• Curierul de Hâncești

Cum vă pregătiţi de sărbătorile pascale?

Sărbătoarea Sfintelor sărbători de Paști numită și Învierea Domnului este cea mai mare din calendarul sărbătorile religioase ale creștinilor. Această sărbătoare se caracterizează prin tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație, dar și prin bogăția și diversitatea bucatelor. Pasca, cozonacul, ouăle roșii și mielul sunt cele mai populare bucate care se regăsesc pe masa de sărbătoare a creștinilor în ziua Sfintelor Paști. Ne-am propus să vorbim cu gospodinele orașului Hâncești despre cum se pregătesc acestea de Paști.Anadela Tofilat, viceprimarul or. Hâncești: ,,Pentru mine, Paștele este cea mai scumpă și luminoasă sărbătoare. În noaptea de Înviere merg la biserică, aduc lumina sfântă, sfințesc pasca și cozonacul, aceasta fiind o tradiție care ne-a fost transmisă de la bunici și o respectăm cu strictețe. Ușile casei mele sunt mereu deschise pentru cei care doresc să-mi calce pragul, iar pe masa de sărbătoare nu lipsesc tradiționalele bucate mielul pascal, ouăle roșii, pasca, cozonacul și lumina de Paști. Împreună ci familia și rudele ciocnim ouăle roșii și ne spunem: „Hristos a Înviat!”


Angela Fulga, 46 ani, or. Hâncești: ,, Pentru mine și familia mea, Învierea Domnului este o sărbătoare de suflet, o sărbătoare a luminii și a păcii unde ne adunăm bunici, părinți și nepoți. Este o sărbătoare feerică și mult așteptată de creștini. Pe masa noastră de sărbătoare avem tradiționalul miel, ouă roșii, pască, cozonac și bucatele specifice neamului nostru.”


Aliona Vicliuc, 41 ani, or. Hâncești: ,, Această sărbătoare îți oferă posibilitatea în primul rând de a te sfinți pe tine însuți, să-ți amintești de chinurile Domnului Iisus care a murit pe cruce și a înviat pentru noi. Pentru masa de sărbătoare, desigur, pregătim cozonac, pască, miel pascal, ruladă, ouă roșii și friptură. Ciocnim ouă, spunem: „Hristos a Înviat!” și sărbătorim fericiți alături de familie.”


Nadejda Martiniuc, 31 ani, or. Hâncești: ,,Cu trecerea anilor, această sărbătoare o simțim tot mai puțin, aceasta își pierde din miracolul care îl avea în copilărie. În noaptea de Înviere, merg la biserică pentru a lua lumina sfântă pe care o aduc cu grijă acasă. Din cauza lipsei de timp, nu reușesc să coc tradiționala pască și cozonac, însă le cumpăr. Tradițiile pe care le-am învățat de la bunici, le păstrăm și le transmitem și copiilor. La masa noastră de sărbătoare este miel, caș proaspăt, ouă roșii, pască, cozonac și alte bucate cu care așteptăm oaspeți, iar a doua zi, mergem la părinți.”


Victoria Plăcintă, 28 ani, or. Hânceşti: ,, Este o sărbătoare deosebită care aduce fericire, pace şi armonie tuturor celor care o aşteaptă cu sufletul deschis. Masa de Paşti, pentru noi, înseamnă să-i avem pe cei dragi alături, mergem în vizită la părinţi, la naşi şi primim cu căldură Învierea Domnului. Bucatele mesei noastre de sărbătoare sunt mielul, ouăle roşii, cozonacul, pasca pe care, din păcate, nu reuşim să le coacem, dar le procurăm, însă pregătim multe alte bucate tradiţionale.”

Maria MUNTEANU, stagiară

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco