• Curierul de Hâncești

Crearea cerceilor şi brăţărilor din mărgele – o pasiune descoperită din întâmplareFeodosia Zosim din c. Sărata Galbenă mânuieşte arta de a confecţiona accesorii din mărgeluţe, numite şi „biser”, pasiune pe care o consideră o modalitate de a se refugia într-o lume de poveste. Şi asta deoarece fiecare mărgeluţă din creaţiile sale – cercei şi brăţări – este ajustată cu atâta dăruire, încât cei care poartă aceste accesorii văd în fiecare obiect dăruirea cu care se dedică creatorul în procesul actului de creaţie.


Feodosia este secretar la LT „Universum” din Sărata Galbenă, dar la moment se află în concediul de îngrijire al celui de-al doilea copil, Dragoş, care are 11 luni. Şi, fiind o fire creativă şi dornică să se reinventeze stând acasă cu mezinul familiei, şi-a descoperit pasiunea după ce a văzut pe internet o brăţară în stil tradiţional. Era în toamna anului trecut. „M-am gândit în sinea mea că o astfel de brăţară ar fi un cadou foarte frumos pentru învăţătoare, fiul cel mai mare fiind în clasa întâi. Multe lucrări handmade le confecţionam şi când băieţelul mai mare, Marius, era la grădiniţă, îmi făcea plăcere să confecţionez de fiecare dată ceva special, să nu fie ca la toţi” – mărturiseşte Feodosia.

Când a văzut acea brăţară pe internet, şi-a lansat sieşi o provocare, întrebându-se – eu oare n-aş putea să confecţionez singură o brăţară? „Am urmărit câteva tutoriale de confecţionare a brăţărilor, executate la războiul de ţesut mărgele. Chiar în acea seară am meşterit singură un război de ţesut, am întins aţele şi am dat start creării primei mele brăţări pentru fiul meu. Pot să zic cu satisfacţie că mi-a reuşit!” – ne spune Feodosia.

Iniţial, brăţările ce le confecţiona erau cu nume, până la moment numărul acestora ridicându-se la peste 100, marea majoritate dintre care le-a şi vândut doritorilor. Multe dintre creaţiile sale sunt şi în stil tradiţional, interesul pentru astfel de brăţări fiind destul de mare. După care au urmat cerceii – accesoriile care pun în valoare orice femeie!

„Am început a confecţiona cercei după ce o cunoştinţă m-a întrebat dacă nu fac şi cercei din mărgeluţe, astfel încât, într-o perioadă când nu aveam comenzi de brăţări, am început a confecţiona cercei, având la activ 25 de seturi” – specifică meşteriţa.Crearea unor accesorii din mărgele minuscule, pe lângă satisfacţie, implică şi multă migală. „Crearea unei brăţări îmi ia 2-3 ore, însă cerceii necesită mai mult timp, ei se realizează mai greu, deoarece fiecare mărgică trebuie cusută, astfel încât la o pereche de cercei pot lucra şi 2 zile. Cel mai interesant este că niciodată nu mi-a plăcut să cos, iar acum nu mă pot despărţi de ac! Şi de când postez lucrările mele pe reţelele de socializare, am mai multe comenzi, în sat, dar şi în afara localităţii, pe care le livrez prin poştă. Mărgele pe care le folosesc sunt foarte calitative, de producţie cehă sau japoneză, care sunt şi mai scumpe, dar şi mai dificil de găsit la noi, dar care sunt foarte frumoase” – spune Feodosia, care ne mărturiseşte că reuşeşte să creeze accesoriile datorită faptului că are copii cuminţi, care o lasă să se ocupe de această pasiune. Mai mult, cineva spunea, şi ea crede că pe bună dreptate, că dacă nu era cel de-al doilea fiu, Dragoş, tânăra mămică nici nu ajungea să-şi descopere abilităţile de meşteriţă!

Chiar dacă o mamă are multe responsabilităţi şi este foarte ocupată mereu, aceasta nu înseamnă că nu ar avea timp şi pentru bucuriile sufletului, cum ar fi pasiunea de a crea. Odată descoperită o asemenea aptitudine, ce aduce bucurii nu doar celui ce creează, ci şi celor ce poartă creaţiile, aceasta nu fură din timp, ci dă timpului o măsură şi o plinătate desăvârşite. Îi dorim şi noi multă inspiraţie!

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco