• Curierul de Hâncești

Cu „Dor de rădăcină” – lansare de carte la BobeicaDuminică, 22 decembrie, în incinta GM BobeicaDuminică, 22 decembrie, în incinta GM Bobeica, s-a desfăşurat un frumos eveniment dedicat lansării unei cărţi abia ieşită din cuptoarele tiparului. Este vorba despre cartea autobiografică „Dor de rădăcină...”, semnată de Anny Jechiu (Ana Dumitraş din mun. Hânceşti, fost specialist al Direcţiei raionale Cultură şi Turism) astăzi stabilită la Braşov, care a revenit la baştină, la rădăcină, adunând în jurul său oameni dragi sufletului, care i-au împărtăşit bucuria naşterii primei sale lucrări, dedicată satului natal.

Moderatoarea evenimentului, Valentina Cotorobai, specialist principal al Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti, a menţionat că în această carte, scrisă prin ochii unui copil, au încăput toţi oamenii din sat, cu tot cu tradiţiile şi obiceiurile specifice locului, imprimate în conştiinţa noastră şi moştenite de la străbuni, cum ar fi ţesutul covoarelor, coacerea pâinii, ce se cer a fi păstrate şi perpetuate. Alături de autoare au fost primarul c. Bobeica, Lilian Musteaţă, profesoara sa de limbă şi literatură română, Maria Lozinschi, foştii colegi din cadrul Direcţiei raionale Cultură şi Turism, alături de care a activat mulţi ani, directorul Bibliotecii publice raionale, Tatiana Darii, colegele sale din studenţie Eugenia Bejan, director al Bibliotecii Naţionale pentru copii „I. Creangă”, şi Viorica Rotaru, directorul LT Lăpuşna, care au venit cu mesaje de felicitare, dar şi urări de peniţă inspirată şi pe viitor. Scriitoarea Sabina Cojocaru a specificat că lucrarea de debut a Annei Jechiu este valoroasă sub aspect ştiinţific, întrucât caracterizează foarte bine cadrul rural al anilor 70-80, cu meticulozitatea unui cercetător, amplu şi profund, contribuind astfel şi la conservarea spiritului rural din punct de vedere lingvistic. De altfel, dânsa a menţionat că această carte ar putea servi drept document pentru regizorii care ar dori să redea cu veridicitate atmosfera satului în filme. Mihai Sîrbu, conducătorul trupei de teatru „Ghioceii” din Mingir, alături de discipolii săi, au venit cu o surpriză pentru autoare, şi anume un fragment din carte înscenat, iar interpreta de muzică populară din România, Ofelia Florica Haranguş, a interpretat un buchet de melodii, fiind susţinută în scenă de ansamblul de dansuri populare „Flori de lămâiţă”, proiect realizat la iniţiativa scriitoarei pe timpul când activa în cadrul Direcţiei Cultură şi Turism. Artistul plastic Valeriu Herţa, care a realizat coperta cărţii, bun prieten de familie al autoarei, a vorbit despre simbolistica graficii de pe copertă, încărcată de semnificaţii, dar şi despre unele amintiri legate de timpul când era vecin cu părinţii scriitoarei pe timpul când a activat în Bobeica.

În final, autoarea a ţinut să mulţumească tuturor celor care i-au fost alături în aceste momente semnificative, care au inspirat-o şi au susţinut-o să scrie această carte, plămădită cu drag de sat, de părinţi şi de oamenii care şi-au lăsat amprenta adâncă în viaţa sa de copil, acesta fiind un omagiu timpurilor care au trecut, dar asupra cărora nu doreşte să se aşeze vălul uitării.


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco