• Curierul de Hâncești

Credeți că femeile, în Republica Moldova, sunt suficient de protejate de abuzuri, agresiuni?Deseori auzim, fie de la prieteni, fie din ziarele pe care le citim, fie la știri, de cazuri de abuzuri fizice și verbale de care suferă partea feminină a societății noastre. Cazuri al căror număr este, pe alocuri, în descreștere, iar pe alocuri se încăpățânează și rămâne „destul de stabil”.


Totodată, observăm că din ce în ce mai multe femei își adună curajul să lupte împotriva nedreptăților la care sunt supuse, să vorbească public despre ororile prin care au trecut sau trec, să ceară ajutor și instruire pentru a ști cum trebuie să acționeze atunci când cineva încearcă să le agreseze fizic, verbal, emoțional. Opiniile sunt împărțite în funcție de experiențele de viață ale cititorilor noștri, unii dintre ei susținând faptul că femeile în Republica Moldova sunt „puse la punct” de către soții, iubiții, prietenii, vecinii sau chiar străinii din jurul lor.


Unii dintre cititori rămân uimiți în fața întrebării mele și consideră că răspunsul la întrebarea mea este unul evident: „Femeile sunt foarte bine protejate, în ziua de astăzi, de legi și autorități”. Doar oare acest lucru este general valabil?! Haideți să vedem!


Credeți că femeile, actualmente, în Republica Moldova, sunt suficient de protejate de lege și autorități în fața abuzurilor, agresiunilor de orice tip?

Irina M., 26 ani: „Din fericire, nu am ajuns să văd când o femeie este lovită, înjurată, umilită în vreun fel. În familia noastră, mama și tata au avut, dintotdeauna, o relație foarte frumoasă bazată pe respect. Într-adevăr, au fost momente când părinții, de exemplu, au strigat unul la altul, însă, niciodată, nu s-a ajuns atât de departe încât tata să ridice mâna la mama sau să folosească cuvinte urâte în adresa ei. Înțeleg că femeile nu sunt mereu tratate cu respect în familie și în societate, așa cum este mama mea. Am auzit de cazuri în care au fost femei omorâte în bătaie de către soții lor care iubesc să bea. Cică le-au „venit de hac” pentru că nu au făcut mâncare la timp, pentru că le răspund la replicile sale, pentru că erau geloși, etc. Motivele lor sunt nenumărate, însă consider că nici o persoană nu are voie să lovească, înjure, umilească vreo femeie, indiferent de situație”.


Mihai C., 40 ani: „Ce pot să spun pe tema dată…. Da, din păcate, la noi în Moldova, mai ales în sate, femeile sunt expuse mai mult la violență. Problema este că și femeile nu doresc să vorbească despre astfel de lucruri. Nu denunță astfel de cazuri, nici măcar de viol, la Poliție. Știți de ce?! Pentru că, de foarte multe ori, femeia, care a trecut prin așa ceva și decide să se adrese organelor competente, suferă foarte mult. Lumea din jurul ei începe să o judece… De lucrul acesta le este frică femeilor… să nu fie judecate”.


Cristina G., 35 ani: „Cu mare regret, trebuie să spun că femeile noastre nu sunt protejate așa cum ne-am fi dorit. Da, sunt diverse asociații care se ocupă de cazuri de violență în familie, de doamne care au suferit de abuzuri sexuale, fizice, însă majorității le este frică sau rușine să apeleze la ele, să apeleze după ajutor”.


Dan B., 28 ani: „Consider că femeile care se respectă, nu vor lăsa ca agresorul lor să scape ușor. În societatea noastră, femeile sunt învățate să plece capul și să sufere în tăcere, însă cred că acest lucru este o prostie totală… Dacă aș vedea o femeie care este agresată, i-aș lua apărarea fără să stau pe gânduri, pentru că nici o femeie, nici un copil, nici un bărbat, în general, nu merită așa ceva. Agresorii trebuie pedepsiți!


Radu I., 55 ani: „Sunt căsătorit de 35 de ani și niciodată nu mi-am permis să vorbesc vulgar sau să lovesc vreo femeie sau pe soția mea. Un bărbat care face astfel de lucruri este o mizerie care trebuie de aruncat la gunoiște. Știți ce cred că ar trebui de făcut, de fapt?! Să se organizeze regulat lecții educative pe astfel de teme cu copiii, tinerii și adulții. Mentalitatea trebuie schimbată… trebuie”.Svetlana G., 48 ani: „Ce aș putea spune… Este destul de dificilă întrebarea… Cunosc nenumărate femei care niciodată nu au fost victime ale violenței. Poate doar ele așa spun și nu recunosc. În Moldova, din ce în ce mai des, de fapt, se fac publice astfel de cazuri. Acest lucru este foarte bun pentru că încurajează femeile „să nu tacă și să nu rabde”. În legătură cu nivelul de protecție al femeilor, cred că este unul „bunicel”, dar are și mari lacune și trebuie de îmbunătățit neapărat”.Dacă sunteți victimă a violenței sau cunoașteți alte persoane - victime ale violenței, apelați:

  • Asociația „La Strada” – oferă suport, ajutor femeilor și copiilor victime ale violenței

Telefon de încredere pentru femei: 0 8008 8008

Linia Fierbinte: 0 800 77777

Detalii: www.lastrada.md

  • Centrul de Drept al Femeilor – oferă servicii juridice gratuite femeilor

Telefon de contact: 022 237 306 / 068 855 050

Detalii: www.cdf.md

  • Cazurile în care copiii au devenit victime pot fi sesizate la numărul de telefon 116111

  • Poliția - 902 / 112Alina Cravcenco

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco