• Curierul de Hâncești

Cunoști semnificația denumirii străzii pe care locuiești?


Continuăm cursiv, la solicitarea cititorilor, noua rubrică „Toponimia străzilor – Pagini de Istorie”, unde explicăm succint semnificația denumirilor stradale din orașul Hâncești și din unele localități ale raionului.

Îndemn cititorii din localitățile raionului Hâncești, dornici să indicăm o anumită denumire stradală, care iscă diverse și nenumărate întrebări la adresa personalității necunoscute, numele căreia este indicat pe plăcuța stradală și nu este inclus în arsenalul nostru sau nu l-am abordat, nu ezitați să ne contactați.

În această săptămână, cunoaștem alte două personalități ale căror denumiri au devenit recunoscute de-a lungul anilor, iar astăzi, în cinstea lor sunt denumite două străzi în orașul Hâncești, acestea sunt: strada Petru Rareș și Nicolae Milescu Spătaru, aceasta anterior numită „Козырева”.NICOLAE MILESCU sau Neculai Milescu Spătarul (în rusă Николай Гаврилович Спафарий) (născut 1636, Vaslui - decedat 1708, Moscova) a fost un cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat român, activ atât în Moldova, cât și în Rusia. Denumirea de „Spătarul” provine de la faptul că o perioadă a deținut funcția de mare spătar la curtea unui domn din Țara Românească (dregător la Curtea domnească care purta la ceremonii sabia și buzduganul domnului, iar mai târziu avea comanda cavaleriei). S-a născut pe moșia tatălui său Gavril, lângă Vaslui. A studiat la Marea Școală a Patriarhiei din Constantinopol și după ce se întoarce la Iași, este numit secretar al domnului Moldovei, pe atunci Gheorghe Ștefan.

PETRU RAREȘ - (născut 1483 - decedat 3 septembrie 1546, Suceava) a fost domn al Moldovei de două ori, prima dată între 20 ianuarie 1527 și 18 septembrie 1538, iar a doua oară între 19 februarie 1541 și 3 septembrie 1546. A fost fiul lui Ștefan cel Mare cu o anume I.Rareșoaia, a cărei existență nu e documentată istoric. A urmat în linii mari politica internă și externă stabilită de tatăl său, având și o parte din calitățile acestuia - ambiția, îndrăzneala, vitejia, religia, gustul artistic - dar, fire mai aventuroasă, a făcut și erori, mai ales în politica externă.


Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco