• Curierul de Hâncești

Comisia raională Situaţii Excepţionale a examinat situaţia în agricultură

Valoarea pagubelor pe raion constituie peste 55 milioane lei

Miercuri, 20 mai, membrii Comisiei raionale Situaţii Excepţionale s-au întrunit pentru a discuta o întrebare urgentă – monitorizarea crizei create de secetă şi prezentarea de către şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Ion Sîrbu a raportului cu privire la situaţia de calalmitate în agricultură pe raionul Hânceşti.

În deschiderea şedinţei de lucru, preşedintele raionului Iurie Levinschi s-a arătat deosebit de îngrijorat referitor la situaţia creată în agricultura raionului Hânceşti în condiţiile în care ne-am confruntat, începând cu toamna trecută şi până în acestă primăvară, cu secetă şi îngheţuri, care au afectat ireversibil roada. Preşedintele a informat comisia că în aprilie a fost creat un grup de lucru care a evaluat situaţia în agtricultură, iar la nivel de primării au fost formate comisii locale care au colectat datele ce atestă pagubele înregistrate în fiecare localitate, întocmind un raport de estimare a pagubelor cu preponderenţă pentru culturile de grupa întâi. Potrivit acestui raport, situaţia e catastrofală, în unele localităţi şi regiuni, cum ar fi Lunca Prutului, roada fiind compromisă în totalitate.

Înainte de a prezenta cele mai importante puncte din raport, Ion Sîrbu a specificat că raionul nu va rămâne fără rezerve de hrană şi nu trebuie indusă panica vizavi de acest subiect, dar a menţionat că, într-adevăr, culturile de prima grupă au avut de suferit foarte mult, din cele cca 8 mii ha de grâu, orz şi secară au fost afectate cca 6 mii ha. De asemenea, răspunzând la întrebarea preşedintelui raionului referitor la starea culturilor de floarea-soarelui şi porumb, dl Sîrbu a menţionat că acestea, fiind semănate în uscat, s-au dezvoltat foarte prost, unele culturi fiind semănate din nou. În schimb, cultura mărului şi a viţei-de-vie, care atestă o deshidratare severă în fructele care cad pe jos, nu a fost compromisă total, ceea ce dă o oarecare speranţă agricultorilor.

Potrivit notei informative a şefului Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie cu date colectate din 25 de primării ale raionului, per total au fost compromise 6 087,49 ha de culturi de câmp, între care grâu de toamnă, grâu de primăvară, orz de toamnă, orz de primăvară, rapiţă de toamnă, triticale, mazăre, lucernă, eterooleaginoase ş.a., precum şi 127,84 ha de culturi pomicole, între care piersic, cais, migdal, prun, cireş, vişin, gutui, măr şi păr, valoarea totală estimativă a pagubelor constituind 40 590 205,53 lei (datele actualizate, care între timp au inclus deja 33 de primării, ridică valoare pagubelor la peste 55 milioane lei, cifrele exacte urmând a fi pronunţate la evaluarea situaţiei în toate cele 39 de primării ale raionului).

Odată prezentate aceste date, Iurie Levinschi a concluzionat că situaţia la moment e foarte complicată. “Avem în faţă un an foarte dificil căruia trebuie să-i facem faţă şi au fost unele voci care au propus să rezolvăm problemele din acest sector alocând finanţe din Fondul de rezervă al raionului. Vreau să menţionez că nu putem acoperi aceste pagube enorme din Fondul de rezervă şi nici nu avem competenţa de a declara situaţie excepţională în agricultură pe raionul Hânceşti, în schimb putem înainta toate aceste acte de evaluare a pagubelor Comisiei Naţionale Situaţii Excepţionale, care este în măsură să declare starea excepţională, pentru a lua măsurile necesare susţinerii producătorilor agricoli” – a specificat preşedintele raionului, după care propunerea a fost supusă procedurii de vot, fiind susţinută în unanimitate de membrii Comisiei.

Elena ZAIŢEV

34 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco