• Curierul de Hâncești

Concert de muzică clasică – la Manuc bei


Duminica trecută, iubitorii de muzică clasică din or. Hânceşti au fost invitaţi la un concert inedit, desfăşurat în aer liber, în faţa Palatului Manuc bei, de către un grup de tineri din Franţa. Evenimentul a fost susţinut de Consiliul raional Hânceşti şi Centrul de Cultură Manuc bei.


Concertul cu genericul „Leliţa Franţa joacă sârba la Hânceşti” este o producţie „ARC muzical-istoric”, un proiect de conservare şi difuzare a patrimoniului muzical clasic din R. Moldova de către interpreţi din lumea întreagă, concerte de acest gen urmând să se desfăşoare gratuit în mai multe localităţi din ţara noastră pe parcursul săptămânii curente.


Programul spectacolului a inclus concerte pentru pian şi orchestră ale compozitorilor basarabeni din prima jumătate a secolului XX: Alexei Stîrcea, Ştefan Neaga, Gheorghe Mustea, Arcadie Luxemburg ş.a. În cadrul concertelor a fost prezentat şi un disc cu miniaturi scrise de compozitori moldoveni, care a fost înregistrat de muzicieni străini, de diverse origini, iar doritorii au putut să-l achiziţioneze, susţinând astfel acest proiect, care nu beneficiază de suport financiar, fiind susţinut din entuziasmul tinerilor artişti.


Scopul proiectului, potrivit organizatorilor, este de a intra în sufletul poporului care nu a auzit niciodată muzică clasică vie şi de a scoate din praful uitării lucrări ce fac parte din identitatea noastră cultural-istorică, aducându-le aproape de cei care doresc să descopere muzica frumoasă a poporului nostru.


Tinerii artişti, originari din ţări precum Franţa, Grecia, Portugalia şi R. Moldova, dar care sunt stabiliţi şi îşi desfăşoară activitatea în Franţa, au cântat şi i-au încântat pe spectatorii prezenţi la concert, programul fiind o adevărată revelaţie artistică, ei culegând multe aplauze, dar şi flori.

Cu un mesaj de apreciere a venit şi preşedintele raionului Ghenadie Buza, care le-a mulţumit organizatorilor pentru iniţiativa de a evolua pentru hânceşteni, menţionând că, prin acest concert, au trezit în cei prezenţi sentimentul de dragoste faţă de cultura noastră bogată şi frumoasă.


Dl preşedinte a specificat că acest concert este unul de bun augur, întrucât este primul de acest gen desfăşurat la palatul princiar, următorul concert, al compozitorului Eugen Doga, urmând să se desfăşoare în această locaţie în luna septembrie.Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco