• Curierul de Hâncești

Comemorarea celor căzuți în conflictul armat de pe NistruLuni, la data de 2 martie, în sala mare a primăriei Hânceşti a fost organizată o întrunire de comemorare a combatanţilor căzuţi în războiul de pe Nistru pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova. Anul acesta s-au împlinit 28 de ani de la conflictul armat de pe Nistru, cu acest prilej a fost organizat şi marşul memoriei, astfel după şedinţă participanţii s-au deplasat la memorialul „Maica Îndurerată” din or. Hânceşti. De asemenea a fost organizată o masă de pomenire pentru veteranii războiului.

La război au participat 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai MAI și SIS, sute de voluntari și civili. Tot aici și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproximativ 1200 au fost răniți și traumatizați. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile. Din raionul Hâncești, au participat 583 de combatanți, 17 și-au jertfit viața pe câmpul de luptă. Pentru merite deosebite 6 combatanți au fost decorați cu ordinul „Ștefan cel Mare”, 4 compatrioți cu medaliile „Pentru Vitejie” și „Meritul Militar”.

În cadrul întâlnirii cu combatanţii au luat cuvântul: președintele raionului Hâncești, Iurie Levinschi şi primarul municipiului, Alexandru Botnari, care au venit cu mesaje de mulțumire și condoleanțe familiilor eroilor căzuți la datorie, au transmis înalte aprecieri combatanților pentru eroismul, sacrificiul, bărbăția și jertfirea de sine de care au dat dovadă în acele momente cruciale din 1992, dorindu-le sănătate, bunăstare, liniște sufletească, pace, asigurându-i că Ziua de 2 Martie va rămâne veșnic în memorie, făcând tot posibilul ca tânăra generație să știe despre război nu doar din cărți.

Conflictul din Transnistria a izbucnit pe 2 martie 1992 și face parte din categoriile de conflicte ce au avut loc la periferia fostei URSS la finele existenței ei. Acesta a fost o consecință a unor factori interni și externi, precum și a problemelor moștenite din trecutul istoric. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea „Acordului Elțin-Snegur”.


Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco