• Curierul de Hâncești

„Copiii soarelui” tot au nevoie de iubire, educație, mișcare şi joacă

În casa-internat pentru fete cu dezabilități mentale din orașul Hâncești, sindromul Down nu este considerat o maladie ieșită din comun, iar fetițele ce suferă de această boală sunt tratate la fel ca toate celelalte, cu multă dragoste, afecțiune și grijă.


Gulibahar, o fetiță de 12 ani ce suferă de această boală, pe care atât educatorii cât și celelalte fete o numesc cu drag Gulea, fiind instituționalizată în casa-internat de la vârsta de patru ani. Deși s-a născut la Moscova, a fost trimisă la baștina mamei sale, în Moldova, unde timp de patru ani a stat în Centrul de Reabilitare din Chișinău. În afară de sindromul Down, Gulea mai suferă de retard mental sever și alte maladii.


La Casa-internat pentru fete cu dezabilități mentale a fost primită cu brațele deschise, mai ales că depinde de ajutorul educatorilor /dădacelor și are nevoie de supraveghere permanentă. „De obicei, Gulea se joacă singurică. Îi place să stea la masă cu tot felul de jocuri, uneori chiar face puzzle, a specificat Elena Carauș, director adjunct Casa-internat pentru fete cu dezabilități mentale.


Durata ei de concentrare este scurtă, iar datorită educatorilor extrem de răbdători și iubitori, fetița învață zilnic să facă cele mai banale, dar importante activități: igiena de dimineață, orele de masă, activități creative etc. Gulea trăiește în propria ei lume, adesea este indiferentă la activitățile de grup, alteori poate fi încăpățânată ca oricare alt copil. Și totuși, este o fetiță deosebită, care are un zâmbet frumos și își iubește locul său de la masa de joacă” – a mai adăugat dna Carauș. O isorie asemănătoare o are și Ionela ce suferă de aceiași boală. Din cauza instituționalizării tardive la casa-internat, nu a fost posibilă o intervenție chirurgicală cardiacă, în consecință, pe lângă sindromul Down, Ionela suferă și de viciu cardiac congenital, având și probleme de respirație.


Doamna Elena Carauș a spus că la casa-internat din Hâncești activează oameni excepționali, cu suflet mare. „Educatorii, spre exemplu, contribuie foarte mult la instruirea fetelor. Ele  își planifică din timp ziua de lucru, care este neapărat plină de activități creative, pe lângă toate celelalte de rutină. Împreună cu fetele, modelează obiecte din hârtie, desenează și fac puzzle. Unele adoră să coloreze în creion, avem o fetiță care toată ziua se joacă cu un ghem de ață pe care îl face și-l desface, iar a doua zi o ia de la capăt, și desigur Gulea, care este artista evenimentelor organizate de sărbători, dânsa, în pofida bolii, are auz și ritm muzical” – a menționat dna Carauș. Chiar dacă mamele unor fete ce suferă de acest sindrom le mai vizitează din când în când, majoritatea au fost abandonate de către părinți încă de la naștere. În prezent, la casa-internat pentru fete cu dizabilități din Hâncești, sunt instituționalizate 26 de fete cu acest sindrom, dintre care bolnave cu vârste cuprinse între 10 și 37 ani.


   Copiii cu sindromul Down sunt totuși deosebiți. Ei au ceva în plus: un cromozom. Nimeni nu știe de ce se întâmplă această modificare genetică. În pofida acestei boli, copiii cu sindrom Down sunt ca toți ceilalți copii: au nevoie de iubire, de educație, de mișcare, de joacă. Ei zâmbesc, râd, plâng, se bucură de cadouri, visează, citesc, scriu. Și unicul lucru ce le lipsește sunt părinții, care nu sunt ajutați atunci când ajung în asemenea situații, fiind nevoiți să-și abandoneze „copiii soarelui” – așa cum mai sunt ei numiți în societate.


Data de 21 martie este marcată drept ziua internațională a Sindromului Down. Conform specialiștilor în domeniu, sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecțiune cromozomială (o afecțiune din naștere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. De obicei sindromul Down este diagnosticat clinic în perioada neonatală sau la sugar, datorită dismorfiilor evocatoare care, deși variază la diferiți pacienți, realizează un aspect fenotipic caracteristic. Elena Golubnic

11 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco