• Curierul de Hâncești

Concursul „Moştenire” – la cea de a XXV-a ediţie

Recent, în LT ,,Ștefan Holban” din comuna Cărpineni s-a desfășurat etapa finală a celei de-a 25-a ediții a Concursului "Moștenire". Cei mai buni elevi au fost răsplătiţi pentru munca depusă.


Inițiat acum un sfert de secol de către un grup de români din Franța, inspirat de mult regretatul scriitor, istoric, cercetător Eugen Holban și realizat astăzi de către dl Gheorghe Furdui, acest concurs școlar educă de-a lungul anilor spiritul patriotic și deprinderile de cercetare științifică la sute și mii de copii și tineri basarabeni, lărgindu-și arealul geografic. Ediția din anul acesta a fost una specială, jubiliară - 25 de ani.

Asociația ,,Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” a organizat cea de-a 25-a ediție a concursului ,,Moștenire”, care s-a desfășurat pe 3 secțiuni: Istoria Românilor, Istoria Literaturii Române și, în premieră anul acesta, secțiunea Diaspora, care a presupus participarea cu lucrări a copiilor care împreună cu familia trăiesc în altă țară ori s-au născut în altă țară, decât Moldova.

O altă inovaţie a concursului a constituit faptul că, la prezentarea orală li s-a permis să asiste cadre didactice sau alți însoțitori ai copiilor, în acest mod, asigurându-se transparența deciziilor membrilor juriului. Ceea ce a făcut ediția aceasta deosebită de toate celelalte: participanților din România, care nu au putut fi prezenți fizic, li s-a creat posibilitatea de a-și apăra lucrarea on-line, prin skype. Lucrările participanţilor au fost apreciate de un juriul constituit dintr-o echipă de profesioniști. La secțiunea Istoria românilor: Ion Negrei, președintele Asociației Istoricilor din Moldova, președinte; Octavian Țâcu, istoric; Ștefan Mocănaș, istoric. Istoria literaturii române: Tamara Cristei, doctor în filologie, conferențiar universitar, președinte; Radu Galina, profesor universitar, ASEM; Tonu Valentina, șefa DÎ Hâncești.

În acest an, ediția a XXV-a a avut susținere financiară din partea dnei Maria Grapini, care a oferit premii generoase deținătorilor locului I, II şi III. De asemenea, un sprijin financiar care constă în primul rând, oferte de călătorii pentru învingători: locul I de la ambele secțiuni - în Paris pentru 5 zile; locul II - prin România, 5 zile; locul III - călătorie prin locuri memorabile în Moldova - în cadrul programului Diaspora Engagement Hub, implementat de Biroul Relații cu Diaspora.

,,Este o mare responsabilitate, în același timp și onoare, să fim gazda unui asemenea concurs. Ne străduim să îndreptățim încrederea Asociației ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei” și a președintelui, dlui Gheorghe Furdui, de a desfășura concursul anume în instituția noastră, prin crearea condițiilor și a unei atmosfere adecvate, promovând prin tot ceea ce facem valorile naționale, folclorul, elementele specifice”, a menționat dna Tamara Macari, director LT,,Ștefan Holban.

,,Concursul „Moștenire” la a XXV- a ediție, în anul Centenarului Marii Uniri, a fost găzduit cu mare fast de Instituția Publică Liceul Teoretic „Șt. Holban” Cărpineni, localitate de unde și-a luat vlagă pentru înălțare, dar și pentru a rezista intemperiilor vieții, patriotul Șt. Holban. Grație unui devotament incontestabil manifestat față de înaintași de către Maria Grapini, parlamentar european, Gheorghe Furdui, originar din Cărpineni, avocat care sprijină românii basarabeni, precum și de către managerul liceului, rău împătimită de a-și promova instituția dna Tamara Macari, concursul își lărgește spațiul concurențial. Acest concurs, a impulsionat dorința de înălțare, dar și de întregire a neamului românesc printre tinerii studioși, veniți la Cărpineni de la Drochia, Glodeni, Călărași, Hâncești, Șoldănești”- a menționat dna Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hâncești, membru al juriului.


Sergiu ŞTEFAN

89 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco