• Curierul de Hâncești

Cum să luptăm cu corupţia?

Republica Moldova rămâne o țară măcinată de corupție. O problemă care persistă în ţara noastră de ani de zile, cu care autorităţile noastre „luptă din greu”. Republica Moldova se plasează cu indicele 33, pe locul 117 din 180 de state ale lumii incluse în raportul realizat de Transparency International, în care indicele 0 arată că ţara este total coruptă, iar indicele 100 că este total curată. 9 decembrie este declarată ziua internaţională împotriva luptei cu corupţia, în acest context facem acest sondaj ca să întrebăm pe cititorii noştri ce au de spus pe seama acestui subiect:


Alexandra Procopenco, 22 de ani, com. Cărpineni: „Primul pas evident constă în recunoaşterea caracterului distructiv şi nefast al corupţiei, întrucât ea le aduce foloase persoanelor lipsite de scrupule în detrimentul altora. Lupta împotriva corupţiei este de natură morală, imposibil de câştigat numai prin intermediul legislaţiei sau al „sabiei“ sancţiunilor impuse de lege. Sămânţa virtuţii şi a integrităţii trebuie semănată în inima oamenilor.”


Nicolae Catarev, 37 de ani, mun. Hânceşti: „Nu ştiu dacă ar putea fi posibil ca la noi în Moldova problema aceasta să fie diminuată vreodată. Aici nu e o problemă simplă, e ceva care stă adânc în subconştientul nostru, al tuturor moldovenilor. Toţi ştiu că e un lucru rău să dai ori să ei mită, dar pe nimeni nu-i opreşte acest lucru, nu ştiu cum am putea să luptăm cu aceasta, unica soluţie ar fi ca noua generaţie să fie total izolată de cea veche ca să nu vadă exemplul lor, că toţi spun că e rău, dar nimeni nu se opreşte din aceasta...”


Irina Vlasiuc, 19 ani, s. Horjeşti: „Corupţia a existat în toate secolele şi continue să persiste şi în societatea noastră. În Biblie este scris: „O mită dată pe ascuns potoleşte cea mai mare mânie”, de aici vedem care este scopul corupţiei. Pentru cel ce a gustat odată din viciul corupţiei îi este greu să se oprească. O metodă de a lupta cu corupţia ar fi o conştiinţă curată şi neîntinată. Alta ar fi ca oamenii să se gândească la consecinţele acestui lucru...”


Cristina Coteţ, 41 de ani, com. Lăpuşna: „E greu de luptat cu corupţia când la fiecare pas eşti tentat. Unica cale e să stabilim nişte principii stricte care să înceapă de la fiecare cetăţean în parte. Daca ne-am pus principiul să nu dam mită, păi în orice caz ne-am afla să nu dam... E greu pentru că sunt momente în care te gândeşti la siguranţa ta personală dacă nu dai mită, dar dreptate, într-un sfârşit, se va face şi noi cei care ne-am pus principii vom avea numai de câştigat.”


Daniel Spînu, 26 ani, mun. Hânceşti: „Lupta împotriva corupției trebuie să înceapă de jos, ar spune mulți, dar eu consider că lupta împotriva corupției trebuie să fie dirijată de organe superioare, independente, împuternicite. Omul de rând este constrâns să ofere mită în prezent pentru a i se presta serviciile obișnuite de educație, servicii medicale, angajare, etc. În contextul în care până nu aduce un „imbold” pentru acei specialiști ca să îi presteze servicii normale, nu poate să profite la maxim de drepturile sale. Din moment ce ar exista un organ suprem, independent ce ar avea puterea de a exercita presiune asupra „potențialilor cerșetori de mită” și i-ar impune prin gestul lor să presteze serviciile conform normelor in vigoare, nici cei de rând n-ar mai fi nevoiți să apeleze la mită, nici cei ce se abat de la lege nu-şi vor putea duce la final escrocheriile și nici „copii mitei” nu ar mai fi putrezi de bogați.”

Aurel VICLIUC

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco