• Curierul de Hâncești

Cum credeţi, de ce în R. Moldova este slab dezvoltat turismul intern?

Deşi mică ca suprafaţă, Republica Moldova are ce arăta turiştilor, care s-ar aventura să vină în ţara noastră în căutare de locuri pitoreşti. Chiar dacă nu avem zgârâe-nori, zone muntoase, castele medievale sau mori de vânt – care în alte ţări constituie puncte de atracţie pentru turişti – moldovenii au şi ei ce prezenta lumii. De altfel, şi Hânceştiul nostru are ce să le ofere turiştilor, dar, totuşi, turismul nu este prea dezvoltat atât la noi în localitate cât şi în întreaga ţară. De ce? Despre acest subiect ne-am decis să vorbim în ediţia de astăzi.

Artur Bivol, 37 de ani, or.Hânceşti: „Eu consider că autorităţile sunt de vină în cazul acesta, fiindcă ei nu ştiu cum să promoveze corect turismul nostru şi nici nu vor, pentru că fiecare caută folosul lui, nu ceea ce ar fi bine pentru ţara noastră. La noi sunt o mulţime de locuri atractive pentru turişti, chiar şi în Hânceşti, Conacul lui Manuc-Bey, poate deveni un loc foarte atractiv pentru turişti. Mulţi moldoveni pleacă peste hotare să vadă diferite frumuseţi ale lumii, dar nici nu ştiu ce au ei în ţara lor...”

Larisa, 62 de ani, or.Hânceşti: „Nu ştiu, mie îmi pare că cât de cât sunt locuri turistice la noi în localitate. De când s-a renovat conacul lui Manuc-Bey avem turişti prin Hânceşti, ne mândrim în toată ţara cu conacul nostru, poate nu suntem ca ţările mari şi dezvoltate , dar avem şi noi cu ce ne făli. Trebuie bani ca să se dezvolte totul, dar finanţele pe care le primim din Uniunea Europeană nu ştiu unde dispar... Clar că noi suntem departe de ţările Europene din toate domniile, fiindcă noi vrem doar finanţare, dar să facă ceva nimeni nu vrea…”


Alina Andreev, 17 ani, or.Hânceşti: „În primul rând, noi nu avem mare, aceasta e un minus pentru noi, al doilea este că, statul nu prea se îngrijeşte de turismul pe care îl avem cât de cât, nu au grijă să-l mai dezvolte cumva. În mare parte, nu prea avem ce arăta turiştilor, decât mănăstiri şi beciuri cu vin. Deşi consider, că în primul rând noi întâi trebuie să ne iubim ţara şi s-o iubim aşa ca să se simtă şi peste hotarele ei, atunci oamenii singuri se vor trage încoace. Îmi iubesc ţara!”


Valeriu Bînzaru, 53 de ani, s.Sărata-Galbenă: „Probabil, conducerea ţării e de vină, dacă ei ar depune măcar un pic de efort ca să facă ceva pentru prosperarea şi dezvoltarea ţării în acest domeniu, atunci s-ar vedea ceva schimbări, dar aşa, avem ce avem... Ei promit multe şi spun multe că vor face înainte de alegeri, dar după alegeri parcă nici nu au promis nimic.”


Aurica Tidvă, 55 de ani, or.Hânceşti: „Noi suntem o ţară mică, mulţi de peste hotare nici nu ştiu de existenţa noastră, păi cum să fie dezvoltat turismul? Nu putem pretinde la ceea ce este în ţările mari ale lumii, trebuie să ne bucurăm de ceea ce avem, şi după părerea mea, este normal dezvoltat turismul la noi, clar că s-ar putea mai bine, dar cum este deja...”


Ludmila Nour, 21 de ani, or.Hânceşti: „După părerea mea, turismul intern în Republica Moldova este slab dezvoltat, nu pentru că nu avem ce promova, dar pentru că nu știm cum s-o facem. Avem o mulțime de atracții turistice, începând cu cele din mediul natural, cum ar fi: Codrii, Pădurea Domnească, diferite peșteri, și finisând cu atracțiile antropogene: Conacul lui Manuc-Bey, Mănăstirea Saharna, Țipova, Căpriana, Hîncu, Cetatea Sorocii, Vinăria Cricova, Purcari, Mileștii Mici ș.a. Dar totuși, în pofida acestui fapt, poporul nostru mereu a fost atras de alte țări, de obiectele turistice din străinătate, ignorându-le pe ale noastre. O posibilă cauză este că la noi nu se promovează îndeajuns atracțiile turistice, nu se organizează excursii regulate pentru cetățeni în scopul vizitării unor obiecte noi din țară; alte locuri peisagistice și de valoare sunt lăsate pe cont propriu, adică statul nu este orientat spre renovarea și îmbunătățirea lor. Agențiile de turism din țară mai mult promovează vizitarea obiectivelor turistice din străinătate, decât a noastre proprii.”


Aurel VICLIUC

17 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco