• Curierul de Hâncești

Creşterea porcușorilor de Guineea, un hobby frumos și interesant

Elena Munteanu, băștinașă a satului Bobeica, astăzi pensionară, a lucrat 20 de ani în cadrul Secției Consultative Hâncești al Spitalului raional în calitate de tehnician dentar, iar de mai bine de 10 ani, împreună cu sora ei au deschis o întreprindere privată, Stomatologia din comuna Bobeica. Pe lângă vocaţia de medic stomatolog, recent dna Elena şi-a mai descoperit un hobby – compania porcuşorilor de Guineea.

Pe lângă stomatologie, dna Elena se îngrijește de muncile casnice, crește iepuri, căprițe, are grijă de numeroase pisici, având şi un hobby frumos și interesant, și anume, creşte doi porcușori de Guineea.

,,La început, feciorul meu i-a procurat pentru nepoțel, dar atât de mult ne-am obișnuit cu ei încât deja le cunosc sunetele, preferințele și obiceiurile. Foarte mult m-am documentat despre aceste animăluțe, sunt sensibile și simțitoare. Sunt curate, îngrijite, iubesc igiena și rezistentă la boli. Porcușorii de Guineea sunt animăluțe de companie, cel mai interesant că ei vor multă atenție, sunt animăluțe de grup, fiind recomandat să le procuri în pereche pentru că se plictisesc singuri. Fetițele mele au jumătate de an, în acest interval de timp, am reușit să le observ atât de bine, încât deja știu chiar și sunetul de ajutor, de foame, de durere, etc.


Atunci când dorm, ele rămân cu ochii deschiși, au perioade inactivitate cam 15 minute, nu mai mult, apoi din nou sunt active. Sunt animăluțe care nu fac prea mult zgomot. Au limbajul lor, trebuie să le poți simți ca să le înțelegi” - ne povestește doamna Elena.

Alimentația acestor animăluțe este foarte delicată, la început doamna Elena spune că procura hrana, însă aceasta este foarte costisitoare și chiar s-a întâmplat ca unul dintre aceste produse alimentare să dea intoxicație porcușorilor. De atunci, proprietara a încercat să-i adapteze treptat la hrană combinată, preparată chiar de ea. Aceasta constituie diverse soiuri de boboase, semințe în stare crudă de floarea soarelui, de dovleac, orez, hrișcă, fulgi din 4 componente etc., dar și diverse verdețuri (mărar, pătrunjel, coada șoarecelui şi altele).


„În dependență de anotimp, noi le hrănim diversificat, iarna alimentația lor este constituită din produse uscate, vara mai mult verde. Împreună cu soțul, improvizăm alimentația pe care acestea ar putea s-o consume din natură. Experimentăm mereu ceva nou, nu avem frică că se vor îmbolnăvi deoarece aceste animăluțe aleg foarte selectiv mâncarea. Ceea ce lor nu le place, feresc cu lăbuțele, iar noi înțelegem că nu le este de folos acest produs. Un lucru foarte interesant pe care l-am experimentat a fost atunci când am încercat să le dăm produse alimentare în sezonul în care ele abia apar, adică primii castraveți apăruți pe piață. Spre mirarea noastră, aceste animăluțe au reacționat imediat la ele, așa că noi am înțeles că aceste produse conțin o doză foarte mare de chimicale”.


Cu mult entuziasm aceasta ne povestește despre pasiunea pe care a dezvoltat-o în timp pentru aceste animăluțe. ,,Chiar dacă aceste animăluțe au nume de ,,porcușori”, ele sunt foarte sensibile și impresionante. Gingășia lor m-a atras cel mai mult. Sunt mai mult pentru decor, nu intenționez să dezvolt o afacere cu ele, chiar dacă dorim să le cumpăram un mascul, puii acestora îi vom dărui. De remarcat că specia porcușorilor de Guineea se aseamănă foarte mult cu iepurii de câmp. Acestea nasc 2, 3 pui, deja cu blană și care au abilitatea la câteva zile să se hrănească singuri” - ne-a specificat gospodina casei.


Porcușorul de Guineea este un mamifer care își are originea în America de Sud și există numeroase specii ale acestora. Aceștia își mănâncă majoritatea fecalelor, este un lucru normal pentru ei, asta pentru că necesită mereu curățenie, mâncare proaspătă și apă curată. Doamna Elena spune, că animăluțele lor se tem foarte mult de pisici. ,,Atunci când este o pisică în preajmă, ele scot un sunet specific fricii. Atunci când este cineva străin, la început sunt retrase, dar în general, ușor interacționează, ele iubesc compania. Sunt animale devotate și își simt foarte bine stăpânul. Îmi place mult să mă joc cu ele, le pieptăn, le tai unghiuțele și la necesitate chiar le fac baie. Sunt un mod de relaxare și detașare pentru familia noastră ” - a mai adăugat doamna Elena.

Viața la sat îţi oferă zilnic o provocare, trebuie să găsești răbdarea de a descoperi toate frumusețile ei!

Maria MUNTEANU

19 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco