• Curierul de Hâncești

Corupţia înfloreşte printre testele de examen…

A devenit deja o tradiţie ca, în ajunul examenelor de BAC şi a celor de absolvire a ciclului gimnazial testele să apară pe reţelele de socializare – fie deja rezolvate şi propuse spre vânzare, fie postate de elevii care au trecut de detectoarele de metale cu dispozitivele mobile camuflate şi care, descărcând pozele cu testele de la un examen sau altul, cer ajutor în rezolvarea itemilor. Aceasta în condiţiile în care telefoanele mobile şi alte surse de informare sunt strict interzise.

De exemplu, la nici o oră de la începerea examenului de matematică a elevilor de clasa a noua din 8 iunie, pe Internet au şi apărut problemele rezolvate. Pe reţelele de socializare au fost create chiar pagini anonime, unde au fost postate poze cu testele rezolvate. Şi testul pentru examenul de bacalaureat la limba străină, care s-a desfășurat la 9 iunie, a apărut de vânzare pe o rețea de socializare cu o zi înainte de examen.


Conform Codului Contravențional, publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se sancționează cu amendă. Codul Contravenţional prevede amenzi de la 1000 la 3000 de lei pentru persoanele fizice şi amendă de la 5 000 la 8 000 de lei, precum şi privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii pe un termen de la 3 luni la un an pentru persoanele juridice sau cu funcții de răspundere.


Este interesant faptul că, deşi se iau măsuri drastice pentru a preveni orice formă de fraudare a examenelor, cum ar fi securizarea sporită a plicurilor ce conţin testele, detectoarele de metale şi camerele de luat vederi în sălile de examene, an de an se înregistrează situaţii de genul celor sus-menţionate. Apariţia pe Internet a testelor rezolvate înainte de examen ar fi imposibilă fără concursul anumitor persoane direct implicate în procesul de elaborare al acestor teste - fie din Ministerul de resort, fie afiliate acestuia. Totodată, Ministerul Educaţiei cere sancţionarea persoanelor responsabile de organizarea examenelor, dacă se va dovedi că au admis sau au favorizat aceste ilegalităţi. În consecinţă, apare întrebarea firească: de ce se tolerează aceste ilegalităţi atâţia ani la rând, odată ce se implementează un şir enorm de reforme în sistemul de educaţie menite să-l aducă cât mai aproape de standardele europene? Oare nu se poate de identificat o modalitate mai eficientă de securizare a acestui proces?


Cât de aprigă n-ar fi lupta împotriva schemelor din cadrul examenelor de BAC şi a celor de absolvire a treptei de gimnaziu, fisura prin care se scurge informaţia se pare că este una bine camuflată şi cu rădăcini adânci. Când sunt demascate schemele frauduloase, toţi strâng din umeri şi arată din deget, dar aceasta nu pune capăt dilemei. Din contra, aceasta are continuitate.

Nimic nu e de mirare în condiţiile în care, în ţara noastră, totul se vinde şi se cumpără. De aici şi specialişti cu studii superioare finisate, dar fără cunoştinţe temeinice, cu diplome “roşii”, dar fără profesionalism, cu funcţii mari, dar fără nici o abilitate. Cum să se ridice din noroi această ţară când încă de pe băncile şcolii corupţia înfloreşte printre testele de examen?Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco