• Curierul de Hâncești

Cunoștințele și educația literară nu sunt gratuite

Cît costă astăzi cărțile și manualele pentru copii șiadolescenți în librăriile din Hâncești?Vara a pleca, dragi cititorit. Astăzi este 1 septembrie, prima zi de toamnă, dar şi „Ziua Cunoştinţelor” – zi în care un ocean de copii frumoşi şi zglobii, cu zâmbete pe buze, flori şi baloane multicolore, se revarsă asupra gimnaziilor şi liceelor, după o lungă vacanţă de vară.


Unii păşesc pentru prima dată pragul instituţiei de învăţământ, alţii revin cu bucurie pe băncile şcolii pentru a doua (sau a nu ştiu câta) oară. Deşi, este mai mult o sărbătoare pentru picii din clasele primare sau cele gimnaziale, şi cei de la liceu sunt fericiţi în această zi pentru că ştiu că mai au de învăţat 1-3 ani şi absolvesc.


Indiferent de vârstă, și cel mic dar și cel mai măricel știe ce este o carte și că aceasta oferă un noian de cunoștințe, fie în materie disciplinară, fie o operă artistică, menită să îmbogățească vocabularul și imaginația. În contextul sărbătorii, am vizitat cele câteva librării din localitate pentru a vă face cunoscuți cu prețurile la unele manuale şcolare dar și cărți de literatură artistică pentru copii și adolescenţi.


Astfel, manualele şcolare, în special literature şcolară, indiferent de clasă, costă în jur de 55 de lei. Cărţile de geografie încep cu preţul de 50 de lei, manualele de limbă franceză şi limbă engleză încep cu preţul de 92 de lei, matematica, teste şi caiete de lucru – între 36 şi 92 de lei, caiet de teste la limba şi literatura română – de la 30 de lei. Tot aici, literatura pentru educaţia plastică costă peste 25 de lei, cartea de geografie pentru clasele liceale costă peste 100 de lei, manualul de fizică – de la 26 de lei, manualele de educaţie tehnologică – de la 40 de lei, manualele de chimie – de la 42 de lei, iar hărţile cu contur pentru orele de geografie nu costă mai puţin de 11 lei.


“Pentru că începe un nou an şcolar, părinţii, deopotrivă cu profesorii sunt în căutarea a tot felul de manuale şi caiete de teste, începând cu clasa întâi şi terminând cu clasa a douăsprezecea, ne spune Valentina, consultant într-o librărie din Hânceşti. Manuale avem mai puţine în vânzare, asta pentru că de regulă instituţiile de învăţământ oferă manuale pentru elevi din cadrul Ministerului Educaţiei. Însă, la fel de solicitate în această perioadă sunt dicţionarele de sinonime, omonime, antonime, explicative şi chiar de limbi străine aşa ca română- rusă, română-engleză, română-franceză etc.”, a spus femeia.


Dacă e să vorbim despre literatura pentru adolescenţi, dar care este inclusă în programul şcolar aşa ca cărţile autorilor Ion Druţă, Liviu Rebreanu, Mihail Drumeş, Emil Gîrleanu, Octavian Goga etc. – atunci veţi achita pentru ele nu mai puţin de 60 de lei, unele ajungând chiar la preţul de 169 – 200 de lei.Doamna Maria,  profesoară şi mamă a doi adolescenţi, ne-a vorbit câte ceva despre preferinţele literare ale adolescenţilor din ziua de azi.


“Fiecare copil setos de carte începe cu “Amintiri din copilărie”, “Micul Prinţ”, “Aventurile lui Huckleberry Finn” şi “Coliba unchiului Tom”, îmbogăţindu-şi considerabil imaginaţia. Acum, adolescenţii noştri citesc cărţi mult mai moderne, de regulă cu tentă fantastică, aşa ca  “Jurnalul unui puşti”, “Harry Potter”, “Micuţele mincinoase” şi “Golful dinozaurilor”. Adolescenții s-au maturizat poate mult prea devreme și ori de câte ori găsesc timp liber, înșfacă o tabletă sau o consolă de jocuri și rămân ațintiți ore în șir.


Cărțile sunt “old school” și nu e la modă să te plimbi pe maidan povestind despre Nică sau Tom Sawyer. Să nu reamintim faptul că se lasă foarte greu convinşi să intre într-o librărie și nu știu că la bibliotecă îți poți face abonament. Deci, dacă citesc aceleaşi cărţi despre “Harry Potter” sau alţi eroi de acest gen, aleg să o facă tot pe tabletă”, a conchis femeia.


În aceeaşi librărie, am descoperit şi o serie de enciclopedii cu preţul care variază între 135 şi 1000 de lei, enciclopedii atât pentru adolescenţi, cât şi pentru interesul maturilor. Tot aici, Cartea Roşie a Republicii Moldova costă 590 de lei, iar Biblia ilustrată – 1000 de lei. Iar dacă sunteţi interesaţi de ghidurile turistice şi informaţii actualizate despre ţările Europei, veţi scoate din buzunare cel puţin 100 – 300 de lei.


Pentru că astăzi este ziua cunoştinţelor iar cunoştinţele sunt cel mai des acumulate din cărţi, ne-am gândit la o listă de opere literare pe gustul adolescenţilor, la care şi cei maturi pot reveni oricând pentru a-şi aminti de anii frumoşi când erau pe băncile şcolii.“Aventurile lui Tom Sawyer” , “Prinţ şi cerşetor” -  Mark Twain; “Micul Prinţ” – Antoine de Saint-Exupery; “Heidi, fetiţa munţilor” – Johanna Spyri; “Aventurile lui Pinocchio” – Carlo Collodi; “Coliba unchiului Tom” – Harriet Beecher Stowe; “Alice în Ţara Minunilor” - Lewis Carroll; “Vrăjitorul din Oz” – Lyman Frank Baum; “Robinson Crusoe” – Daniel Defoe; “Comoara din insulă” - Robert Louise Stevenson; “O călătorie spre centrul Pământului şi Douăzeci de mii de leghe sub mare” de Jules Verne etc.


Citiţi nu doar de ziua cunoştinţelor. Citiţi oriunde v-aţi afla… o carte, o revistă, un ziar etc. Nu în zadar marele Eminescu spunea: “Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.”Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco