• Curierul de Hâncești

Comercializarea şi procesarea strugurilor – problema zilei!

În dimineaţa zilei de marţi, preşedintele raionului Ghenadie Buza a convocat într-o şedinţă de urgenţă, factorii de decizie din teritoriu pentru a lua atitudine vizavi de situaţia dificilă care a apărut la moment privind lipsa pieţei de desfacere pentru comercializarea strugurilor.


Cu o informaţie la acest capitol a venit vicepreşedintele raionului, responsabil de domeniul agricol, Dumitru Cornei.

„În raion s-a creat într-adevăr o situaţie alarmantă vizavi de comercializarea şi procesarea strugurilor (soiuri tehnice) şi prunelor. La moment sunt 2 mii de tone de prune, producătorii cărora sunt puşi în situaţia de a le comercializa la preţ de nimic 1 leu -1 leu şi 50 bani maximum, aceştia fiind mai mult în pierdere. Începând cu ziua de duminică, din cauza unor probleme tehnice, dar şi a lipsei unui spaţiu de depozitare, Vinăria Hânceşti a stopat achiziţionarea strugurilor. Din discuţiile cu administraţia fabricii, cel mai probabil, aceştia vor reporni procesul de achiziţionare la sfârşitul acestei săptămâni, colectând nu mai mult de 2 mii tone.

Deşi în raion avem încă 10 500 tone de poamă nerecoltată, dintre care circa 20% soiuri de poamă neagră”- a specificat dl Cornei, care a propus să se intervină cu un demers către Ministerul Agriculturii pentru a veni şi ei cu anumite soluţii.

Preşedintele raionului s-a arătat interesat şi de activitatea, precum şi capacitatea altor foste fabrici, care astăzi se ocupă doar de colectarea şi procesarea strugurilor, de la Ciuciuleni şi Tălăeşti.

„Fabrica de la Ciuciuleni va achiziţiona şi procesa toată Isabella, la preţ de 2 lei şi 50 bani, ei lucrând în colaborare cu Vinăria din Vale. La Tălăeşti, capacitatea e mult mai mică, aceştia vor procesa în jur de 50 tone, achiziţionând struguri tot de Isabella, la preţ de 2 lei - 2 lei şi 20 bani”a informat Ion Sârbu, şeful Direcţiei raionale Agricultură şi Alimentaţie.

Preşedintele raionului Ghenadie Buza a susţinut propunerea vicepreşedintelui de a interveni cu un demers către Ministerul Agriculturii, totodată dumnealui angajându-se să discute cu preşedinţii de raioane din împrejurime pentru a găsi soluţii optime ce ar veni întru ajutorarea producătorilor de struguri din raion, aflaţi la moment în impas.


Tatiana TODOSEICIUC


24 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco