• Curierul de Hâncești

Cu gândul la electorale…


Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintre noi unul obişnuit de la care evident aşteptăm schimbări spre bine, mai multă sănătate, mai multă bunăstare şi stabilitate, poate realizarea unui eveniment multaşteptat sau o majorare de salariu, un nou job sau o avansare în carieră, etc., care în fine, ne-ar face, pe fiecare în parte, puţin mai fericiţi.

 

Mai dificil, chiar stresant, va fi însă anul acesta pentru guvernanţii noştri, deoarece este unul electoral, de aceea actualii deputaţi, miniştri, politicieni, înalţii demnitari publici, şi în genere, toţi cei care îşi doresc cu tot dinadinsul să se regăsească în viitorul Parlament al Republicii Moldova pentru a se menţine la putere, vor trebui să dea din coate, şi nu doar din coate..., să mai scuture şi nişte buzunare - personale sau pe alocuri ale statului. De fapt, pentru unii, campania electorală a demarat cu mult înainte de Anul Nou, tatonându-şi terenul prin lansarea unor campanii sociale, campanii de caritate, creându-şi deja imaginea de „buni şi pufoşi, miloşi, şi foarte îngrijoraţi de soarta acestei ţări”… 


Peste un an, adică în 2019, iarăşi ne aşteaptă un an electoral, de data aceasta, vom avea parte de alegeri locale generale la funcţia de primari şi consilieri locali, raionali, adică schimbări în conducerea administraţiei publice locale de nivelul întâi şi doi. În acest context, vreau să abordez problema care se discută deja de câţiva ani, dar ceva concret încă nu este. E vorba de reforma de reorganizare administrativ-teritorială, care evident, este făcută iarăşi în scopul optimizării unor cheltuieli.


Ca retrospectivă, vreau să vă amintesc că  în conformitate cu Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova nr. 191 din 12.11.1998, s-au format 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul doi, inclusiv 10 județe, aceasta fiind înlocuită ulterior prin adoptarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova nr. 764 din 27.12.2001, (în vigoare din 2003), prin care am trecut deja la raioane - 32 la număr, 4 municipii, dar și UTA Găgăuzia.


Prin noua reformă care se pregăteşte la moment, se presupune să se treacă la regiuni, în care vor fi comasate câte două-trei raioane, prin aceiaşi metodă fiind comasate şi actualele primării, administraţiile publice locale actuale cu un număr mic de locuitori vor dispărea.


Astfel, responsabilii de noua reformă se ghidează de tendința europeană generală de a reduce numărul autorităților administrației publice locale prin fuzionarea localităților învecinate în unități administrativ-teritoriale mai mari. Noile modificări se impun de fapt, din considerentul că majoritatea primăriilor, fiind la autogestiune, nu sunt funcționale din punct de vedere economic, deoarece acestea se bazează în principiu pe colectările de impozite, care de fapt, nu permit nici acoperirea cheltuielilor pentru salarizarea funcționarilor publici din primării.


În acest context, bunăoară din raionul Hânceşti, din cele 39 de primării, vor rămâne eventual 15-20, iar primăriile mai mici, precum: Şipoteni, Bălceana, Sofia,  Dancu, Fârlădeni, Mireşti, Pervomaiscoe, etc. vor dispărea.


Ceea ce mă miră pe mine ca cetăţean, este faptul că, deşi alegerile locale generale sunt peste doi ani, noua legea privind reorganizarea administrativ-teritorială nu este încă promulgată.  

Sunt sigură că această reformă este deja gata, şi demult, dar va fi adoptată îndată după alegerile parlamentare din 2018, de noul parlament.


Şi de ce nu înainte, dragi deputaţi? Vă temeţi că astfel vă veţi scădea ratingul, veţi rămâne fără dividende politice, sau poate că obosiţi de atâtea optimizări pe spatele poporului, alegătorii nu vă vor mai vota?!Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco