• Curierul de Hâncești

Dennis Custiuc – sportivul irlandez cu rădăcini hânceștene

La doar 10 ani Dennis Custiuc este un sportiv cu rezultate remarcabile pe arena sportivă din Irlanda. Deși s-a născut și locuiește în Irlanda, vine în fiecare vară la bunicii săi în Hâncești unde vorbește limba rămână și se bucură de vacanța mare.


De mic copil Dennis practică sportul. Înotul și Judo sunt domeniile în care se regăsește micul sportiv.


„Înot de mai bine de 4 ani, iar Judo practic de 3 ani și jumătate, a spus Dennis. Programul meu este repartizat în așa fel încât să reușesc la toate antrenamentele și în același timp să nu pierd prea multă energie. Dacă Judo este un sport foarte important în care am nevoie de putere și exigență, atunci la orele de înot mai mult mă relaxez.”


La fel ca orice tânăr, îi place fotbalul și urmărește activitatea lui Leo Messi (fotbalist din Argentina), dar cel mai mult respect prezintă pentru cel care a creat Judo, Jigoro Kano. 

„Am avut de realizat un proiect pentru școală intitulat „eroul meu”. M-am gândit foarte mult pe cine să aleg, mă gândeam la cineva din domeniul fotbalului sau de alt gen sportiv. Tata mi-a sugerat să scriu despre Kano, și am realizat că dânsul este adevăratul meu erou. În primii ani de școală nu-mi plăcea să merg la ore, acum însă îmi place foarte mult matematica. Uneori disciplina îmi pare atât de ușoară încât mă plictisesc” – a mărturisit sportivul.


Tatăl băiatului care poartă același nume, Denis, spune că a ales Judo pentru fiul său nu doar pentru că a practicat și el aceste gen de lupte aici în Hâncești, dar și pentru că moldovenii chiar sunt buni în acest domeniu, în pofida faptului că avem o țară mică. Frățiorul lui Dennis are doar 5 ani dar îi calcă fratelui său pe urme, știe să înoate și urmează să practice Judo. 


„În Irlanda copiii sunt implicați în diverse activități, iar părinții îi susțin pe copiii lor atât moral cât și financiar. Eu sunt adesea sever cu copii mei. Uneori Dennis este obosit și spune că ar vrea să înlocuiască sportul cu altă activitate, iar eu îi spun că va fi liber să facă ce dorește după ce va obține centura neagră. Nimic nu se obține ușor, pentru a avea succes trebuie să muncești. Dennis înțelege asta și eu îi sunt mereu alături pentru a-l ajuta să nu cedeze și să fie un adevărat luptător” – a spus tatăl băiatului.


Din anul 2015 Dennis Custiuc a început să lupte la competiții de un nivel mai înalt. La competiția „North Island Open”, unde au participat sportivi din mai multe țări din Marea Britanie, Dennis a luptat cu sportivi mai mari, fiind mai dezvoltat decât alții și a avut rezultat foarte bun. De când practică Judo, a participat la 16 competiții și are în colecția sa de premii 13 medalii.


„Visul meu cel mai mare este să particip la Jocurile Olimpice. Încă nu știu cine vreau să fiu atunci când voi fi matur dar, cert e că mi-ar plăcea să activez în domeniul sportului. Din acest motiv jocurile olimpice au devenit scopul meu pentru care mai am mult de luptat” – a încheiat sportivul.


În același context, directorul școlii sportive din Hâncești Igor Untilă l-a premiat pe Dennis Custiuc cu o medalie, o cupă și o diplomă în semn de recunoștință și mândrie pentru faptul că tânărul cu rădăcini hânceștene are succese pe arena sportului dincolo de hotarele țării.Elena Golubnic

8 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco