• Curierul de Hâncești

Cu ce gânduri, idei şi promisiuni vin candidaţii la funcţia de primar al municipiului Hânceşti

Şase candidaţi electorali aspiră astăzi la fotoliul de primar al municipiului Hânceşti. În buletinul de vot pentru alegerile locale generale la funcţia de primar al municipiului Hânceşti, care vor avea loc la data de 20 octombrie 2019, aceştia vor fi în următoarea ordine: 1. Sergiu Ioniţă, candidat PNL; 2. Marcel Petruşan, candidat Blocul electoral „ACUM”; 3. Vitalie Solomon, candidat Partidul Politic „Şor”, 4. Valentin Lujanschi, candidat PCRM; 5. Olesea Brânză, candidat PSRM, şi 6. Alexandru Botnari, candidat PDM. La funcţia de primar al mun. Hânceşti au aspirat şi doi candidaţi independenţi: fostul consilier raional Vladimir Blişciac şi fostul primar al oraşului (în perioada an.1999-2003) Vasile Colţa. Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui Consiliului Electoral al municipiului Hânceşti, Svetlana Dănuţă, Vladimir Blişciac nu a fost înregistrat în cursa electorală din cauza necolectării numărului necesar de semnături în susţinerea sa, iar Vasile Colţa şi-a retras candidatura de la funcţia de primar al municipiului, rămânând doar la funcţia de consilier municipal.

Am contactat toţi candidaţii electorali înregistraţi oficial în campania electorală pentru a afla care a fost motivul ce i-a determinat să se baloteze la funcţia de primar al municipiului şi care ar fi problemele oraşului, cărora le-ar da prioritate în cazul în care ajung la şefia primăriei Hânceşti.1. Sergiu IONIŢĂ, candidat PNL, inspector superior la Postul de Inspecţie la frontiera „Leuşeni-Albiţa”, are 40 ani, (a candidat la funcţia de primar în cadrul alegerilor locale din anul 2015, din partea aceluiaşi partid):

„Oraşul deja are nevoie de o schimbare. Eu voi aduce această schimbare urbei. A venit deja timpul să trecem de la vorbe la fapte! Voi pleda pentru înverzirea municipiului, voi pleda pentru un oraş mult mai verde şi mai curat. Întreprinderea municipală dispune de tehnică specializată suficientă ca să se focuseze în permanenţă la diverse lucrări de amenajare a oraşului, de transportare a gunoiului o dată pe săptămână pe fiecare stradă (şi nu o dată la două săptămâni, cum se face acum), să renoveze sau măcar să niveleze toate drumurile (nu doar cele centrale), dar pentru aceasta este nevoie de o persoană nouă la cârma primăriei Hânceşti, care să vadă altfel realizarea acestor lucruri. Prima şi cea mai principala problemă pe care sper s-o soluţionez prin intermediul unui proiect sau atragerea unor investiţii străine, ţine de curăţirea şi amenajarea albiei râului Cogâlnic, care este o problemă cu barbă a oraşului. Totodată, voi insista ca prin decizia Consiliului municipal toţi invalizii din oraş să fie scutiţi de taxa pentru apă şi gunoi.”


2.Marcel PETRUŞAN, candidat Blocul Electoral „ACUM”, coproprietar al restaurantului „Demn” or. Hânceşti, are 37 de ani.

„La momentul dat am decis să încep schimbarea de la mine. Cred că în or. Hânceşti, pot fi realizate mult mai multe lucruri pentru ca acesta să devină un oraş modern. Consider, că sunt pregătit pentru această funcţie, deoarece am şi studiile de rigoare şi experienţa necesară. Ordinea se începe din interiorul primăriei, adică, gestiune financiară eficientă, diminuare a birocraţiei şi transpariţiune activităţii primăriei. Îmi doresc un oraş, în care să avem o infrastructură bine amenajată, un oraş curat, cu apă normală în reţea şi sistem de canalizare finalizat. Îmi doresc ca fiecare să fie mândru că s-a născut şi trăieşte anume aici, în Hânceşti. Oraşul nostru trebuie să devină un exemplu.”


3. Vitalie SOLOMON, candidat Partidul Politic „ŞOR”, fost consilier municipal PCRM, are 43 de ani (la alegerile locale din an. 2015 a candidat la funcţia de primar în calitate de candidat PCRM ):

„Vreau ca Hânceştiul să fie al doilea Orhei, probabil sloganul preşedintelui partidului Illan Şor, care a promis să susţină viitorul primar din partea partidului său în realizarea diverselor proiecte de infrastructură, proiecte pentru copii, etc., m-a motivat să reprezint acest partid în cadrul alegerilor locale, candidând la funcţia de primar al mun. Hânceşti. Vreau ca oraşul nostru să se dezvolte cu paşi mai rapizi. Cei 8 ani de activitate în calitate de consilier orăşenesc, m-au făcut să cunosc problemele oraşului nu din auzite, dar pe dinăuntru, implicându-mă şi participând nemijlocit la soluţionarea lor. Probleme în oraş sunt foarte multe de soluţionat, deşi eu cred că în primul rând trebuie să motivăm tineretul să rămână aici acasă, dar pentru aceasta trebuie să deschidem mai multe locuri de muncă. Totodată, voi pleda pentru deschiderea magazinelor sociale în oraş pentru bătrâni şi persoane social-vulnerabile.”


4. Valentin LUJANSCHI, candidat PCRM, pensionar, are 65 de ani (a candidat la alegerile locale din 2015, la funcţia de consilier orăşenesc):

„Am activat timp de 30 de ani în calitate de director al ÎS „Rusca” de pe lângă Penitenciarul nr. 7 Rusca, de aceea consider că am o practică bună în calitate de conducător şi chiar dacă astăzi sunt la pensie am destulă sănătate, capacităţi, dar şi studii pentru a prelua cârma primăriei Hânceşti. În primul rând, nu sunt de acord cu strategia de dezvoltare a municipiului, în care astăzi se pune accent doar pe granturi şi investiţii din străinătate. Eu cred că aceiaşi infrastructură a oraşului, care necesită o renovare stringentă, poate fi dezvoltată cu bani acumulaţi în bugetul local, din impozitarea agenţilor economici. Eu aş acorda mult mai multă atenţie reparaţiei tuturor drumurilor din oraş, nu doar celor centrale, infrastructura trebuie să se dezvolte proporţional, pentru ca localitatea să se poată numi municipiu în tot sensul cuvântului.”


6. Alexandru BOTNARI, ex-primar al oraşului Hânceşti, (2003-2019), are 50 ani:

„Crezând că voi putea fi de folos mai multor comunităţi din raion, am candidat în cadrul alegerilor parlamentare în calitate de candidat independent pe circumscripţia Hânceşti, dar astăzi din cauza dezastrului politic, este absurd să rămân în Parlament, fără a face nimic. Intuiam că ajuns în Parlament, voi putea atrage mai multe investiţii, voi putea lua anumite decizii în folosul raionului, dar acum constat că nu are rost să rămân acolo. Duc o responsabilitate pentru concetăţenii mei, de aceea am hotărât să mă întorc în primăria Hânceşti. Vreau să duc la bun sfârşit proiectele iniţiate şi atât de importante pentru locuitorii municipiului: finalizarea proiectului de canalizare, datorită căruia evident se vor îmbunătăţi şi drumurile locale, reparaţia tuturor grădiniţelor din oraş, reparaţia taberei de odihnă, construcţia unei fabrici de producere, care va contribui la deschiderea noilor locuri de muncă bine plătite, deschiderea mai multor centre pentru tineret, etc., etc., care toate împreună vor contribui, la sigur, la motivarea tinerei generaţii de a se reîntoarce la noi, acasă, în Hânceşti.”


Candidatul socialiştilor, cu numărul 4 în buletinul de vot, Olesea Brânză, deşi din start ne-a promis că vine la redacţie, ulterior nu ne-a mai răspuns la telefon.


A consemnat: Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco