• Curierul de Hâncești

Condiţii de maximă protecție pentru vârstnicii de la Azilul din Sărata Galbenă

Azilul pentru persoane vârstnice și celor cu dezabilități din Sărata Galbenă găzduiește 64 de beneficiari din raionul Hâncești. În perioada pandemiei care bântuie globul, orice bătrân este ușor expus la acest virus. În acest sens, încercăm să vedem situația din azilul de bătrâni a comunei Sărata Galbenă și care sunt măsurile de protecție și profilaxie pentru protejarea acestora. Vârstele beneficiarilor din azil variază de la 45 până la 94 de ani.

Directorul azilului, Ion Pavliuc a menționat pentru „Curierul de Hâncești” detalii despre starea de lucruri din această perioadă.

„Începând cu data de 17 martie atunci când s-a declanșat starea excepțională, am încuiat porțile azilului, am restricționat total vizitele rudelor și apropiaților. În interiorul azilului intră doar mașinile alimentare ale căror roți sunt dezinfectate. Cei 22 de lucrători ai centrului respectă cu strictețe regulile de igienă și încearcă să facă față cu brio acestei perioade. Avem un registru de control în care sunt indicate informațiile privind starea beneficiarilor și a personalului azilului. În fiecare dimineață și seara sunt colectate informațiile privind starea pacienților și le este verificată temperatura” – a specificat Ion Pavliuc, directorul Azilului de bătrâni din Sărata Galbenă.

După cum știm, fiecare situație excepțională cere măsuri excepționale. Directorul a mai menționat că în această perioadă au achiziționat o stropitoare care dezinfectează de trei ori pe zi atât interiorul cât și exteriorul azilului.

„Încercăm să depunem maximul efort pentru protejarea beneficiarilor și personalului de lucrători. Respectăm măsurile de precauție și dezinfectăm cât mai des posibil interiorul și exteriorul centrului cu ajutorul unei stropitori. Lucrătorii poartă măști și mănuși. Pe această cale, mulțumim penitenciarului Rusca pentru cele 100 de măști oferite. De asemenea, din bani proprii, azilul achiziționează mănuși de unică folosință, inclusiv o altă sursă cu aprovizionare a mănușilor sunt cele donate de către medicul de familie, căruia îi mulțumim pentru susținere” - a mai adăugat directorul azilului.

Rudele persoanelor amplasate în azil, pot colecta informații privind starea acestora doar prin telefon, până va fi restricționată carantina, nimeni nu are voie să viziteze beneficiarii azilului.

„Unele rude care se mai interesează, o fac doar prin telefon, până se va încheia perioada de pandemie azilul rămâne izolat în favoarea protejării bătrânilor. Totuși asistenții sociali și primarii comunelor Mereșeni și Sărata Galbenă, se interesează adesea de starea sănătății bătrânilor, lucru îmbucurător pentru noi și pentru ei. Recent, primăria Mereșeni a venit cu cadouri și urări de sănătate pentru toţi cei 64 de bătrâni amplasați. De asemenea, tot timpul dau dovadă de solidaritate şi primăria Hâncești, dar și Consiliul raional Hâncești” – a mai declarat Ion Pavliuc.

Ca în orice instituție, în azilul pentru persoane în etate și a celor cu dezabilități funcționează cadre medicale și personal care îngrijesc de bunăstarea beneficiarilor. Directorul azilului, Ion Pavliuc menționează că aceștia se descurcă cu bine și fac față lucrului greu pe care îl au.

„Marele merit este a celor care lucrează în cadrul azilului. Vreau să le mulțumesc pentru efortul depus și să le doresc multă sănătate și putere de lucru” – adaugă directorul.

Reamintim, că starea de urgență este stabilită până la data de 15 mai curent. Până atunci respectaţi măsurile de protecție și aveți grijă de sănătatea voastră și a celor dragi.

Maria MUNTEANU

391 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco