• Curierul de Hâncești

CSP Hânceşti ne avertizează: În bazinele acvatice din Hâncești și Ciuciuleni scăldatul este interzis


An de an, specialiștii Centrului de Sănătate Publică (CSP) Hâncești depistează diverse infecții în bazinele acvatice din raion. Infecții, microbi, boli etc. – toate acestea pot avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor care se scaldă în locuri interzise. Medicii CSP Hâncești avertizează că cei care vor să găsească refugiu de caniculă în lacurile din orașul Hâncești și localitatea Ciuciuleni, trebuie să se abţină de la scăldat şi odihna pe plaje. Potrivit specialiştilor, apa conţine microbi periculoşi, E. Coli și bacterii care pot cauza afecțiuni grave. Deocamdată însă, avertismentele specialiştilor sunt neglijate de mulţi dintre locuitorii raionului Hâncești.


Administrațiile publice locale și raionale, până la momentul actual nu au stabilit și aprobat zonele de recreere pe teritoriul raionului. În acest context, CSP Hânceşti a emis prescripții unde a fost stipulată necesitatea privind stabilirea  prin deciziile consiliilor locale a zonelor de recreere din localitățile raionului Hâncești. Au fost aprobate  planurile de măsuri pentru amenajare în următoarele nouă localității: or. Hâncești - 2, s. Mingir, c. Lăpușna, s. Fârlădeni, s. Buțeni, s. Sofia, s. Caracui, c. Bobeica și s. Ciuciuleni.


„Zonele de recreere aferente bazinelor  acvatice nu sânt amenajate, iar terenurile pentru  scăldat nu sunt delimitate pentru adulți și copii, a declarat Anatolie Aga, șef CSP Hâncești. De asemenea, pe suprafața apei nu sunt instalate semne la hotarele zonei de scăldat. Din păcate, nu se amenajează terenuri speciale de joc pentru copii, lipsesc WC-uri, cabine pentru schimbarea hainelor, și accesul în apă la fel nu se amenajează. Mai mult de atât, nu sunt instalate tomberoane pentru deșeuri  solide, în consecință, teritoriul pentru recreere se transformă în  micro-gunoiști.”


În unele lacuri din raion, ziua se scaldă vitele, iar seara - copiii


Potrivit datelor CSP Hâncești, în unele localități din raion (s. Mingir, c. Lăpușna, c. Bobeica, s. Sofia) teritoriul propus pentru odihnă se folosește ca teren pentru pășunatul vitelor și păscutul păsărilor. Același lucru se întâmplă și la Hâncești, unde aproape zilnic vin văcarii cu cirezi de vaci pe care le adapă și le lasă să se „răcorească” în apele lacului din localitate.  


  În perioada anilor 2014-2015, CSP Hâncești au efectuat controlul de laborator a calității apei din bazinele acvatice ale raionului (inclusiv or. Hâncești), a nisipului și a solului  de pe terenurile plajelor.  În urma controlului efectuat a fost constatat, la nivelul de poluare a bazinelor acvatice aferente zonelor de recreere, o necorespundere  de 65 % din regulamentul sanitar, la majoritatea  investigațiilor fizico-chimice.


„La indicii microbiologici prevalează necorespunderea după conținutul sporit de E.Coli și Bacterii coliforme ce denotă o poluare cu fecali. În lacul din or. Hâncești și s. Ciuciuleni a fost depistat Vibromul NAG 01  Neaglutinabil, aceasta servind drept motiv de a interzice scăldatul în aceste zone” – a specificat Anatolie Aga.


  În pofida aceasta, în după amiezile zilelor toride, atât copii, tineri, cât și maturi se scaldă în lacul din Hâncești, unii chiar fiind conștienți de riscul de infectare. Alteori, copii sunt lăsați fără supraveghere în apă, or, părinții acestora nici nu știu unde se află copii lor, în timp ce aceștia sunt la serviciu. 


„Locuiesc în apropiere de Parcul orășenesc și mă plimb acolo cu nepotul meu zilnic, a spus pentru CURIER dl Valentin I. De când s-a încălzit, în fiecare după amiază, vin copii și se scaldă în iaz, aceștia fiind nesupravegheați de maturi. Eu știu că anual se depistează infecții în apă, mai ales că se scaldă și vitele, și rațele în acest lac”.


  Medicul șef al CSP Hâncești, Pavel Eremia a specificat mai detaliat ce impact pot avea bacteriile depistate în bazinele acvatice din raion. „La temperaturi înalte, Vibromul NAG 01 Neaglutinabil, se transformă în glutinabil și devine virulent. Acest fapt poate duce la infecții și, evident, este periculos pentru sănătatea oamenilor” – a specificat dl Eremia.


Pescarii habar nu au că apa este poluată


Din primele ore ale dimineții, lacul din Hâncești este invadat de pescari de toate vârstele.  Am fost uimiți să vedem că doi copii de vârsta cuprinsă între 8 – 10 ani pescuiau cu picioarele în apă, fără supravegherea maturilor. Aceștia au spus că nu se scaldă dar, pescuiesc în acest loc de mult timp. 


„Noi pescuim aici de mai mulți ani, a spus Mihai Croitoru din Hâncești. Am mai auzit că apa din lac poate fi poluată însă, nu cred că aceasta afectează peștii. De când îi consumăm, nu a pățit nimeni, nimic”.


   Medicul șef al CSP Hâncești, Pavel Eremia a declarat pentru presă că în timpul apropiat urmează să ia probe de la peștii acvatici din lacurile în care este interzis scăldatul, pentru a constata dacă acesta este contaminat și dacă poate fi consumat. Peștele din bazinele acvatice sus-menționate poate fi sau nu afectat de bacterii în egală măsură.


În locurile în care se interzice scăldatul, vor fi instalate plăcuțe cu mesajul: „scăldatul este strict interzis!”


Conform specialiștilor CSP Hâncești, au fost luate hotărâri în privința prescripțiilor de interzicere a scăldatului în lacurile în care s-au depistat bacterii. „După întocmirea deciziei, agenții economici și/sau primăriile vor fi obligate să instaleze panouri cu prescripții de interzicere a scăldatului și a odihnei în locurile neamenajate, pentru că o altă problemă serioasă în exploatarea obiectivelor acvatice din zonele de recreere ale raionului este lipsa serviciilor specializate de salvare și acordare a primului ajutor în caz  de înec și traume” – a încheiat dl Eremia.Elena Golubnic

2 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco