• Curierul de Hâncești

Cu patru copii se descurcă de minune


Ca tată singuratic cu patru copii se descurcă de minune

…dar nu ştie cum să dovedească că mama lui e moartă de patru decenii, deşi în acte figurează că e vie.


  Nu demult, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre Vasile Bostan din s. Ciuciuleni, care îşi creşte de unul singur cei patru copii. Ni s-a părut un caz interesant, care ar trebui să fie cunoscut şi la noi în raion. 


  Necazurile acestei familii au început cu 6 ani în urmă, atunci când soţia sa, mama celor patru copii, a decedat din cauza unei boli incurabile.


„Mi-a fost tare greu de la început, crezând că nu voi face faţă situaţiei, deoarece copiii erau mici. Pe lângă aceasta, fata cea mică de 4 anişori, suferă de artrită reumatoidală. Permanent ea are nevoie de tratament, odată la trei luni este internată în spital”- ne spune tatăl acestor copii. 

 Din spusele lui,  fiica cea mare, avea doar 15 anişori, când a decedat mama lor, ea fiind de mare ajutor. A avut grija fraţilor mai mici, spăla şi gătea de mâncare, avea grijă împreună cu tatăl lor, ca să nu le lipsească hrana zilnică de pe masă. Dragostea de mamă nu o poţi înlocui, dar grijile şi durerile fraţilor mai mici le-a ascultat întotdeauna, încercând să le ofere măcar un  strop din dragostea de mamă. Acum ceilalţi fraţi mai mici îi duc dorul surorii mai mari, deoarece, Mărioara, aşa cum îi spune tatăl, de un an de zile este plecată peste hotare. A plecat cu gândul de aşi face o viaţă mai bună, atât pentru ea cât şi pentru fraţii ei. Din spusele tatălui, Mărioara lucrează la o fabrică, dar îi este cam greu şi nici nu este plătită bine. „Zilele acestea m-a telefonat şi mi-a zis că vrea să se reîntoarcă acasă.  O aşteptăm cu drag, deoarece îmi vine foarte greu fără ea, când era acasă se ocupa de lucrările din casă, astfel îmi venea mai uşor. Acum de ajutor îmi este cealaltă fiică, Nina, de 14 ani, dar tot până nu pun eu mâna nu mai mâncăm mâncare caldă.” 


  Băiatul, este cel care îl ajută prin gospodărie, are grijă de cele două capre şi oi, ele fiind unica bogăţie a acestei familii. Pe lângă  ajutor social de 1200 de lei şi pensia de 700 de lei, primesc ajutor din partea unei femei din Chişinău, care periodic le aduce produse alimentare şi haine. Desigur, cheltuielile sunt mult mai mari, copii îs de şcoală, mai este şi mezina care are nevoie de tratament... 


  Cu ajutorul autorităţilor locale a fost implicat într-un proiect finanţat de Marea Britanie. I s-a oferit şansa să-şi deschidă propria afacere. Pe banii din proiect a făcut reparaţie în odaia unde locuiesc copii, dar într-o anexă a casei a fost improvizat un mic atelier pentru reparaţia încălţămintei. Tot din aceşti bani şi-a cumpărat sculele necesare pentru cizmărie. „Mare profit nu am din aceasta, nici nu pot să o numesc o afacere, deoarece mai mult este de lucru în perioada rece, dar acum mai puţin”- ne spune cizmarul. Pentru reparaţia unei perechi de încălţăminte percepe o taxă de 20 - 30 de lei. 


   „Mulţumesc lui Dumnezeu şi celor care m-au ajutat că am pe ce cumpăra o bucată de pâine. Nu au fost zile în care copii mei să se culce flămânzi. Mă bucur că nu am nişte copii pretenţioşi, mănâncă ceea ce le fac, dar, desigur, ca copiii doresc şi ei mai bunişor”- a menţionat dl Vasile. 

   Marea durere şi problemă a acestei familii este însă faptul că de câteva luni încearcă să găsească actul de deces al mamei sale, Olga. În acte este vie, dar de fapt este moartă de 40 de ani. Cum este posibil, nici el nu poate să-şi explice asta. M-ai mult ca atât, i s-a cerut să demonstreze în instanţa de judecată, că mama sa, care a decedat de patru decenii, într-adevăr nu mai e în viaţă, în caz contrar nu poate intra în posesia casei, dar nici a pământului, care a vrut să-l vândă şi să facă ceva bani pentru a avea pentru tratamentul fetiţei. 


  „Chiar nu pot să înţeleg, cum de s-a putut întâmpla aşa ceva, am avut şi eu mamă şi acum nu pot să-i găsesc acel act de deces. Am mers la primărie, la biserică, la morga din Nisporeni, acolo a fost dusă când a decedat, la Serviciul Stare Civilă din Chişinău şi la cel din Hânceşti, nu există nici un act, mama figurează că ar fi în viaţă”- menţionează indignat acest bărbat. 


  Mama sa a decedat fiind electrocutată de o sârmă căzută de pe un pilon de electricitate. Bărbatul ar presupune că responsabilii de atunci au vrut să muşamalizeze cazul şi femeia a fost îngropată în lipsa certificatului de deces. 


   „Pentru a dovedi în judecată că mama este moartă eu am nevoie de bani, dar de unde să-i iau? Mi-am găsit avocat aşa cum mi s-a cerut, am pregătit actele necesare (confirmare de la preot că a decedat, chiar dacă nu el oficia slujbele pe atunci şi un extras care să-i confirme acelaşi lucru din registru de la primărie), mi-a rămas să merg să fac o fotografie a mormântului mamei.


Pentru început, avocatul mi-a spus că o să-mi trebuiască 300 de lei, dar din auzite am înţeles că o să mai am nevoie de vreo 2000 de lei, dar de unde să iau eu bani... Dar chiar îmi pun întrebare cu ce sunt vinovat eu că nu se găseşte acel act şi până la urmă pe cine să acţionez în judecată? - a încheiat revoltat bărbatul, care a nimerit într-o situaţie, de-a dreptul uluitoare…Lilia Strelciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco