• Curierul de Hâncești

De 1 iunie în Hânceşti s-au născut doi copii


La 1 iunie, de Ziua internaţională a protecţiei copilului, în r. Hânceşti s-au născut doi copii, ambii la Maternitatea din mun. Hânceşti.

Bebeluşii care au venit pe lume de 1 iunie se numesc Nicolae Vulpe din s. Drăguşenii Noi şi Camelia Surdu din s. Gura Galbenei, r. Cimişlia. „Funcţionarii Oficiului Stare Civilă, în prezenţa medicilor, surorilor medicale şi a mămicilor au înregistrat naşterea celor doi copii chiar în Maternitate. Ar fi bine să devină o tradiţie faptul de a se înregistra naşterea copiilor la Maternitate, pentru ca la externare să plece acasă cu certificatul de naştere. Cu atât mai mult că această procedură este efectuată gratis” – menţionează Angela Bunduchi, şefa Oficiului Stare Civilă Hânceşti.


Începând cu 30 mai 2017, au intrat în vigoare modificări ale legii care prevăd ca copilul să fie înregistrat în decurs de trei luni de la naştere. „Articolul 7 al Convenţiei cu privire la Dreptul Copilului prevede ca nou-născutul să fie înregistrat imediat după naştere şi, de la acea dată, are dreptul la un nume, asistenţă medicală gratuită, de a dobândi cetăţenie etc.


Conform art. 22 al Legii privind actele de stare civilă, obligaţia de a declara naşterea copilului este pusă în sarcina părinţilor. Declaraţia de naştere se face în termen de cel mult 3 luni din ziua naşterii copilului. Nerespectarea termenului de depunere a declaraţiei atrage după sine aplicare unei amenzi de la 9 la 21 u.c. (de la 450 lei până la 1050 lei).


După expirarea termenului prevăzut de legislaţie pentru depunerea declaraţiei de naştere, OSC şi primăriile din teritoriu au obligaţia de a sesiza organul de poliţie referitor la faptele ce constituie încălcarea regimului actelor de stare civilă şi anume declararea naşterii, lipsirea copilului de dreptul la un nume şi la o cetăţenie, precum şi afirmarea acestuia în societate ca personalitate cu drepturi depline” – a specificat în încheiere dna Bunduchi, îndemnând părinţii ca, imediat după naşterea copilului, să se adreseze funcţionarilor OSC, care activează în cadrul instituţiei medicale pentru înregistrarea actului de naştere al bebeluşului până la externare.Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco