• Curierul de Hâncești

Concursul raional „Dragobetele sărută fetele”

Între cele două sărbători dedicate Dragostei:

Duminică, 17 februarie, în incinta Casei raionale de cultură a avut loc concursul raional „Dragobetele sărută fetele”. La eveniment au participat cinci perechi: Cristina Gabură şi Vladislav Iacob din c. Lăpuşna, Vasile Sîrbu şi Ana Brînză, elevii ai LT „M. Eminescu”, Iana Talmazan şi Liviu Moroz din c. Sărata Galbenă, Cătălina Varaniţă şi Sergiu Vîrtoagă din c. Cărpineni, şi Elena Chiosa cu Igor Rodjero din mun. Hânceşti, reprezentanţi ai Centrului Raional de Tineret.


Prestaţia artistică a tinerilor, participanţi la concurs, a fost apreciată de un juriu, reprezentat de angajaţii Direcţiei raionale Cultură şi Turism Hânceşti. Ei au fost cei care au oferit Premiul Mare, iar premiul de popularitate a fost ales de spectatori, prin aplauze.


Perechile participanţilor au fost punctate potrivit criteriilor de artistism, compatibilitate, originalitate, măiestrie, ţinută scenică şi, desigur costumul naţional. Fiecare pereche a participant la patru probe, acestea fiind: „Prezentarea perechilor”, „Declaraţia de dragoste”, „Talent” şi ultima probă „Inteligenţa”. La această probă, perechile au trebuit să răspundă la întrebări legate de sărbătoarea Dragobetele şi să continue o ultimă strofă dintr-un cântec popular.

„A fost foarte complicat pentru noi să alegem câştigătorii concursului de astăzi, fiindcă toate cele cinci perechi au fost pregătite foarte bine. Vreau să vă zic, dacă la unele probe au fost mai buni unii, la altele au fost alţii. De aceea ne-a fost cam dificil să-i alegem pe cei mai buni” – a menţionat Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi turism Hânceşti, preşedintele juriului.


Astfel, în cadrul concursului raional ,,Dragobetele sărută Fetele”, premiul pentru popularitate i-a fost acordat perechii de la LT „M. Eminescu” - Vasile Sîrbu şi Ana Brînză. Premiul Mare a fost câştigat, anul acesta, de perechea din c. Cărpineni - Cătălina Varaniţă şi Sergiu Vîrtoagă. Toate echipele participante la eveniment au fost premiate cu diplome şi un premiu bănesc.

Sărbătoarea Dragobete, marcată tradiţional la data de 24 februarie, este cunoscută şi sub numele de „Ziua Îndrăgostiţilor”. Legenda spune, că Dragobete era fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziții. Acesta mai era numit „Cap de Primăvara” sau „Cap de Vară” şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia română şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.


Evenimentul dat a fost organizat de către Direcţia Cultură şi Turism în colaborare cu Consiliul raional Hânceşti şi Casa de Cultură Hânceşti.

Aurel VICLIUC

115 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco