• Curierul de Hâncești

Cunoști semnificația denumirii străzii pe care locuiești?Suntem deja la cea de-a 4 ediție în care dezvoltăm subiectul noii rubrici „Toponimia străzilor – Pagini de Istorie” în cadrul căreia explicăm cursiv și succint semnificația denumirii străzii pe care locuiți. Revin cu îndemnul de a vă adresa redacției în cazul în care sunteți dornici să explicăm o anumită denumire stradală.

În numărul din această săptămână, am decis să cunoaștem alte două personalități care au devenit renumite de-a lungul timpului, iar astăzi în cinstea lor sunt denumite două străzi în or. Hâncești, vorbim despre Victor Crăsescu, anterior denumită strada „Рабочая” și Barbu Lăutaru, anterior denumită strada „Н. Гроза.”
BARBU LĂUTARU - (pseudonimul lui Vasile Barbu, născut în 1780, Mereni, raionul Anenii Noi, decedat - august 1858, Iași), a fost un cântăreț și cobzar român, care s-a bucurat de o faimă devenită legendară, urmaș al unei vechi familii de lăutari. Staroste al lăutarilor din Moldova timp de 40 de ani, Barbu Lăutaru a fost unul dintre cei mai mari cântăreți populari români care, prin creația și felul lor de interpretare, au contribuit la formarea și îmbogățirea muzicii populare de tip lăutăresc, născută din îmbinarea elementelor de muzică populară românească cu elemente ale muzicii orientale, ale romanței ruse și elemente occidentale. A întreprins numeroase turnee prin țările românești, inclusiv și prin Basarabia (la Chișinău și Telenești). Barbu Lăutaru a reprodus o improvizație de-a lui Franz Liszt la o primă audiție, când compozitorul maghiar a făcut un popas la conacul vistiernicului Alecu Balș.VICTOR CRĂSESCU - (Crasiuc, cunoscut sub pseudonimul Ștefan Basarabeanu, născut 1848, Chișinău - decedat 1918) a fost un doctor român basarabean. A frecventat câteva clase ale gimnaziului din Chișinău, pe care a trebuit să-l părăsească din lipsa de mijloace materiale, ca să urmeze apoi cursurile seminarului. După asta a studiat medicina la Universitatea din Odessa. În 1881 se stabilește la Tulcea, în Dobrogea. O bună bucată de timp a condus comuna agricolă înființată de refugiați în satul Armutnî.A colectat informaţia: Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco