• Curierul de Hâncești

Concediat pentru că şi-a lovit elevulUn profesor de fizică din Buţeni a fost concediat pentru ca a lovit un elev.


Noi, profesorii, suntem indignaţi de situaţia cadrului didactic din învăţămînt, fiindcă nu avem nici o protejare din partea statului în cazurile când suntem supuşi agresării de către elevi, părinţi şi de societate.


Ne punem adesea întrebarea: În ce stare se află profesorul când este provocat de elevi, agresat de părinţi? Unde să se adreseze şi care este mecanismul juridic de corectare a stării de lucruri?


Adesea, legislaţia în vigoare se referă doar la achitarea unei amenzi mizere de către părinţii, ai căror copii au un comportament inadecvat , care nici de cum nu influenţează pozitiv şi nu reflectă o schimbare în comportamentul elevilor. Suntem puşi în  situaţii când la sate aproape n-ai cu cine lucra – unii părinţi sunt plecaţi peste hotare, alţii au un grad de intelectdiferit şi se comportă cu agresivitate şi nechibzuinţă faţă de profesor. 


Ne exprimăm în continuare vizavi de cazul întâmplat în gimnaziul nostru. Profesorul de fizică a fost învinuit exagerat de către PRO TV , care a prezenat informaţia în baza unor declaraţii eronate a unui părinte.Profesorul a fost ponegrit, umilit; i s-a atenuat imaginea unui dascăl care a activat timp de 43 de ani în acest gimnaziu,11 ani a deţinut funcţia de director al instituţiei,având şi grad managerial. Pe parcursul îndelungatei activităţi, nu s-a înregistrat  nici o încălcare, a lucrat cinstit şi cu dăruire de sine. S-a aflat în relaţii bune cu subalternii, cu elevii, cu părinţii. 


Ca profesor de fizică, e un bun profesionist, a educat multe generaţii de copii. În viziunea discipolilor, este un profesorinteligent, cult şi omenos. 


Regăsim drepturile copiilor peste tot, în legislaţie, acte normative,dar unde ne regăsim noi-profesorii, învăţătorii?  Nu există un cadru legal referitor la protejarea profesorului.Ne întrebăm cum să activăm în aceste condiţii? E foarte greu să tolerăm aşa o situaţie! Am ajuns să ne apărăm singuri.


Colectivul profesoral din gimnaziul ”Anton Bunduchi”, satul Buţeni, raionul  Hînceşti.

Noi, elevii claselor a 9-a, din gimnaziul în care a avut loc incidentul cu profesorul care se zice că a bătut elevul cu pumnii în cap,suntem indignați de faptul cum s-a procedat cu d-lui. Fară a fi cercetat cazul, doar ascultând mărturiile elevului și a mamei acestuia transmise prin intermediul canalului de televiziune PRO TV care au vorbit de d-l profesor ca de un tiran, a fost concediat, deși realitatea este alta.


D-lui a activat ca profesor 43 de ani, dintre care 11- director de școală. A educat și a învățat pe mulți din părinții și frații noștri.


Noi îl cunoaștem foarte bine pe d-l profesor și putem spune cu certitudine că în colectivele de clase niciodată nu a folosit violență orală și în deosebi fizică.


D-lui este un profesor inteligent, mereu în relații de prietenie cu elevii, cu tact pedagogic bine înrădăcinat.


Suntem absolvenți și avem nevoie ca cursurile la disciplinele de Fizică și Matematică

să le finisăm anume cu profesorul care ne-a învățat începând cu clasa a 5-a.

„Vestea fulger despre concedierea din funcţie a dlui Mămăligă Ion Mitrofan ne-a lăsat fără suflare. 


Un profesor cu un stagiu de muncă pedagogică de 43 de ani, care a instruit generaţii de copii în domeniul fizicii şi matematicii, diriginte de clasă a multor promoţii de elevi, fost director de şcoală mulţi ani, care prin exemplul propriu a cultivat în societate bunătatea, omenia, cumsecădenia, spiritul gospodăresc, hărnicia, dragostea faţă de tot ce ne înconjoară -  a ajuns  să fie umilit, distrus moral la această vârstă, fără a se putea apăra, fără a  fi apărat de nimeni. Aceasta este răsplata  pentru faptul că şi-a consacrat toată activitatea de muncă pentru binele societăţii?  


Suntem indignaţi şi de faptul în care au procedat părintele şi copilul în această situaţie. Oare au chibzuit ei bine, au încercat mai multe variante de rezolvare a problemei şi aceasta a fost ultima? Oare se simt mai bine la moment? Suntem siguri că nu.


De ce nu s-a găsit varianta optimă de soluţionare a acestui caz? Ne întrebăm, care a fost motivul înlocuirii deciziei Direcţiei Generale  Învăţămînt Hînceşti  “de suspendare din funcţie” cu decizia “de concediere” ? Prin ce se explică graba  de a trauma acest profesor? Cine îi va recupera  paguba morală vre-o dată? Cine îi va cicatriza rana din suflet?


Suntem pentru  respectarea drepturilor şi obligaţiilor atît ale elevului cât şi ale profesorului. Dar dacă este vorba despre evaluarea corectitudinii respectării  lor şi întreprinderii anumitor acţiuni, atunci analizează bine ambele părţi, mai ţine seama de opinia publică, ca să fii sigur că ai procedat corect şi nu te va mustra conştiinţa niciodată.


 Venim cu un apel către părinţi de a păşi pragul gimnaziului în care îşi fac studiile odraslele lor cât mai des, de a cunoaşte situaţia relaţiilor copilului lor cu fiecare profesor, de a cunoaşte rezultatele reuşitei la fiecare disciplină şcolară, pentru ca în final să pună umărul la obţinerea unui rezultat mai bun. Aceasta nu este ceva nou. Dacă mama copilului cu pricina proceda anume aşa, nu se ajungea la situaţia actuală”.Administrația Publică Locală

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco