• Curierul de Hâncești

Cunoaşteţi procedura de desfăşurare a viitoarele alegeri parlamentare?

Suntem în prag electoral, pe 24 februarie se va desfăşura scrutinul electoral. În total, 14 partide politice și un bloc electoral au depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC). Alegerile parlamentare de anul acesta vor fi desfăşurate după un sistem electoral mixt, deputaţii urmând să fie aleşi atât pe liste de partid, cât şi în circumscripţii. La fel, în ziua alegerilor, va fi desfășurat un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și revocarea acestora din funcție, dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile. Anul acesta, alegerile vor fi diferite de alţi ani, de aceasta am decis să întrebăm hânceştenii să vedem ce ştiu ei despre viitoarele alegeri parlamentare:

Emanuela Vozan, 18 ani, or.Hânceşti: „ Ştiu că alegerile parlamentare de anul acesta vor avea loc pe data de 24 februarie. Se vor efectua în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. Şi ştiu că vom mai vota şi referendumul cu privire la reducere numărului de deputaţi. Desigur, am mari aşteptări în urma acestor alegeri, fiecare cetățean, la fel ca şi mine, cred că doreşte să se producă o schimbare mare în conducerea ţării noastre.”


Andrei Dornea, 48 de ani, s. Dancu: „Nu prea cunosc, una ştiu că va fi diferit de alţi ani. Eu nu mai înţeleg cu circumscripţiile estea nimic, cum va fi? pe cine să votăm? Nu ştiu cum va fi, dar vom ajunge şi vom vedea. Important e ce va fi după alegeri, nu cum vor fi ele, că ei toţi promit multe, dar ştim că nici jumătate nu fac din ceea ce au promis. Una ne rămâne, să sperăm că lucrurile vor merge spre binele ţării.”


Aliona Cozma, 19 ani, or.Hânceşti: „Deşi cunosc că vor fi pe 24 februarie, nu ştiu cum vor fi, dar vom vedea. Dacă sincer nu cred că va fi mai bine ca până acum, tot așa cum a mai fost, probleme, voturi anulate, alegeri repetate, etc. Nu cred că încă cineva a câștigat deplina încredere a cetăţenilor, dar socot că bătălia se va da între Partidul Şor și PDM. Despre procedura în sine nu prea cunosc, ştiu că va fi mai diferit, şi vom vota nu doar partide, dar şi candidaţi pe circumscripţii.”


Vasile Vieru, 72 de ani, or.Hânceşti: „Nu ştiu cum vor fi, nu m-am interesat. Important e ceea ce va fi după aceste alegeri. Ce poate fi deosebit, iarăşi tot aceea ce a mai fost, alegem pe cineva care ne-a promis multe, dar nu a făcut nimic. Ei spun acum multe şi diverse lucruri, dar cu fapta nu prea cred că vor ajunge să le facă...”


Eugenia Proşchin, 61 de ani, s. Bobeica: „Nu prea ştiu cum va fi, ştiu cum era înainte, dar acum am auzit şi eu că va fi ceva deosebit de alte dăţi. Aceştia de la conducere fac aşa nişte reguli că nici ei nu le înţeleg până la urmă, dar cu atât mai mult noi, oamenii de rând. Deja voi vedea în ziua alegerilor cum va fi. Nu ştiu pe cine voi vota, văd ce or spune copiii mei şi deja mă voi decide pe cine să votez, căci eu nici nu ştiu pe cine să votăm, nemaivorbind de procedura de vot...”


Anastasia, 32 de ani, or.Hânceşti: „Ştiu că o să ne dea multe buletine deodată şi hai votează şi majoritatea vor vota la ghici, special au pus mai multe buletine de vot ca omul să se încurce şi să nu ştie ce să voteze. Pe lângă ceea că vom vota - deputaţi în parlament - vom mai vota dacă să fie 61 sau 101 membri în parlament. După părea mea, ar fi mai bine să fie 101 ca probabilitatea să fie măcar unul căruia să-i pese de ţara noastră...”


Ion Bogdan, 38 de ani, or.Hânceşti: „Nu ştiu, nici nu m-am interesat. Alegerile sunt o temă dureroasă pentru ţara noastră, deoarece multe lucruri se promit, dar nimic din ce spun nu ajung să înfăptuiască. Un lucru ştiu despe alegeri, vor fi mai multe buletine de vot. Eu cred că Maia Sandu şi Andrei Năstase trebuie să câştige cele mai multe voturi, ei sunt oamenii care vor face ceva pentru binele ţării, alţii nu prea cred că vor face ceva.”

Aurel VICLIUC


8 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco