• Curierul de Hâncești

Despre patrimoniul din Hânceşti al lui Manuc bei – la o conferinţă în Armenia


În perioada 7-9 iunie, curent, am avut ocazia să particip în premieră la o conferinţă internaţională, organizată la Erevan de către Institutul de Orientalistică a Academiei Naţionale a Armeniei. La această conferinţă, consacrată celor 200 de ani de la moartea lui Manuc Bei Mirzaian, au participat specialişti „manucbeişti” din Armenia, Franţa, România, Ucraina, Turcia şi Moldova.


Organizatorii conferinţei (dna Asmic Stepanean, vicedirectorul Institutului) au decis ca, după deschiderea oficială, primul referat să fie prezentat de mine. Discursul intitulat „Patrimoniul familiei Manuc Bei Mirzaian din Basarabia: trecut, prezent şi viitor” a fost ascultat cu mare interes şi răsplătit cu aplauze furtunoase. Reacţia auditoriului se explică prin faptul că prelecţia mea a fost completată cu o expoziţie din materiale promoţionale: cartea „Hânceşti”, ilustrate, broşuri, reviste, calendare, care conţineau imagini cu patrimoniul restaurat din Hânceşti. Pentru toţi a fost o informaţie proaspătă, neştiută până acum.

În cea de-a doua zi a conferinţei, mi-a fost acordată onoarea, împreună cu T. Tatev (episcop) să prezidez prima sesiune a zilei. Informaţia acumulată mi-a îmbogăţit mult cunoştinţele în domeniu şi va completa simţitor conţinutul monografiei popular-ştiinţifice la care lucrez în prezent.

În cea de-a treia zi am avut o deplasare prin Armenia, raionul Aştarac, satul Karbi, unde în sec. XVIII s-au născut bunelul Gob şi tatăl Martiros ai lui Manuc bei, care în anul 1744 au părăsit meleagul natal şi s-au refugiat în Burgas (Bulgaria) şi apoi în Ruşciuc (Ruse). De pe atunci au rămas în sat ruinele unei biserici din sec.XIII şi biserica de azi datată cu sec. XVII.

Delegaţia a fost întâmpinată cu lavaş (pâine) şi sare în faţa şcolii de către conducerea raionului şi a satului. În sala festivă, câţiva oaspeţi (inclusiv localnicii) au luat cuvântul în faţa auditoriului, perindând amintiri din viaţa familiei Mirzaian. Elevii şcolii au prezentat un concert cu cântece, dansuri şi vestitul solo armenesc la tobă. Ca amintire le-a rămas cartea „Hânceşti” şi gustul bomboanelor din Moldova.

În biserica din sec. XVII am participat la o scurtă slujbă duhovnicească, apoi la deschiderea pieţei în numele lui Manuc bei. De menţionat că satul Karbi este unul din cele mai mari sate din Armenia, cu o populaţie de peste 4000 de locuitori.

Călătoria a culminat cu o vizită în Oşacan, unde în subsolul bisericii locale este înmormântat creatorul alfabetului şi scrisului armenesc Mesrop Maştot, care se crede că a fost zidit în pietrele bisericii pentru ca duşmanii să nu-i pângărească osemintele.


Tudor Plăcintă,

director interimar al IP Centrul raional de Cultură „Conacul Manuc bei” Hânceşti

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco