• Curierul de Hâncești

Cum credeţi, de ce majoritatea cetăţenilor nu au ieşit la vot?La 20 octombrie 2019, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale în unitățile administrativ-teritoriale din ţară. Alegerile din fiecare circumscripție electorală sunt validate dacă cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale au participat la votare. Potrivit informațiilor preliminare, prezentate de Comisia Electorală Centrală, rata de participare la vot la nivel național a fost de 41,68%. O statistică care nu prea bucură, mai mult de jumătate din cetăţenii care au dreptul la vot nu au venit la secţiile de votare. În acest context, am decis să întrebăm pe cititorii noştri:


Cum credeţi, de ce majoritatea cetăţenilor nu au ieşit la vot?


Ilie, 35 de ani, mun. Hânceşti: „Fiindcă nu le pasă, iaca aşa suntem noi moldovenii, ne plângem mereu că avem o ţară coruptă şi plină de hoţi, dar când avem şansa să schimbăm aceasta, unii decid să nu vie la vot că ei au alte treburi. Indiferenţa faţă de ţara ta şi viitorul ei este cel mai rău lucru pe care îl poate face un om. Din cauza unor astfel de oameni ţara noastră este condusă de mincinoşi şi hoţi...”


Daniel Tornea, 24 de ani, s. Corneşti: „O cauză este că cetățenii sunt dezamăgiți de cei de la conducere. Ei promit și nu fac nimic, se face prea multă reclamă și prea puțină faptă. Iar o altă cauză de ce oamenii nu merg la alegeri este indiferență și nepăsare față de viitorul țării, oameni care nu au o perspectivă sau o viziune pentru a îmbunătăți situația în ţară.”


Elizaveta Bîrlădeanu, 27 de ani, com. Lăpuşna: „Eu cred că o mare parte din cetățeni nu au ieșit la vot din cauza că au fost dezamăgiți de promisiunile făcute care nu au fost îndeplinite. O altă cauză a fost că unii cred că votul lor nu mai contează așa de mult, iar mulți dintre tineri nu mai văd o ieșire din situație, o schimbare spre bine și se gândesc: oricum plec peste hotare, aici în țară nu mă mai ține nimic. Alții au fost pur și simplu indiferenți, gândindu-se că schimbarea trebuie să o facă cei din politică, că ei nu au prea multe responsabilități. Alții. Probabil, se gândeau că cu votul lor sau fără el, totuna prea multe nu se vor schimba, de aceea au ales să stea comozi acasă.”


Sergiu Fusu, 48 de ani, mun. Hânceşti: „Nu merg la votare, pentru că nu au pe cine vota, lumea s-a dezamăgit deja total în politicienii noştri şi chiar nu mai ştii pe cine să votezi. Cum poţi să alegi dintre 4-5 oameni când ştii că fiecare dintre ei este un un hoţ şi dacă ajunge la conducere nu va face nimic bun pentru oraş?”


Raisa Ciobanu, 58 de ani, mun. Hânceşti: „Păi cine să voteze dacă acum toţi îs plecaţi peste hotare, desigur că nu au venit. Cei de peste hotare ei nici treabă nu mai au cu ce se întâmplă la noi aici, au plecat şi gata, nu se mai întorc. Sincer să vorbim cine ar vrea să se întoarcă înapoi în ţara aceasta?”


Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco