• Curierul de Hâncești

De Ziua satului la Şipoteni, toţi au fost serviţi cu zeamă şi uha, iar copiii - cu îngheţată!

Duminica trecută, pe stadionul satului Şipoteni a fost mare veselie şi voie bună, aici adunându-se toată comunitatea pentru a marca Ziua satului şi Hramul localităţii. Programul sărbătorii a inclus mai multe activităţi culturale: competiţii sportive, concert cu evoluarea copiilor de la şcoala şi grădiniţa din localitate, premierea tuturor consătenilor ce poartă numele de Gheorghe, precum şi oficializarea unei nunţi de aur. De Ziua satului, locuitorii au avut parte de mai mulţi oaspeţi, printre care oficialităţi ale raionului, deputaţi şi primari din raion.

De fapt, locuitorii acestui sat îşi marchează tradiţional Hramul localităţii la data de 6 mai, de Sfântul Gheorghe, dar deoarece anul acesta în ziua respectivă a fost Paştele Blajinilor, s-a decis ca sărbătoarea să fie puţin amânată, pentru a o marca cu mult fast într-o altă zi. În după amiaza zilei de duminică, pe stadionul satului s-a organizat tradiţionala trântă la cucoş, iepure şi berbec, la ea dându-şi concursul toţi bărbaţii acestei localităţi, începând cu vârsta de 7 ani şi până aproape de 50 ani. Publicul prezent a fost agitat de încăierările corp la corp a luptătorilor, care căutau să se doboare unul pe altul, folosind diverse metode.


În finalul luptei, cei mai vânjoşi şi iscusiţi trântaci s-au ales cu trofee vii - cocoşul l-a câştigat Vasile Buza (în vârstă de 11 ani), iepurele – Eduard Gavoză, (16 ani) şi berbecul – Alexandru Grădinaru, (18 ani). Cea mai tensionată a fost, totuşi, lupta pentru berbec, în finalul căreia Alexandru Grădinaru, judocan, discipol al emeriţilor antrenori, fraţii Buiuc, a trebuit să lupte cu veteranul acestei probe sportive, Ion Popescu, care 5 ani la rând a câştigat acest trofeu în mai multe sate din vecinătate.După aceasta, ştafeta sărbătorii a fost transmisă picilor din grupa „Fluturaşii” de la grădiniţa din localitate, care i-au distrat şi emoţionat până la lacrimi pe cei prezenţi cu două dansuri moderne „Cha cha, cha” şi „Lume frumoasă”, conduşi de educatoarele Iana Marcu şi Vera Gâncu.

Voie bună le-a creat consătenilor şi cântăreţul satului Sergiu Buza, care a evoluat pe scena improvizată pe stadion cu mai multe cântece populare, care au stârnit o furtună de aplauze din partea consătenilor. Cu un program artistic foarte interesant au venit şi copiii din localitate, precum şi membrii ansamblului „Izvoraş”, ghidaţi de bibliotecara Svetlana Nacu şi Elena Buza, şeful Casei de Cultură.


Cu un mesaj de felicitare pentru consătenii săi a venit primarul localităţii Nicolae Moroz, care a urat sănătate tuturor şi dăinuire satului. „Deşi de baştină sunt din s. Sărata Galbenă, cei peste 30 de ani trăiţi în satul Şipoteni m-au legat atât de mult de această localitate, că astăzi pot spune cu certitudine că Şipoteniul este destinul meu, este satul meu, vatră de dor” – a remarcat primarul localităţii Nicolae Moroz, după ce a enumerat mai multe realizări frumoase din sat, implementate pe parcursul celor două mandate, care evident se datorează şi contribuţiei comunităţii.

Cu mesaje de felicitare au venit şi oaspeţii sărbătorii - vicepreşedintele raionului Dumitru Cornei, reprezentantul Guvernului în Teritoriu Ion Mereuţă şi deputatul în Parlament Alexandru Botnari, care pe lângă urările de sănătate şi bunăstare le-au promis locuitorilor satului şi o viitoare susţinere în realizarea tuturor proiectelor demarate în comunitate. Deputatul Alexandru Botnari a promis să intervină neapărat în soluţionarea problemei ce ţine de circulaţia rutei Şipoteni-Hânceşti.

Cel mai emoţionant moment al sărbătorii a fost oficializarea Nunţii de Aur a soţilor Ion şi Sofia Andronic din s. Şipoteni, care şi-au marcat 50 ani de căsătorie, fiind aduşi la sărbătoare de către copiii lor într-o maşină luxoasă, împodobită ca la o adevărată nuntă. După ce „proaspeţii” miri, şi-au mai spus o dată un ferm „Da” în faţa întregului sat, primarul localităţii, Nicolae Moroz, i-a înmânat cuplului o diplomă de merit şi un cadou simbolic, cu ocazia marcării celor 50 de ani de căsnicie, dorindu-le sănătate, bucurii de la copii şi nepoţi, aducându-i drept exemplu de urmat pentru întreaga comunitate, ca fiind o familie model de omenie, cumsecădenie şi oameni gospodari.


Surpriza sărbătorii a fost servirea tuturor oamenilor prezenţi pe stadion cu zeamă cu carne de pui şi uha (zeamă de peşte), pregătite chiar acolo pe loc pe pirostrii de către două iscusite gospodine: Virginica Răileanu, contabil-şef al primăriei şi Valentina Onucu, fost bucătar al şcolii. „Îmi place mult să gătesc, de aceea m-am oferit cu drag să pregătesc zeama, îndeosebi în aer liber, care se primeşte cu mult mai gustoasă” – ne-a spus dna Răileanu. Şi copiii au avut parte de o surpriză plăcută – fiecare dintre ei a primit în dar câte o îngheţată din partea primăriei.

„Orişice eveniment cultural îi mobilizează pe oameni, îi motivează spiritual să contribuie într-o oarecare măsură la dezvoltarea şi prosperarea comunităţii. Eu vreau să le mulţumesc celor cu care împreună am organizat sărbătoarea - angajaţilor primăriei, educatorilor, profesorilor şi lucrătorilor din cultură, şi nu în ultimul rând, mulţumesc Organizaţiei Teritoriale a PDM, fără susţinerea căreia ar fi fost imposibilă organizarea activităţilor cultural-sportive”- a menţionat în încheiere primarul, Nicolae Moroz.


Muzica şi dansul au răsunat până seara târziu în satul Şipoteni, interpreta de muzică uşoară, Doina Arsene a venit cu un buchet de melodii populare pentru a le delecta sufletul şi a le eterniza evenimentul.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco