• Curierul de Hâncești

Da - sancţiunilor draconice pentru şoferii beţi

Mai nou, pe şoferii nedisciplinaţi, care urcă băuţi la volan, îi aşteaptă vremuri grele. Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) vine cu propunerea de a înăspri legislaţia rutieră prin sancţionarea dură a şoferilor băuţi. Aceştia vor rămâne fără permis de conducere, iar pentru a-le recupera vor susţine din nou examene. Potrivit propunerilor INP, gradul minim de alcoolemie în sânge va fi scăzut de la 0,3 la 0,2 gram pe litru, iar gradul avansat de alcool în sânge va fi majorat de la 0,5 până la 1,0 gram per litru. Totodată, poliţiştii de patrulare propun ca şoferilor prinşi la volan cu grad avansat de alcool în sânge să le fie suspendat permisul de conducere pe o perioadă de la unu la trei ani sau să le fie anulat dreptul de a conduce pe un termen de la trei până la cinci ani.


Mai mult, şoferilor suspectaţi că au urcat beţi la volan, să le fie ridicat permisul de conducere pe perioada anchetei, acest lucru urmând să fie decis de instanţă.

Măsurile draconice au fost dictate de statisticele îngrijorătoare, potrivit cărora pe an ce trece, se majorează numărul accidentelor rutiere şi de circulaţie cu implicarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa alcoolului, care se soldează cu victime, atât răniţi, cât şi persoane decedate. Datele INP arată că, anul trecut, au fost înregistrate 6445 de cazuri în care şoferii traşi pe dreapta se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, în 5100 dintre acestea conducătorii auto fiind în stare avansată de ebrietate.

Făcând nişte cercetări, am descoperit unele reguli şi sancţiuni pentru şoferii băuţi, care se aplică în alte ţări ale lumii, demne de aplicat şi la noi. Astfel, în SUA, nu ai voie să conduci dacă ai deschisă în maşină vreo sticlă sau cutie cu alcool, lucru valabil şi pentru pasageri; chiar şi pentru o singură abatere trebuie să participi la cursuri obligatorii de educaţie rutieră; de obicei, după cea de-a două abatere, se pune problema închisorii; un dispozitiv montat la cheia de contact nu permite maşinii să pornească, dacă şoferul a băut.

În Marea Britanie, dacă eşti oprit de poliţie şi în urma testelor eşti găsit cu alcool în sânge peste limita legală sau chiar dacă eşti sub limita legală, dar abilitatea ta de a conduce este serios afectată de alcool, poţi primi o amendă de până la 5.000 de lire, 6 luni de închisoare, interzicerea dreptului de a conduce între 1 şi 3 ani, dacă repeţi infracţiunea - în interval de 10 ani. În Franţa, conducerea în stare de ebrietate atrage după sine suspendarea permisului pe o perioadă de 3 ani, 4.500 euro amendă şi condamnarea la închisoare până la 2 ani. Dacă te situezi sub acest nivel, amenda este de 135 euro şi 6 puncte de penalizare. În Polonia legile legate de alcoolul la volan se aplică şi bicicliştilor, 50% dintre sentinţele de condamnare la închisoare pentru exces de alcool în sânge fiind acordate celor pe două roţi.

Sunt salutabile propunerile de modificare a legislaţiei rutiere în ţara noastră şi ajustarea acestora la standardele europene, întrucât ne aşteptăm ca şoferii să conştientizeze pericolul la care se expun ei, dar şi alţi participanţi la trafic, care, deşi respectă regulile, devin victimele lor. Cred că n-ar fi exagerată nici retragerea permisului de conducere pe viaţă atunci când şoferii beţi, care circulă cu viteză excesivă, tamponează mortal pietonii sau alţi participanţi la traficul rutier. Poate aceste sancţiuni prevăzute pe viitor îi va face să se gândească de două ori înainte de a consuma alcool la volan.

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco