• Curierul de Hâncești

Cunoști semnificația denumirii străzii pe care locuiești?

În această săptămână aflăm o mica părticică din istoria Daciei, nume care astăzi este scris cu mândrie pe tăblițele unor mari străzi din țară și mai aflăm despre Bucovina, care la fel este scris pe tăblița unei străzi din Hâncești.


DACIA - era în antichitate țara locuită de geto-daci, care erau împărțiți într-un număr mai mare de state, iar ei ocupau un teritoriu cuprins între: râul Tisa, râul Nistru și Marea Neagră, Dunărea și Carpații Păduroși.

În anumite părți chiar depășeau aceste hotare. Regatul dacic a ajuns la cea mai mare întindere a sa în timpul regelui Burebista, având ca hotare: țărmul Mării Negre și Bugul. Conform informațiilor rămase, dacii locuiau în zona muntoasă până în partea superioară a Dunării, iar geții stăpâneau partea de la cataracte, până la vărsarea acesteia în Marea Neagră. Tot el spune că "dacii au aceeași limbă cu geții" și că "elenii i-au socotit pe geți de neam tracic". De asemenea, se spune că regele getic Burebista i-a zdrobit pe boii și tauriscii conduși de regele Critasir, afirmă că Critasir a fost învins de daci, și păstrează denumirea luptătorilor armatei de geți sau daci pentru a denumi popoarele de la Nord.


BUCOVINA - devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac este o regiune istorică ce cuprinde un teritoriu de 10.441 km² care acoperă zona adiacentă orașelor Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Rădăuți, Siret, Solca, Suceava, Vatra Dornei, etc. Bucovina a căpătat o identitate distinctă de Moldova după ce zona a fost anexată de către Imperiul Habsburgic în 1774. Termenul bucovina ca nume comun, în sensul de pădure de fagi, apare prima dată într-un document emis de domnul Moldovei, Roman I. Mușat, prin care dăruiește lui Ionaș Vitezul trei sate, aflate pe apa Siretului, „în sus până la Bucovina cea mare.


A colectat informația Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco