• Curierul de Hâncești

Cunoști semnificația denumirii străzii pe care locuiești?

Actualizată în: 10 Oct. 2019După cum am menționat în numărul precedent, în cadrul rubricii „Toponimia Străzilor – Pagini de Istorie”, vom explica cursiv, semnificația denumirilor stradale din orașul Hâncești, precum și din unele localităţi ale raionului.

Țin să menționez că denumirile arhicunoscute ale străzilor sau piețelor, nu vor fi explicate, vom menționat străzile care poartă nume ale personalităților mai puțin cunoscute de către cetățeni.

În această săptămână, cunoaștem alte două denumiri stradale ale orașului Hâncești, acestea sunt: Petru Zadnipru și strada Pan Halippa, anterior numită „40 лет Победы” .PETRU ZADNIPRU - (născut 13 ianuarie 1927, s.Sauca, raionul Ocnița, decedat 23 septembrie 1976, Chișinău) a fost poet din RSS Moldovenească. A absolvit Universitatea de Stat din Chișinău în anul 1952, a fost redactor-șef al revistei „Chipăruș” și secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova.
PAN HALIPPA – numit și Pantelimon Halippa (născut 1 august 1883, Cubolta, ținutul Soroca - decedat 30 aprilie 1979, București) a fost un publicist și om politic basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România. A fost președintele Sfatului Țării care a votat unirea în 1918. A ocupat funcții de ministru în diferite guverne. A fost persecutat politic de regimul comunist și închis la Sighet. Membru corespondent al Academiei Române exclus în 1948 și repus în drepturi în 1990.
A colectat informaţia: Maria MUNTEANU

87 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco