi sunt, mâine pot să nu mai ocup această funcţie, dar aceste acorduri vor rămâne şi vor genera numeroase iniţiative frumoase în aceste localităţi, dacă se va dori.


-Tatăl Dvs., Ştefan Vlas, mulţi ani a fost primar al c. Sărata Galbenă, iar acum este deputat în Parlament. Aţi simţit vreodată presiunea de a fi mereu la înălţimea aşteptărilor sale?


-Nu cred că este cazul să vorbim de vreo eventuală presiune, cel puţin nu am simţit-o eu, mai curând a fost vorba despre o evoluţie naturală în care l-am avut drept model. Atât activitatea precedentă, cât şi cea actuală a sa îmi sunt de mare folos, deoarece mi-au asigurat o bază solidă de cunoştinţe despre administraţia publică locală de nivelul I şi despre legislativ.


-Cât de ambiţios este Constantin Vlas având în vedere faptul că ocupă o funcţie atât de înaltă la o vârstă atât de fragedă? Cu ce provocări vă ciocniţi?


-Cred că cea mai mare provocare a mea este birocraţia cu care mă împac destul de greu, ţinând cont că vin din sectorul non-guvernamental, unde şi modul de lucru e diferit şi procesele sunt mult mai simplificate. Încerc să folosesc vârsta fragedă ca pe un avantaj, ceea ce mă ambiţionează şi mai mult să performez şi să demonstrez că în majoritatea cazurilor acest aspect este nesemnificativ, din contra, poate fi privit ca un lucru benefic.


-Ce oportunităţi au tinerii de a se implica plenar în dezvoltarea social-economică a raionului? Nu credeţi că la acest capitol autorităţile trebuie să le creeze mai multe condiţii?


-Aţi atins o latură sensibilă pentru mine, încă reprezentant al unor organizaţii de tineret. Da, aveţi perfectă dreptate la acest capitol, cu părere de rău momentan nu există nişte mecanisme clare de implicare a tinerilor în dezvoltarea socio-economică a raionului. Raionul Hânceşti a avut numeroase iniţiative frumoase pe domeniul tineret, doar că, cu părere de rău, ele nu au rezistat în timp, problema principală fiind implicarea pronunţată a factorului politic. Ori, într-un proces sănătos de implicare civică, această asociere cu politicul divizează tineretul în ”ai noştri” şi ”ai voştri” şi de multe ori iniţiativele frumoase rămân acoperite de orgolii şi lupte de interes. Aceasta e o problemă la nivel de naţiune până la urmă. Şi aşa suntem o ţară divizată, dacă mai continuăm să compromitem iniţiativa tinerilor din ziua de azi pe nişte dividende politice pe termen scurt, departe nu ajungem. Da, este normal ca factorii de decizie, exponenţi ai partidelor politice, să susţină iniţiativele tinerilor, să-i implice în diferite proiecte, dar până la o anumită limită critică care nu ar afecta unitatea şi spiritul unei mişcări de tineret la nivel raional. 

Am speranţa că autorităţile îşi vor schimba abordarea faţă de aceste probleme. Eu personal îmi propun să susţin orice iniţiativă care are drept scop promovarea implicării civice a tinerilor din raion.


-Vorbiţi-ne despre studiile în România şi activitatea Dvs. profesională de până acum… Sunt studiile făcute într-o ţară europeană un atu pentru o carieră de succes la noi în ţară?


-Cu siguranţă studiile într-o ţară europeană oferă anumite avantaje, dar cel mai important este faptul că o astfel de provocare te scoate din zona de confort şi te ajută să te autodepăşeşti. Mi-am făcut studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Am ales specializarea Economie şi Afaceri Internaţionale, urmate de un master în Managementul Riscului în Afaceri Internaţionale. La scurt timp am considerat că nu este suficient ceea ce fac şi am ales să urmez în paralel încă un master în Dezvoltare Regională. Acesta mi-a oferit posibilitatea să beneficiez de o mobilitate de studiu „Erasmus+” de un semestru la Universidade de Coimbra din Portugalia (o experienţă fantastică). În aceşti ani de studiu am fost implicat activ şi în activităţi de voluntariat: am fost preşedintele Asociaţiei Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG Iaşi), vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România (FAB România) şi responsabil relaţii externe în cadrul ONG-ului SUPORTIS, unde am iniţiat şi coordonat numeroase proiecte locale şi internaţionale.


-Fratele Dvs., despre care am mai scris în paginile ziarului, este pasionat de invenţii. Dvs. ce pasiuni aveţi? Cu ce vă place să vă ocupaţi în timpul liber?


-Da, cu toate că o spun rar, sunt mândru de reuşitele fratelui meu, mă bucur că este pasionat de inventică şi avansează în acest domeniu. Dacă tot aţi vorbit de faptul că s-a mai scris despre el pe paginile ziarului, îmi permit să anticipez că în curând va stârni din nou curiozitatea presei cu o nouă invenţie. Împreună cu câţiva tineri creativi din Hânceşti lucrăm de câteva luni la un proiect inedit. Îl vom lansa în curând şi vă promit că aflaţi printre primii. Revenind la întrebarea Dvs., trebuie să recunosc că nu dispun de mult timp liber, dar cel pe care îl am încerc să-l folosesc cât mai eficient. Merg destul de des la teatru, diverse evenimente culturale, activităţi de dezvoltare personală şi, mai nou, mă antrenez pentru Maratonul Internaţional Chişinău din 17 aprilie, în cadrul căruia mi-am propus să alerg distanţa de 21 km. 


-Şi, în final, la ce aspecte personale mai are de lucrat Constantin Vlas pentru a fi mulţumit de sine?!


-Trebuie să recunosc, satisfacţia de sine vine la braţ cu eficienţa, de aceea mă străduiesc să-mi stabilesc cât mai multe scopuri, să accept cât mai multe provocări şi să realizez cât mai multe proiecte posibile. Atunci când te autodepăşeşti, iar în final obţii şi rezultate frumoase, devii mulţumit de sine şi de experienţa pe care ai căpătat-o pe tot acest parcurs.


-Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim realizări frumoase în continuare!


-Şi eu vă mulţumesc, mi-a făcut plăcere!

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco