• Curierul de Hâncești

Cât de des faceţi sport?Am ajuns la finalul Lunii Olimpice, perioadă în care majoritatea copiilor, în special cei de la instituţiile cu profil, au fost încadraţi în diverse norme sportive. Fie că este vorba de întreceri sportive, meciuri de fotbal şi volei, sau marafon – la finalul Lunii Olimpice cei mai buni sunt premiaţi inclusiv cu diferite distincţii, promovând astfel sportul, modul sănătos de viaţă, dar şi spiritul de concurenţă. În acest context, ne-am gândit să  mergem printre cetăţenii raionului nostru cu următoarea întrebare:


  • Cât de des faceţi sport?


Ana Carp, 48 ani, or. Hânceşti: „Înainte nu mă gândeam deloc la sport. Am făcut educaţia fizică la şcoală şi atât. Însă, cu anii, am observat că orice gogoaşă pe care o mănânc se aşează „frumos” pe şolduri şi e foarte greu să rămân în formă. Anul trecut am început să alerg şi am slăbit cu 10 kilograme. Iarna e mai greu, că nu poţi alerga îmbrăcat în haine groase, însă cum se încălzeşte, îmi iau vecina şi alergăm seară de seară. Am observat că nu numai slăbesc, dar şi mă simt mai bine. Nu mă mai sufoc când ridic scările şi au dispărut migrenele.”


T. Bostan, 50 ani, s. Drăguşeni: „Ehe, cum vine vara şi începe lucrul la câmp, fac sport de dimineaţă până seară, la semănat, cosit, prăşit... şi tot aşa. La sat este mult de lucru şi orice activitate fizică o poţi considera gen de sport, pentru că nu mai stai decât câteva minute să bei un pahar cu apă sau să ronţăi o coajă de pâine. În rest, suntem mereu în mişcare.”


Alexandru Munteanu, 31 ani, or. Hânceşti: „Cândva făceam sport foarte des. Dimineaţa alergam câte două ore, seara mergeam la sală. Am fost şi boxer pe timpuri. Sportul era viaţa mea. Odaia mea din casa părinţilor şi acum e plină de cupe şi medalii, dar, am crescut, m-am maturizat şi am dat de maşină. Serviciul meu este legat de transport, tocmai de aceea sunt mai des cu maşina decât pe jos. Dacă e să fiu absolut sincer, nici nu ştiu de când n-am mai mers pe jos, la o plimbare, nemaivorbind de alergat, de aşezări sau alte exerciţii fizice. Îmi pare foarte rău că m-am lăsat de sport, dar ritmul grăbit al vieţii nu ne mai lasă timp şi pentru noi...”


Maria Mămăligă, 56 ani, s. Buţeni: „Când eram mai tinerică eram activă, făceam şi sport, mergeam şi la dansuri. Apoi, au apărut copiii, au apărut alte griji şi nici nu mă mai gândeam la sport. Astăzi, ce-i drept, merg mult pe jos, că sora mea trăieşte în alt capăt de sat şi merg la ea des. În rest, ca la ţară, de stat oricum nu stăm cât e ziulica de mare. Ba la animale, ba în grădină, ba la vie şi tot aşa, mereu în acţiune. Numai că dacă sportul îţi aduce satisfacţie, munca fizică totuşi mai mult te oboseşte. Dar, asta e. Peste hotare, tineri şi bătrâni, merg cu bicicleta, seara se plimbă..., dar la noi nu mai ai când să te uiţi în oglindă, nemaivorbind de sport. Ş-apoi dacă te vede vreo vecină, ai vorbe prin sat, vor zice că ai înnebunit şi nu ai ce face. Aşa-i la noi. ”


Elena B., 26 ani, or. Hânceşti: „Foarte rar, din păcate. Niciodată nu mi-a plăcut să fac sport, sunt prea leneşă. Mai bine fac o activitate intelectuală, decât să alerg sau să fac exerciţii. Unica activitate sportivă pe care o accept şi pe care uneori o mai practic este săritul cu coarda.”

Gheorghe Ciubotaru 45 ani, s. Stolniceni: „Păi, depinde ce fel de sport aveţi în vedere. Dacă vorbiţi de un gen anume, aşa ca fotbalul sau chiar sport la sala de forţă, atunci vă zic că nu mai practic, deşi am fost un sportiv „înrăit” până a apărut familia şi copiii. Acum investim timp în cei mici şi mai puţin în noi. Mişcare facem, facem şi plimbări împreună, dar mai puţin vreun gen anume. Cu toate acestea, cei doi băieţi ai mei merg la secţia de volei şi cât ţin vacanţele sunt numai pe afară. Probabil, sportul face parte din activitatea zilnică a sportivilor profesionişti, mai mult. Noi, cei care ne-am ales alte meserii mai puţin avem ocazia să facem sport, în adevăratul sens al cuvântului.”Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco