• Curierul de Hâncești

Cine-i vinovat de criza politică şi economică?

În ultima perioadă, cetăţenii Republicii Moldova se confruntă cu un şir de dificultăţi: majorarea tarifelor la serviciile comunale (energie electrică, gaz etc.), majorarea preţurilor la produsele alimentare, de uz casnic şi alte resurse utilitare. În aceste condiţii, oamenii sunt nevoiţi să strângă şi mai mult cureaua, care la unii a ajuns deja la ultima gaură a încheieturii, deci la limita existenţei. Pentru a afla care este cauza situaţiei în care se află astăzi o ţară întreagă, am adresat cetăţenilor raionului următoarea întrebare:


Cine sunt persoanele care se fac vinovate de criza politică şi economică din ţară?


Ana Josan, 41 ani, or. Hânceşti: „Vinovat de criza din ţară se face încă Guvernul trecut, acuma situaţia pur şi simplu s-a acutizat şi a ajuns la limite. Încă de pe când era Lucinschi la cârma ţării se fura, doar că mass-media era mai puţin dezvoltată şi oamenii cunoşteau mai puţine. Este evident că atunci hoţi erau mai puţini, astăzi avem un Guvern întreg de hoţi care, poate nu în egală măsură, dar toţi se fac vinovaţi de sărăcie şi deznădejde, pe care sunt sigură că mulţi dintre ei nici nu i-a atins.”


Victoria Creţu, 48 ani, s. Logăneşti: „De criza dezastruoasă din ţară se fac vinovaţi cei trei „Vladimiri”. Voronin, Filat şi desigur Plahotniuc sunt cei trei hoţi de bază care ne duc ţara de râpă. Toată lumea ştie asta, dar nimeni nu poate face nimic. Nu e Stalin acuma să spună cuvântul său magic „растрелять”.”


Svetlana Moraru, 46 ani, or. Hânceşti: „În primul rând, vinovat de criza din ţară este Vlad Plahotniuc. Asta o ştie toată lumea, asta a scris presa. Poate oare un om care şi-a început afacerea de la traficul de fiinţe umane să facă ceva bun pentru o ţară? Desigur, este o întrebare retorică, însă astăzi cetăţeanul de rând e ca un câine care latră fără noimă, fără să fie auzit. Or, conducerea nu este surdă, doar că se preface. Cel care are miliarde, şi aici nu mă îndoiesc că miliardele sunt furate – îl doare fix în cot de criză şi de sărăcia cuiva. Cum a spus chiar Filat, cât nu va fi închis Plahotniuc, schimbări spre bine nu vor fi. ”


Constantin Munteanu, 63 ani, or. Hânceşti: „Tot Guvernul este vinovat de criza economică şi politică. Toţi noi vedem ce se face în ţară. Nici chiar protestele nu schimbă situaţia. Oricum Guvernul actual trebuie răsturnat. Avem nevoie de oameni noi, specialişti buni care să fie acolo, în fruntea statului ca să aibă grijă în sfârşit de „”norodul” acesta care a suferit atâta. L-au închis pe unul, şi bine au făcut. Numai că acela de unul singur nu a putut fura miliarde. Sunt mulţi implicaţi şi toţi trebuie să stea după gratii. Şi vor sta, mai devreme sau mai târziu.”


Irina C., 26 ani, s. Pogăneşti: „Nu putem afirma cu certitudine cine se face vinovat. Totuşi, poporul nostru niciodată nu a trăit foarte bine, mereu au existat greutăţi, mereu s-a furat – dar s-a furat aşa ca să ajungă şi altora. Acuma fură toţi cu un simţ enorm dezvoltat de egoism. Toţi au sărbătorit detenţia lui Filat, dar să fim serioşi, nu poate fi vinovat o singură persoană de situaţia de criză în mai toate domeniile din ţară. În fiecare sistem se găsesc persoane corupte care creează dezechilibrul întregului sistem. ”


Anatolie Croitoru, 38 ani, or. Hânceşti: „Eu mă aflu mai mult peste hotare şi dacă e să fiu sincer mă strădui să nu privesc ştirile din Republica Moldova. Cunosc despre personajele politice de la noi din ţară. Cu toate acestea este un subiect care evit să îl discut. Eu din ţară am plecat tot din cauza guvernării aiurite, pentru că am înţeles la timp că aici, în ţara unde m-am născut pot pune cruce pe un viitor prosper. Tot ce am vrut a fost să îmi trăiesc viaţa, nu să mă târăsc pe brânci pentru o bucăţică de pâine. Mă doare sufletul că bucata cea de pâine o muncesc în altă parte şi nu în ţara mea, dar acolo ţi se dă totul pe merit, cum munceşti aşa eşti remunerat – aici, cum munceşti, munceşte şi mai departe dacă vrei că statul totuna nu are bani...”Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco