• Curierul de Hâncești

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in spațiu între nevăzători și slab văzatori la HânceștiTimp de trei zile consecutiv, pe teritoriul taberei Codreanca din Hâncești s-a desfășurat Campionatului Național la turism și orientare in spațiu între nevăzători și slab văzatori, organizat de Asociația Obștească a Nevăzătorilor din Republica Moldova.


La deschiderea oficială a evenimetului au fost prezenți Dumitru Cornei, vicepreședintele raionului, Anadela Tofilat, viceprimar, Valeria Dîru, secretarul consiliului local și Vasile Rujanschi, președintele AO Hâncești, cel care deja al doilea an la rând este responsabil de desfășurarea campionatului respectiv.


„De fapt, campionatul se desfășoară deja a 25-a ediție. La început eram 50-60 de persoane, astăzi suntem peste 200. Cel mai important este că îi putem scoate pe oamenii nevăzători din patru pereți, pentru a-i integra în activități care îi ajută să se simtă importanți. Ne bucură și faptul că APL încearcă să ne susțină și chiar să vină cu niște alocații”, a spus președintel AO Moldova, Dumitru Sclifos.


Despre scopul şi obiectivele campionatului ne-a vorbit mai mult vicepreşedintele AO Moldova, Ştefan Oprea.„Campionatul respectiv este o tradiţie mai veche, iar noi venim să demonstrăm că nevăzătorii au potenţial şi nivel înalt de pregătire sportivă. Societatea este compusă din diferite categorii de oameni, inclusiv cu dizabilităţi de vedere. Prin acest campionat încercăm să-i includem în realitate, deci în societate.


Oamenii aşteaptă cu nerăbdare perioada campionatului pentru că este şi o metodă de relaxare, dar şi de socializare întrucât anul acesta avem 17 echipe din 20 de raioane. Toţi îşi fac corturi, bucătării şi băi improvizate, descurcându-se de minune. Noi îi stimulăm financiar dar, mai mult simbolic. Ne bucură faptul că reprezentanţii administraţiei locale şi raionale ne sunt alături şi susţin acest eveniment”, a spus dl Oprea.


După trei zile în care nevăzătorii au concurat la probe precum întreceri sportive, tehnica turismului pedestru, ţintaşul iscusit, ski pe teren etc., cei mai buni au fost premiaţi de către autorităţile din Hânceşti.Siomion Agaci, invalid de gr I din s. Bujor ne-a vorbit despre atmosfera din tabără.“Este foarte frumos aici, în sânul naturii. Nu este primul an când ne întâlnim cu nevăzătorii din toată ţara şi deja mi-am făcut mulţi prieteni prin Cimişlia şi nu numai.


Sunt bucuros că pot să mă încadrez în competiţie şi cu mare nerăbdare aştept fotbalul. Dar îmi place şi când vine seara, atunci avem parte de momente mai relaxante, de discotecă chiar. suntem ca o familia mare şi unită”, a încheiat sursa citată.Duminică, după trei zile de competiţii în care a învins totuşi prietenia, la închiderea oficială a campionatului au fost prezenţi chiar preşedintele raionului Ghenadie Buza, reprezentantul guvernului în teritoriu, Ion Mereuţă şi primarul municipiului Hânceşti, Alexandru botnari care şi-au exprimat admiraţia faţă de persoanele nevăzătoare în care au descoperit o sursă imensă de optimism, voinţă şi curaj, oferindu-le în acelaşi timp diplome şi premii băneşti.Elena Golubnic

9 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco