• Curierul de Hâncești

Copiii privaţi de educaţie – dintr-un moft electoral?!


Ştiaţi că atunci când vrei să afli ce cred, ce spun, sau ce reprezinţi tu de fapt ca personalitate într-o comunitate, n-ai decât să-ţi înaintezi candidatura la consilier, primar sau deputat, şi atunci vei afla nişte lucruri pe care nici chiar tu însuţi nu le ştiai despre tine, cei din opoziţie îţi vor scoate toate scheletele din dulap, creându-ţi evident şi o mulţime de impedimente pentru a activa în continuare. Pentru a-şi compromite contracandidatul în cadrul unei campanii electorale, unii sunt gata la orice. O luptă acerbă, plină de intrigi şi murdare compromisuri, s-a dus în c. Paşcani, potrivit spuselor oamenilor, pentru fotoliul de primar. Al doilea tur a fost între fostul primar, candidat ACUM şi actualul primar, candidat socialist. Nu vreau să intru în detaliile campaniei electorale, deoarece pentru mine politica e prea murdară, cu declaraţii populiste care asemenea unui praf, se pierd în neant cu primul vânt, cel mai grav că unele intrigi generează ulterior consecinţe grave.

O consecinţă a acelor intrigi şi mofturi electorale la Paşcani – este sistarea activităţii grădiniţei din Pereni, aşa cred locuitorii acestui sat, care sunt siguri că acest fapt ar avea tentă politică. Această grădiniţă a fost închisă mai bine de o săptămână, astăzi având riscul să nu mai activeze timp îndelungat în continuare. Paradoxul cel mare, este că anume în cadrul campaniei electorale, directorul interimar al acestei instituţii, a observat că în pereţii acestei grădiniţe au apărut nişte fisuri enorme. Neglijând autorităţile locale, aceasta s-a adresat direct la raion, la Direcţia Supraveghere Tehnică Centru, care a reacţionat imediat - a constatat riscul de prăbuşire a unui perete, motiv care a servit pentru sistarea instituţiei preşcolare. Şi deşi noul primar a luat la moment toate măsurile de rigoare pentru înlăturarea fisurilor şi reparaţia pereţilor, inspectorul principal al Direcţiei Supraveghere Tehnică Centru Vladimir Blişciac insistă pe efectuarea unei expertize tehnice a grădiniţei, expertiză care, potrivit lui, va concluziona starea clădirii în întregime – să activeze în continuare sau să fie închisă, urmând să fie demolată. Astfel, până la obţinerea concluziei respective, se interzice exploatarea grădiniţei de copii din Pereni.

Evident, că o astfel de situaţie poate fi riscantă pentru copii, dacă aceasta este într-adevăr aşa cum o descrie inspectorul Direcţiei Supraveghere Tehnică Centru, culmea, însă, este că aşa zisele fisuri au apărut de vreo 3 ani în urmă, deşi dna director interimar „le-a observat” şi a trâmbiţat despre acest fapt abia acum, şi anume în timpul campaniei electorale. Mă miră acest fapt, deoarece ştiind despre aceste fisuri, şi activând şi cu fostul primar, de ce nu a intervenit atunci cu această problemă? Poate că intenţionat s-a lăsat să se „coacă buba” pentru a răbufni când e momentul cel mai potrivit?

Pentru a redeschide grădiniţa de copii din Pereni, la moment primăria Paşcani are nevoie de aproximativ 17 mii lei (pentru efectuarea expertizei tehnice a instituţiei preşcolare), finanţe de care actualmente autoritatea locală nu dispune, aşa a declarat noul primar. Evident că, este o dilemă, îndeosebi aici unde din cauza unui moft electoral copiii au fost privaţi de dreptul la educaţie, şi totuşi sunt sigură că se vor găsi soluţii. Doar nu în zadar se spune că fiecare problema pe care o rezolvi devine o regulă care pe urmă îţi serveşte la rezolvarea altor probleme. Cert rămâne un lucru, să învăţăm o lecţie din fiecare!


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco