• Curierul de Hâncești

Clusterul de Turism Hânceşti


Week-end-ul trecut a fost marcat de un eveniment de amploare pentru grupul de iniţiativă a proiectului „Clusterul de Turism Hânceşti” care, în parteneriat cu Consiliul raional Hânceşti a organizat un infotrip despre zonele turistice din raion.


Ideea acestui proiect a pornit de la faptul că varietatea de atracții turistice a raionului Hâncești este foarte puțin valorificată, întrucât infrastructura de turism este slab dezvoltată, calitatea serviciilor turistice lasă de dorit, iar agenții economici care activează în domeniu sunt dispersați și majoritatea nu dispun de oferte ajustate la cererea pieței.


Clusterul respectiv vine ca soluție pentru această problemă și își propune să faciliteze crearea unei viziuni comune și să stimuleze cooperarea care va duce la dezvoltarea destinației turistice a raionului Hâncești în general și la dezvoltarea afacerilor din domeniu în particular. De asemenea, clusterul va stimula colaborarea dintre instituțiile publice și mediul privat.


„Clusterul de Turism Hânceşti” – conferinţa de informare despre turismul din  raion

Unul dintre obiectivele Clusterului de Turism Hâncești este promovarea destinației turistice în rândul turiștilor din Republica Moldova și România. Activitățile derulate pentru realizarea acestui obiectiv au fost: dezvoltarea unui website de prezentare a raionului Hâncești ca destinație turistică, crearea unei hărți de buzunar, realizarea unui spot video de prezentare și desfășurarea unui infotrip.


Grupul de inițiativă a proiectului „Clusterul de Turism Hâncești” este format din Igor Rotaru, expert în dezvoltare regională (Iași, România) și Constantin Vlas, vicepreședintele raionului Hâncești. Igor Rotaru este antreprenor în turism, fiind fondator și manager al structurii de cazare Bicycle Hostel din Iași, precum și expert în dezvoltare regională, doctorand al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și inițiator al Clusterului de Turism Iași. Constantin Vlas este vicepreședintele raionului Hâncești, responsabil de domeniul economic și de cooperare transfrontalieră, și președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară din Republica Moldova, ONG care își propune să contribuie la procesul de dezvoltare a țării prin transferul de bune practici și atragerea fondurilor europene. 


„Împreună cu Igor Rotaru avem o experiență îndelungată de colaborare anterioară în domeniul managementului de proiecte în cadrul unor ONG-uri și am considerat oportună aplicarea modelului de succes de la Iași și în cazul raionului Hâncești. Menţionez că Info Trip-ul a avut loc cu susținerea financiară a Consiliului raional Hâncești și este parte a proiectului „Clusterul de Turism Hâncești”, finanțat în cadrul programului Diaspora Engagement Hub, implementat de Biroul pentru relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea Cadrului Instituțional al Republicii Moldova în domeniul Migrației și Dezvoltării”, care este finanţat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Fără ei proiectul nu ar fi fost atât de accelerat şi nu ar fi fost posibil de realizat la aşa nivel”, a spus Constantin Vlas, vicepreşedinte al raionului, coiniţiatorul Clusterului de turism şi moderatorul conferinţei.


„Raionul Hânceşti se află în zona de centru a Republicii Moldova şi constituie un avantaj pentru dezvoltarea economiei şi respectiv a turismului, fiind la hotar cu România. Probabil punctul iniţial de pornire pe un drum cu potenţial de dezvoltare a turismului a fost restaurarea conacului Manuc Bey, a spus preşedintele raionului Hânceşti, Ghenadie Buza. În acest proiect au fost investite peste două milioane de euro din fondurile europene şi astăzi, complexul respectiv constituie o adevărată perlă a zonei. Actualmente se află în proces de reabilitare „Casa vechilului”, dar mai avem şi proiecte ce prevăd reabilitarea havuzurilor şi a scărilor de acces către complex.


Totodată, avem multe alte edificii care ar constitui un potenţial turistic relevant, dar care necesită să fie dezvoltat pe parcurs. Consiliul raional susţine acest proiect şi va sprijini promovarea ţinutului Hânceşti de acum încolo”, a fost mesajul preşedintelui către cei prezenţi la conferinţa de lansare a Clusterului de turism.


Dna Vera Patraşcu, vicepreşedinte al raionului, responsabil de educaţie şi cultură, a ţinut un discurs în care s-a referit la punctele turistice concrete din raion (aşa precum: Conacul Manuc Bey, Castelul vânătoresc, Curtea domnească din Lăpuşna, sala muzeu din Ciuciuleni etc.), combinând fiecare edificiu cu un scurt istoric reprezentativ, dar şi menţionând personalităţi meritorii care au o legătură istorică cu aceste puncte turistice. 


La eveniment au fost prezenţi şi Viorel Miron, preşedinte al Asociaţiei de dezvoltare a turismului în Moldova, Svetlana Matvievici, reprezentantă a campaniei Descoperă Moldova, Natalia Ţurcanu, preşedinte ANTRIM, Răzvan Timofciuc, reprezentant al consiliului local Iaşi, Cătălin Niţă, reprezentant al consiliului judeţean Prahova, Victor Ciobanu, reprezentantul Agenţiei Naţionale de Turism, reprezentanţi ai Biroului pentru relaţii cu diaspora – Ghenadie Slobodeniuc şi Ina Televca, Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism dar şi autorităţi publice precum Dumitru Cornei, vicepreşedinte al raionului în agricultură, Ion Mereuţă, reprezentantul Guvernului în teritoriu şi Alexandru Botnari, primarul municipiului Hânceşti.


Dânsul specificând că în timpul apropiat se prevăd proiecte de reabilitare a mai multor drumuri din municipiu, inclusiv două care duc spre Conacul Manuc Bey, proiecte care ar îmbunătăţi accesibilitatea către acest prim punct important în direcţia turismului din regiune.


Invitaţii au luat parte la discursuri de salut, în acelaşi timp vorbind despre cele mai atractive zone turistice din Hânceşti, inclusiv despre rezervaţiile verzi, despre necesitatea de investiţii în infrastructură, despre promovarea acestui ţinut, despre mediul online prin care poate fi promovat raionul Hânceşti etc. 


Ulterior, toţi cei prezenţi au avut ocazia, în premieră, să vizioneze un material video despre ţinutul Hânceşti care include imagini ale zonei, tradiţiile oamenilor de aici, meşteşugurile practicate de ei etc. Iar la final, preşedintele raionului, Ghenadie Buza, împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii publice şi ONG-uri au semnat acordul de înfiinţare a Clusterului de Turism Hânceşti.


„Produs de Hânceşti” – promovarea produselor, tradiţiilor şi culturii din raion

Alt obiectiv important stabilit în cadrul Clusterului este crearea structurii umbrelă „Produs de Hâncești”, inițiativă care vine să promoveze produsele, tradițiile și cultura populară a regiunii. Marca va uni cei mai reprezentativi producători din raionul Hâncești, dar și micii meseriaşi şi producători insuficient de puternici din punct de vedere economic pentru a se promova singuri. 


„Astfel, Clusterul are drept scop asocierea ofertei turistice cu această marcă comercială care, împreună, vor genera plusvaloare pentru infrastructura de turism. Activitățile care vin să realizeze acest obiectiv sunt: crearea unui spot de promovarea a produselor locale, crearea unui pliant informativ și crearea identității vizuale a mărcii”, a specificat Constantin Vlas, vicepreşedinte al raionului.


Produsele care ar putea purta marca „Produs de Hânceşti” sunt produsele confecţionate de meşteşugarii din raion dar şi vinul fabricat în zona respectivă.


„Ne propuneam să realizăm şi târguri de expoziţii, degustări de vinuri autohtone, amplasare de standuri comerciale. Din păcate, la moment ne ciocnim cu problema lipsei culturii de asociere, banala problemă fiind achitarea TVA. S-a creat un blocaj pe care sper să-l depăşim curând”, a mai spus domnul Vlas.


Info Trip Hânceşti – descoperirea ţinutului prin cele mai atractive locaţii din raion

După încheierea oficială a evenimentului de lansare a Clusterului de Turism Hâncești, reprezentanţii structurilor locale, oaspeţii de onoare şi cei peste 20 de bloggeri, prezenţi la lansare au început partea practică participând la Info Trip, startând cu vizita la Conacul Manuc Bey.


Ulterior, cei prezenţi au urcat la mansarda conacului unde actualmente este sediul bibliotecii raionale publice, purtând discuţii privind valorificarea potențialului turistic al complexului. Finalul vizitei la Complexul Manuc Bey a culminat cu o degustare de vinuri organizată de Vinăria Hâncești, vin care poartă denumirea de „Manuc” şi are pe etichetă imaginea conacului. 


Tot aici, în prima parte a Info Tripul-ui, invitaţii au avut ocazia să viziteze Muzeul de Etnografie și Istorie din Ciuciuleni, au fost cazaţi la agropensiunea din Ciuciuleni unde au fost serviţi cu o cină moldovenească tradiţională, au fost implicaţi într-un Workshop de dans popular, admirând în acelaşi timp focul de tabără. 


Cea de-a doua zi a startat cu drumeție prin Codrii Moldovei, apoi cu o vizită la Mănăstirea Hîncu. Tot aici, impresionaţi au fost participanţii la Info Trip şi de atelierul  meșterului olar Adrian Onuța din Mirești, unde au avut posibilitatea să urmărească pe viu cum se confecţionează un ulcior din lut. 


Info Trip-ul s-a încheiat cu vizita la muzeul „Constantin Tănase” și Galeria de Artă „Timotei Bătrânu” din s. Nemțeni, punctul final fiind Curtea Domnească din Lăpușna. Fiecare blogger şi jurnalist prezent urmează să îşi împărtăşească impresiile despre Clusterul de Turism din Hânceşti şi Info Trip-ul la care au participat, pentru a raporta un feedback organizatorilor, în vederea constatării succesului evenimentului.


„Am venit la Hânceşti fără mari aşteptări, gata de a descoperi noi atracţii turistice. Cea mai mare valoare a ţinutului Hâncești sunt oamenii şi locurile cu încărcătură istorică. Aveţi un mare potenţial de dezvoltare, iar deschiderea de care dă dovadă echipa Consiliului raional este o garanţie că lucrurile vor merge în direcţia potrivită. Am rămas surprinsă de specificul şi savoarea vinului de la Hâncești, iar organizarea degustărilor de vin în beciurile Conacului sunt sigură că vor prinde la public. Ţinutul Hâncești m-a cucerit şi abia aştept să revin”, a spus Svetlana Matvievici, reprezentant al campaniei Descoperă Moldova, contactată de Curier.


Menţionăm că partenerii evenimentului sunt Content Wizards (Iași), Vinăria Hâncești, Direcția Cultură și Turism Hâncești, Orange Moldova şi ANTRIM, iar partenerii informaţionali sunt: Curierul de Hîncești, Unimedia.md, Agora.md, Diez.md, Tribuna.md, Orheianca.eu şi Everydayjournalism.md.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco