• Curierul de Hâncești

Cunoști semnificația denumirii străzii pe care locuiești?

În această săptămână, ne reamintim de cel care a fost Alexandru Ioan Cuza numele căruia este astăzi inclus pe plăcuțele stradale din Hâncești și despre marele fabulist alt poporului român, Alexandru Donici.

ALEXANDRU IOAN CUZA - sau Alexandru Ioan I născut la 20

martie 1820, Bârlad, Moldova – decedat 3 mai 1873, Heidelberg, Imperiul German. A fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Ales domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Imperiul Otoman și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române prin înfăptuirea unității constituționale și administrative. Aceasta s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern. În anul 1866, o largă coaliție a partidelor vremii, cunoscută sub denumirea de Monstruoasa Coaliție din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, l-au forțat pe Alexandru Ioan Cuza să abdice.


ALEXANDRU DONICI – sau Alecu Donici, născut la 19 ianuarie 1806, Piatra-Bezin, azi Donici, Orhei – decedat la 21 ianuarie 1865, Piatra Neamț. A fost un poet fabulist, lingvist și traducător român basarabean. Debutează cu traduceri din Pușchin și Krâlov, fiind menționat în 1835 ca traducător în revista moscovită „Teleskop”. În colaborare cu Constantin Negruzzi traduce și publică „Satire și alte poetice compuneri” de Antioh Cantemir, traduce poemul lui Pușkin „Țiganii” ,mai traduce „Torentele și oamenii” de Mihail Lermontov, „Tunsul” de A. Veltman și alte creații ale clasicilor literaturii universale. În anii 1840 și 1842 editează două cărți de „Fabule” cu opere proprii și traduceri. Donici a avut un deosebit spirit de observație, criticând în fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste în societatea umană. În creația sa sunt populare fabulele: „Antereul lui Arvinte”, „Musca la arat”, „Racul, broasca și știuca”, „Doi câini” ș.a.

A colectat informația: Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco