• Curierul de Hâncești

Containere pentru haine – de ce nu?

În ultimii ani, ţara noastră face paşi concreţi în ceea ce priveşte stocarea diferenţiată a deşeurilor – plastic, hârtie, sticlă etc., sau, cel puţin, are tentative de a implementa proiecte în acest domeniu. Depozitarea gunoiului în tomberoane destinate doar unui anumit tip de materie primă este un prim pas de a ne ajusta standardelor europene, unde acest domeniu este bine „pus pe picioare”. Faptul că noi nu avem fabrici de reciclare separată a deşeurilor este deja alt subiect demn de un „Verde-n ochi” şi nu numai...

Ceea la ce vreau să mă refer în acest editorial este legat indispensabil de sortarea deşeurilor, dar în altă formă, întrucât ţin să vorbesc nu de deşeuri. Este vorba despre colectarea hainelor uzate, dar în stare bună, care ar mai putea fi folosite, dar şi a încălţămintei, jucăriilor şi accesoriilor. Această practică este una cu vechime în ţările europene, fiind implementată de curând, adică de câţiva ani, şi în ţara vecină, România, unde, în unele oraşe, pe stradă poţi vedea containere pe care scrie: „Vă rugăm să puneţi hainele, pantofii, lenjeriile şi jucăriile pe care nu le mai folosiţi în acest container”. Desigur, este o soluţie preferabilă celei de a pune hainele în pungi şi a le lăsa la platforma de gunoi cu riscul de a fi tăvălite pe jos şi ferfeniţate de câini, de care nu ducem niciodată lipsă. Golite săptămânal sau chiar mai des, aceste staţii special amenajate reprezintă una dintre soluţiile la îndemână pentru cei care doresc să recicleze hainele într-un mod responsabil. Cum am spus mai sus, procesul de reciclare în ţara noastră este pe stop, întrucât acesta presupune un proces tehnologic prin care se extrage poliesterul şi celuloza din articolele vestimentare uzate care ar servi drept materie primă transformată în fire textile noi. Cum bine ştim, ramura textilă, şi mai cu seamă cea de producere a aţelor şi firelor, practic nu există, producătorii autohtoni importând materia primă pentru confecţionarea articolelor vestimentare din alte ţări.


Chiar şi aşa, fiecare dintre noi avem acasă un clit de haine pe care nu le mai purtăm, dar pe care ne doare inimă să le aruncăm. Ar fi foarte comod dacă ar exista asemenea containere (cu trapă, închise bine) pentru depozitarea hainelor şi încălţămintei în stare bună pentru ca, ulterior, acestea să fie donate familiilor nevoiaşe. Acţiuni de acest gen au mai fost întreprinse de unele organizaţii, însă acestea nu cuprind o arie foarte răspândită. Altceva ar fi dacă, mai ales în localităţile mai mari ale raionului şi, desigur, în municipiu, ar fi amplasate câteva containere pe care să fie inscripţionat “Haine, încălţăminte şi jucării”.


Pentru a avea succes, asemenea proiecte trebuie precedate de acţiuni de responsabilizare a cetăţenilor, care trebuie să fie învăţaţi să recicleze responsabil. Să schimbăm mentalitatea oamenilor nu este uşor, mai ales după ce zeci de ani au practicat depozitarea deşeurilor şi a lucrurilor de care nu mai au nevoie haotic, nu doar la gunoiştile autorizate, dar şi neautorizate, prin râpi şi pe malul râuleţelor. Dar dacă în asemenea iniţiative se implică administraţiile locale şi, cel mai important, tinerii, cu siguranţă acestea vor avea succes. În primul rând tinerii ar trebui să dea dovadă de empatie şi să fie gata să împartă lucrurile pe care le au în exces cu cei care nu au deloc. Şi, ce este mai important, nu doar cu ocazia unor sărbători, dar periodic, pentru a avea satisfacţia de a şti că undeva, cineva, le poartă bluziţele, pantofii sau strânge în braţe, înainte de culcare, ursuleţul de pluş atât de preferat în copilărie!

Elena ZAIŢEV

1774 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco