• Curierul de Hâncești

Comuna Sărata Galbenă – colţ de raiToamna se numără bobocii, spune un vechi proverb moldovenesc. Anume, la început de acest frumos anotimp, am vizitat comuna Sărata Galbenă, una dintre cele mai mari localităţi din raion după suprafaţa ocupată, pentru a constata nişte rezultate şi performanţe a comunei, care mereu a prosperat fiind implicată în diverse proiecte investiţionale, dar şi colaborări de înfrăţire cu mai multe localităţi de peste Prut.Am făcut această vizită aproape de finele acestui an, dar şi sfârşitul mandatului de primar, a dlui Mihail Lozovoi, care a ocupat această funcţie pe parcul a trei ani, în care, potrivit lui, muncind cot la cot alături de consăteni, a făcut o redescoperire a baştinei sale, îndrăgind-o şi mai mult.

„Activitatea mea în calitate de primar pe parcursul acestor trei ani m-a făcut să-mi redescopăr baştina, să-i văd adevărata ei faţă – o localitate pitorească, foarte atractivă şi frumoasă, cu oameni gospodari şi ospitalieri, cu copii şi tineri talentaţi, care-i conturează deja un viitor mult mai prosper. Aceşti ani m-au făcut să-mi îndrăgesc şi mai mult satul natal. Împreună cu echipa primăriei, consilierii locali, dar şi oamenii din localitate, am realizat mai multe obiective, care într-o măsură oarecare ne-au îmbunătăţit condiţiile de trai, deşi, evident, că avem încă multe de făcut… ”- a declarat pentru CURIER, Mihail Lozovoi, care ne-a fost în calitate de ghid în excursia noastră prin localitate.

Dacă aş parafraza vorba unui mare filosof care spunea că „orice naţiune îşi are conducătorii pe care îi merită”, atunci cu certitudine, locuitorii c. Sărata Galbenă au avut marele noroc, în ultimii ani să aibă la conducere primari, care au muncit cu suflet pentru această localitate şi oamenii ei. Probabil, i-au meritat…Locuitorii acestei comune astăzi se bucură de o infrastructură de invidiat pentru multe alte localităţi rurale din raion. Pe ultima sută de metri la moment, în această comună este proiectul de aprovizionare cu apă a întregii localităţi, unul din cele mai importante proiecte, care a demarat încă în anul 2014. „Actualmente, cu susţinerea financiară a Fondului Ecologic Naţional, acest proiect este realizat în proporţie de 95 la sută, astfel, pe parcursul ultimilor trei ani, la apeductul de apă din localitate au fost conectaţi încă 1113 gospodării” - a specificat dl Lozovoi. La acelaşi capitol, cu finanţe alocate din bugetul local, în vara acestui an, primăria a finisat construcţia blocurilor sanitare şi sistemului de canalizare în Casa de cultură, unde se petrec toate evenimentele culturale ale comunei. Şi acestea nu sunt puţine, deoarece comunitatea are copii şi tineri talentaţi în muzică, dans, instrumente muzicale, sport, etc., administraţia publică locală venindu-le permanent în susţinere. Doar nu în zadar se spune despre această comună, că aici „cultura şi sportul sunt la ele, acasă”… Anume, aici în Sărata Galbenă, s-a pus temelia renumitei echipe de fotbal „Petrocub”, recunoscută cu performanţe deosebite în toată lumea.Sume financiare esenţiale s-au alocat în ultimii ani şi în construcţia, reparaţia drumurilor locale din c. Sărata Galbenă, fiind construite circa 8 km în variantă albă şi reabilitate aproape 7 km. „Numai în anul acesta, am construit 3 km de drum în variantă albă, acestea fiind o porţiune a străzii Fraţii Solomon, precum şi drumurile în satele: Cărpineanca şi Valea Florii. Totodată, au fost reabilitaţi 3,5 km de drum cu pietriş, acestea cuprinzând străzile Câmpiilor, Viilor şi drumul de la R-34 până la str. Eminescu. Pe aceste trasee, pentru îmbunătăţirea circulaţiei apelor pluviale s-au construit jgheaburi şi 8 poduri. Toate aceste lucrări s-au efectuat cu finanţe alocate din Fondul Rutier în sumă de 630 mii lei şi bugetul local – 300 mii lei. Prin intermediul programului „Drumuri Bune 1” în anul trecut în s. Sărata Galbenă am asfaltat două drumuri cu lungime totală de 1600 m şi în s. Bratianovca – 420 m. Evident că, la construcţia tuturor acestor drumuri au contribuit şi locuitorii comunei. Prin intermediul aceluiaşi program în curând vom începe lucrările de asfaltare a str. Iurii Gagarin pe o lungime de 400 m – a concretizat primarul localităţii.

Frumoasă şi plină de lumină este comuna Sărata Galbenă şi noaptea, fiind iluminată în proporţie de 85%. Această realizare a fost posibilă graţie proiectului implementat de către primăria locală în colaborare cu Agenţia de Eficienţă Energetică care în anul curent s-a extins pe străzile Tinereţii, Dm. Iurţuc, Viilor, Boris Glavan (o parte), precum şi Stadionul sportiv cu acoperire artificială, în care contribuţia totală a primăriei a fost de 235 mii lei.

Tot în acest an, din bugetul local s-au alocat circa 60 mii lei pentru reparaţia vestiarelor la ambele stadioane din localitate.

„O contribuţie mai mică, dar esenţială cred eu, a avut-o primăria la ameliorarea condiţiilor de instruire în instituţiile de educaţie din comună. Am pus umărul la finalizarea proiectului „Conservarea energiei termice prin termoizolare” la Liceul Teoretic „Universum”, construcţia blocurilor sanitare, sistemului de canalizare, precum şi amenajarea Centrului de resurse pentru copiii cu educaţie incluzivă, amplasat în incinta liceului, în cadrul proiectului „Integrarea copiilor cu dizabilităţi locomotorii în şcolile generale”. În acelaşi context, am dotat grădiniţele şi Casa de cultură cu tehnică de calcul”- a menţionat dl primar cu referire la colaborarea primăriei cu instituţiile de educaţie din teritoriu.

„Avem o conlucrare foarte benefică cu primăria locală, datorită implementării acestui proiect şi amenajării specializate a acestor cabinete, astăzi 26 de copii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) din localitate au posibilitatea să se ocupe într-un mediu favorabil pentru a se încadra ulterior mai uşor în societate, fiind ajutaţi de noi, cadrele didactice de sprijin, ne spune Maria Scripnic, angajat al Centrului de resurse pentru educaţie incluzivă.

O colaborare viabilă a avut-o domnul primar pe parcursul mandatului său şi cu managerii grădiniţelor. „Chiar de la începutul venirii mele în funcţie mi-am propus ca în fiecare an să efectuăm diverse lucrări de reparaţie în câte o grădiniţă. Anul acesta au fost reparate centralele termice în grădiniţele nr. 1 şi nr. 3, în care contribuţia Consiliului raional a fost de 600 mii lei şi a primăriei locale de 140 mii lei” – a specificat dl Lozovoi.

„Colectivul grădiniţei, precum şi părinţii copiilor care frecventează această instituţie, sunt foarte mulţumiţi că la insistenţa dlui primar, anul trecut s-a făcut reparaţia capitală a blocului alimentar al grădiniţei, fiind totodată dotat cu utilaj nou. Acum având condiţii sanitare adecvate, suntem siguri că copiii noştri vor creşte în siguranţă, primind o alimentaţie sănătoasă” – a specificat şefa grădiniţei nr. 1, Maria Colţa.În cei trei ani de mandat, actualul primar Mihail Lozovoi a încercat să-și respecte promisiunile, în mare măsură a reușit, căci schimbările nu s-au lăsat așteptate, fiind vizibile. Şi totuşi, unele au rămas deocamdată pe hârtie… „Îmi pare rău, că nu am reuşit să reabilităm lacul şi să amenajăm gunoiştea din localitate, probleme primordiale la ordinea de zi pentru comuna noastră, dar în aceşti trei ani ne-am concentrat toate eforturile la finalizarea proiectului de construcţie a apeductului, implementat în colaborare cu Fondul Ecologic Naţional. Îmi doresc foarte mult ca consătenii să trăiască şi să se odihnească într-un mediu sănătos şi curat, de aceea, în cazul în care îmi voi continua activitatea într-un nou mandat, voi depune toate eforturile să duc la bun sfârşit aceste două proiecte importante, precum şi multe altele, care evident vor contribui la afirmarea comunei drept una cu condiţii citadine, pentru ca fiecare locuitor al ei să poată spună cu mândrie - „Sărata Galbenă – colţ de rai” – ne-a spus la încheiere Mihail Lozovoi, cu referire la planurile lui de viitor vizavi de baştina sa.


Tatiana TODOSEICIUC

705 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco