• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi : Cine poartă răspundere pentru copii?


La începutul săptămânii curente, într-un sat din r. Orhei, o mamă şi-a înmormântat într-o singură zi trei copii, trei băieţei de 7, 8 şi 12 ani, care s-au înecat duminică seara în lacul din localitate. Ultima dată, copiii au fost observaţi într-o barcă trecând iazul, iar ulterior hainele acestora au fost găsite pe mal. Deşi pe timp de noapte lucrările subacvatice sunt interzise, 40 de salvatori şi 12 scafandri şi-au asumat riscul şi au căutat copiii dispăruţi până dimineaţa, când s-au adeverit cele mai sumbre presupuneri, corpurile lor neînsufleţite fiind găsite în apă. Copiii au fost lăsaţi în grija bunicilor, întrucât mama lor munceşte la Chişinău. Fiind divorţată, este nevoită să lucreze din greu pentru a-i întreţine, cu atât mai mult că mai are acasă două fetiţe, de trei şi patru ani.

Odată cu finalizarea anului de învăţământ şi deschiderea sezonului estival, copiii sunt expuşi la diferite riscuri, întrucât ziua întreagă se joacă fără a fi supravegheaţi de maturi. Din păcate, an de an, statistica este îngrijorătoare, or numărul copiilor accidentaţi în case părăsite, cariere de nisip sau lut şi alte locuri periculoase, este constant. Bazinele acvatice sunt printre locaţiile cele mai solicitate de micuţii care vin la scăldat şi care, neştiind să înoate, îşi pierd viaţa. Cei trei fraţi au decedat în tentativa de a se salva unul pe altul, însă, fiind mici şi neexperimentaţi, au căzut pradă apelor.

Vara abia a început. Unii copii vor merge să se odihnească în tabere, alţii, cei mai mulţi de altfel, îşi vor petrece vacanţa acasă sau la bunici. Vor alerga cu alţi copii pe străzi, riscând să fie accidentaţi de şoferii neatenţi sau vitezomani, vor merge la scăldat, fără voia părinţilor şi fără a fi însoţiţi de un matur, vor escalada cariere etc. O soluţie ar fi ca în toate localităţile să fie deschise pe perioada verii tabere cu sejur sau cercuri de activităţi recreative, unde copiii să meargă pe timpul zilei şi să fie supravegheaţi de un educator/profesor. De obicei, astfel de tabere activează vara, doar că numai o tură-două şi nu în fiecare localitate. Desigur, este responsabilitatea părinţilor să-şi supravegheze copiii pe timpul vacanţei, însă, în condiţiile în care aceştia lucrează, ei toată ziua rămân de capul lor. Mai mult, zonele cu risc sporit, cum ar fi iazurile sau carierele, ar trebui sa aibă paznic, pentru a limita accesul copiilor şi a evita astfel tragediile.

Acest caz vine ca un semnal de alarmă pentru toţi părinţii care sunt îndemnaţi să ia toate măsurile de siguranţă pentru ca cei mici să nu aibă de suferit atâta timp cât se află în vacanţă. Şi aceasta se referă nu doar la scăldat, dar şi la expunerea riscurilor în casă sau curte, cum ar fi joaca cu chibriturile sau manipularea vaselor pline cu apă clocotită.

Este o temă pentru acasă, dacă vreţi, atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru părinţi şi instituţiile educaţionale, în vederea identificării unui mecanism eficient de protecţie a copiilor, care nu sunt conştienţi de riscurile pe care le comportă activităţile lor distractive şi aparent inofensive. Să le fim alături şi să-i protejăm pentru ca tragedii de genul celei menţionate mai sus să nu se mai repete niciodată.


Elena ZAIŢEV

28 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco