• Curierul de Hâncești

Copiii copiilor noştri - succesorii datoriilor de miliarde?!

Dacă ne întrebăm prin ce, totuşi, s-a distins în mod deosebit actuala conducere democratică, venită la putere începând cu anul 2009, mai bine zis va rămâne în istorie, (mai nou în „istoria moldovenească”!!!), evident, că pe lângă permiterea „cu bună ştiinţă” a miliardului furat, actuala guvernare „excelează” în datorii publice de miliarde de lei!  


  Potrivit unei informaţii făcute publice de mass media din republică, la sfârșitul lunii octombrie 2016, s-a atestat cel mai înalt nivel al datoriei publice (interne şi externe) din istoria Republicii Moldova, peste 50,34 miliarde de lei. Potrivit datelor statistice, din suma totală, peste 28,56 miliarde de lei sunt datorie publică externă, iar 21,78 de miliarde lei sunt datorie publică internă.

  Şi deşi angajamentele externe au scăzut, în luna octombrie acestea diminuându-se cu peste 121 de milioane lei, în acelaşi timp stocul datoriei publice interne s-a majorat cu 13,26 de miliarde de lei.


Această creştere-record se datorează deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru o lege care prevede convertirea în datorie de stat a garanțiilor acordate în anul 2014 și 2015 pentru credite de peste 14 miliarde date de BNM celor trei bănci implicate în frauda miliardului.

Per total, datoria publică externă şi internă, care constituie circa 50,34 miliarde de lei este mai mare decât întregul buget public național pentru acest an. De notat că majoritatea datoriei este de lungă durată, peste 80%, iar circa 20% este datorie de scurtă durată. În special, e vorba de datorie internă acumulată ca urmare a emiterii de valori mobiliare de stat.


  O situaţie penibilă se întrezăreşte şi pentru anul viitor, când datoria publică ar putea creşte cu încă 10 miliarde de lei, comparativ cu situaţia de la finele lunii octombrie. În proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2017, Ministerul Finanţelor estimează că la situaţia din 31 decembrie 2017, datoria de stat internă nu va depăşi 21.251,6 milioane de lei, datoria de stat externă – 39.564,3 milioane de lei (echivalentul a 1.893 milioane de dolari), iar soldul garanţiilor de stat externe și interne va constitui zero lei.


   Astfel, la finele anului viitor, datoria de stat ar urma să nu depăşească 60,8 miliarde de lei, asta în cazul în care cursul mediu al dolarului va constitui 20,9 lei.


   Cu regret, nu ne rămâne decât să constatăm, că proasta gestionare a fondurilor a făcut ca această ţară să ajungă să fie îngropată în datorii…Ş-apoi, e mult mai uşor, să cauţi să te împrumuţi de la vecini, ştiind la sigur, că doar, nu tu ai să-i întorci înapoi (cine ştie unde vor fi cei din actuala guvernare după ce le expiră mandatul), ci întreg poporul, care rabdă şi suportă tot…     

  Parafrazându-l pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, care spunea „Ţara (Moldova), nu este a mea, ci a urmaşilor, urmaşilor noştri!'”, eu, referindu-mă la actuala situaţie, aş adăuga, că transmitem această ţară urmaşilor noştri, din păcate, plină de datorii, care nu sunt doar ale noastre, ci a copiilor, copiilor noştri, şi nepoţilor acestora, care vor deveni succesorii datoriilor de miliarde…Tatiana Todoseiciuc

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco