• Curierul de Hâncești

Credeți că aveți o alimentație sănătoasă? Știați că zahărul scade imunitatea copiilor și adulților?

Dat fiind faptul că suntem ceea ce mâncăm, iar rolul unei alimentații sănătoase, variate și bogate în vitamine și minerale este extrem de important, am hotărât să îi întrebăm pe Hânceșteni cum obișnuiesc să gătească mâncarea lor. I-am întrebat despre preferințele lor alimentare și dacă cred că produsele din magazine pot fi naturale sau sănătoase. Haideți să vedem ce răspunsuri am primit!


Mariana Osipciuc, 32 ani, mun. Hâncești: „Cred că regimul alimentar pe care îl țin trebuie îmbunătățit, deși produse dulci mănânc o dată pe lună. Destul de rar. Pe lângă asta, folosesc sare mai rar, în cantități mici. Obișnuiesc să gătesc pește în rolă, cartofi și pui la cuptor. Gătesc mai mult copt. Și nu, nu știam că zahărul scade imunitatea.”


Nelea Botnari, 30 ani, mun. Hâncești: „Știu că zahărul are un astfel de efect. Totuși, din cauza programului de lucru, în pauza de masă, este imposibil să am o masă ca atare. Cel mai des, consum cafea și ceva dulce. Îmi place, îndeosebi, dulcele. Recunosc că mănânc ceva dulce o dată la câteva zile. Acasă gătesc nu numai eu. Suntem o familie mare și gătim pe rând. Cel mai des mâncăm copt și prăjit (pârjoale, plăcinte). Că să mâncăm mai sănătos încercăm să nu cumpărăm legume, fructe congelate ce își pierd din vitamine din cauza acestui fapt. Folosim legume pe care le-am conservat împreună cu familia, în timpul verii.”

Natalia S., 43 ani, mun. Hâncești: „Da, cred că avem o alimentație destul de sănătoasă, însă este mai greu, câteodată, să menții o anumită diversitate. Anume pentru că nu găsesc, în magazine, anumite verdețuri cum ar fi: spanacul, rucola, care sunt și foarte sănătoase. Pentru a mâncă sănătos gătesc des salată, zeamă, iar pentru supă, nu prăjesc legumele pe care le pun. Le pun chiar la sfârșit. Știu că zahărul este foarte dăunător, prin urmare, în familie, îl folosim în cantități mici. Copiii, dimineața, mănâncă terci de ovăz cu stafide, dovleac, hrișcă. În legătură cu sarea, folosim mai puțin de 4 grame pe zi, cât e minimul zilnic necesar.”


Ana B., 18 ani, sat. Mereșeni: „Nu cred că mănânc sănătos. În primul rând, pentru că îmi plac dulciurile, în special, bomboanele. Le mănânc de vreo 4-5 ori pe săptămână. Și da, știu că zahărul conduce la scăderea imunității. Mănânc foarte des preparate fierte sau prăjite, în special fierte.”


Dorel G., 24 ani, sat. Bozieni: „Nu mă alimentez sănătos. Dimineața nu mănânc deloc. Pe la ora 11, beau o cafea și mănânc o prăjitură. Cel mai des mănânc și îmi place mâncarea prăjită pentru că are un gust mai bun. Totuși, mănânc și preparate fierte. Sare nu prea folosesc în alimentație. Și cred că dacă pe ambalajul unui produs este scris „100% Natural / Fără GMO / Fără aditivi și conservanți”, lucrul acesta nu este adevărat. În Moldova, indiferent de țara de unde vine, un produs sănătos, în magazine, nu cred că este.”

Anatol Popov, 24 ani, mun. Hâncești: „Mănânc des preparate coapte, făcute la cuptor. Pentru a avea o alimentație sănătoasă, folosim doar carne de casă, pentru că carnea care se vinde în magazine sunt pline cu apă și chimicale. Mâncăm des cartofi scăzuți, diverse preparate în rolă. Știu că zahărul scade imunitatea și folosesc foarte puțin zahăr. Beau ceai, cafea fără zahăr, sau adaug maxim o linguriță de zahăr. Referitor la cât de sănătoase sunt alimentele din magazine, aș spune că, în cea mai mare parte, nu am încredere că un produs e 100% sănătos, chiar dacă lucrul acesta este scris pe ambalajul produsului.”


Octavian R., 23 ani, mun. Hâncești: „Folosesc mai multă sare. Îmi place când mâncarea este mai sărată. Mănânc și dulce, dar în cantități mici, de sub 100 de grame pe zi. Mănânc și preparate fierte. Dacă ar fi să aleg între o porție de mâncare prăjită gratuită și una pregătită prin coacere sau fierbere, dar care trebuie plătită, aș alege-o pe cea prăjită. Și da, știu că zahărul duce la scăderea imunității.”

Maxim D., 23 ani, mun. Hâncești: „Este mai dificil să mănânci corect, sănătos, mai ales în pauza de masă. Obișnuiesc să variez cu mâncarea, prefer să fie variată: preparată prin fierbere sau coacere. Sare folosesc în cantități normale, iar zahăr 1 linguriță pentru ceai. Cafea nu beau. Dacă ar fi să aleg între o porție de mâncare prăjită gratuită și una pregătită prin coacere sau fierbere, dar care trebuie plătită, aș alege-o pe cea care trebuie plătită, pentru că este mai sănătoasă.”

Teodor B., 65 ani, mun. Hâncești: „Am început să mănânc mai mult preparate fierte. Medicul mi-a recomandat să țin dietă și să mănânc mai des mâncare fiartă. Așa este și mai sănătos. Înainte obișnuiam să mănânc mai des carnea prăjită, pregătită la grătar. Acum o fierb. Ceaiul îl beau fără zahăr, pentru că așa este mai sănătos. Dieta mea este variată. Într-o săptămână pot mânca și pizza, colțunași cu brânză, cu carne (pelmeni), toate gătite de soția mea care este asistentă medicală. Nu știam că zahărul provoacă scăderea imunității. Iar referitor la cât de sănătoase sunt alimentele din magazine… Cred că e imposibil să fie naturale sau sănătoase. Mai ales când le privești din perspectiva prețurilor.”


Anatolie Ghimp, 37 ani, Ialoveni: „Nu știu ce să vă spun. Mănânc des și prefer carnea gătită la grătar sau în ceaun. Mănânc des salată de vară. Iar ceva dulce mănânc în fiecare zi, în cantități mai mari de 100 de grame pe zi, deși știu că zahărul dăunează sănătății. Sare folosesc moderat. Legume folosesc mai rar. Iar în magazine, nu cred că există vreun produs 100% natural sau sănătos.”Alina Cravcenco

42 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco