• Curierul de Hâncești

Câţi ani mai căutăm milioanele?

Sunt ani la rând de când problema restituirii banilor în bugetul de stat de către beneficiarii ilegali de ajutoare sociale bate pasul pe loc. Raionul Hânceşti a prejudiciat statul cu peste 3 milioane de lei. Nici până azi, deşi a fost intentat dosar penal, aceşti bani nu au mai fost întorşi, decât într-o mică măsură.


În cadrul şedinţei de marţi cu primarii, şefa Direcţiei Asistenţă Socială, Tamara Călugăru, a adus în atenţia conducerii raionului şi a primarilor situaţia la moment în ceea ce priveşte rezultatele controlului efectuat de Inspecţia Socială referitor la acordarea ajutorului social beneficiarilor din r. Hânceşti. Raportul Inspecţiei Sociale vizează perioada de control între anii 2008-2012, fiind depistate mii de persoane care au anexat la cererea pentru ajutorul social date eronate: componenţa familiei, bunurile etc.


Deşi persoanele care depun aceste cereri poartă răspunderea integrală pentru datele indicate, se pare că şi administraţiile locale care eliberează aceste certificate în baza actelor din primărie ar purta, de asemenea, o parte din vină. Din acest motiv, primarii au fost rugaţi să se implice în rezolvarea acestei situaţii, să discute cu cetăţenii pentru a-i conştientiza de seriozitatea consecinţelor în cazul în care aceştia refuză să se conformeze legii.


Deşi autorităţile sunt conştiente că mulţi dintre cei vizaţi în anchetă au o situaţie materială precară, care, între timp, s-a înrăutăţit chiar, accentul se pune pe beneficiarii care, deşi trăiesc destul de bine, intenţionat au admis nereguli la îndeplinirea cererii, fraudând datele, şi care acum refuză categoric să returneze banii în bugetul statului. Aici trebuie să acţioneze autorităţile (şi nu doar autorităţile), cărora, mai nou, le este pasată această responsabilitate.


Totuşi, este curios faptul, de ce legea nu-şi spune cuvântul cu mai multă duritate şi consecvenţă? De ce se tergiversează de atâţia ani acest caz care a adus ruşine asupra raionului Hânceşti? De ce trebuie ca, din nou, Direcţia Asistenţă Socială să remită prin intermediul asistenţilor sociali scrisori tuturor persoanelor implicate în acest caz, aşa cum intenţionează să se procedeze în timpul apropiat? Anii trec, mulţi dintre aceştia la fel se trec în virtutea vârstei înaintate… Aşa şi vom rămâne datornici statului cu milioane, dacă nu chiar cu toate 3, atunci cu 1-2 cu siguranţă. Numai or. Hânceşti are de returnat 1 milion de lei. 


A devenit o tradiţie, nu ştiu cum, ca să nu se mai găsească ac de joc pentru cei care fură milioane, şi la nivel de sat, şi la nivel de ţară… Rupt din toate părţile, bugetul ţării nu mai are bani pentru majorarea salariilor şi pensiilor sau pentru alte necesităţi stringente ale ţării. Câte alte şedinţe se vor mai convoca şi câţi ani vor mai trece până când ne vom spăla obrazul de ruşinea furtişagului, în urma căruia suferim şi noi, cei care nu avem nici o tangenţă cu ajutoarele sociale? Elena Zaițev

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco