• Curierul de Hâncești

Deţinutele de la penetenciarul din Rusca au lansat o campanie de donare a sângeluiVinerea trecută, mai multe deţinute ale penitenciarului nr 7 Rusca, au fost escortate la secţia de donare a sângelui din Hânceşti, pentru a contribui la salvarea vieţilor omeneşti. Deşi ideea a luat naştere mai devreme, campania de donare a sângelui de către deţinute a început vineri şi va continua câteva zile concomitent. În total vor dona sânge, benevol, aproximativ 150 de femei.


„În penitenciarul nr 7 Rusca deţinutele au acces la informaţie. Privind televizorul sau navigând pe internet, deţinutele s-au făcut cunoscute cu situaţia dificilă din cadrul spitalelor, în care una dintre problemele de bază este insuficienţa de sânge pentru pacienţii în situaţii mai grave, a specificat şeful penitenciarului Ion Ciubuc. Ideea de a dona sânge a pornit, respectiv, de la deţinute iar noi am acceptat-o.


După nişte testări prealabile, pe care deţinutele le-au trecut absolut benevol, 150 dintre ele vor veni pe parcurs să doneze sânge”, a spus dl Ciubuc.

Olesea Buruiană, una dintre deţinute a spus că scopul campaniei este de a contribui la însănătoşirea şi chiar salvarea pacienţilori în situaţii mai grave. 


„Chiar dacă nu am donat sânge niciodată, nu îmi este frică pentru că important este scopul. Îmi place să cred că voi putea ajuta pe cineva şi că sângele meu ar putea salva viaţa unui copil, mama căruia îi stă la căpătâi şi se roagă, de exemplu. Voi mai veni să donez sânge cu prima ocazie, îmi doresc foarte mult să fiu de folos comunităţii”, a spus femeia.

Mariana Pascal, o altă deţinută a penitenciarului, din cauza unor probleme de sănătate nu a putut dona sânge, deşi aştepta acest moment cu nerăbdare. 


„Mi-aş fi dorit să contribui la salvarea vieţilor omeneşti, că poate aşa cineva acolo sus mi-ar fi iertat păcatele. Nu-mi rămâne decât să le susţin pe celelalte fete”, a spus femeia cu ochii în lacrimi.


Pentru gestul mărinimos întreprins, deţinutele au fost remunerate cu un pachet alimentar care conţine o conservă de peşte, de pate, de lapte condensat etc.


„Pachetul alimentar este asigurat de Guvern şi produsele se schimbă de la caz la caz, însă toate conţin neapărat produse bogate în proteine, a specificat şeful Secţiei de transfuzie a sângelui, Liliana Buza. Fiecare pachet acoperă suma de 50 de lei, Guvernul însă a promis că suma pentru produse se va majora la 90 de lei. Ce ţine de gestul femeilor aflate în detenţie, noi le suntem recunoscători având în vedere că avem mulţi pacienţi cu maladii grave care au nevoie de transfuzii de sânge. Avem o conlucrare frumoasă cu conducerea penitenciarului de la Rusca şi sperăm la o continuitate a campaniei”, a încheiat sursa citată.


La final, şeful penitenciarului Ion Ciubuc a declarat că este mândru de ideea deţinutelor care au lansat campania de donare a sângelui benevol şi că astfel dânsele se autoeducă pentru a reveni la libertate cu principii şi valori menite să le îmbunătăţească situaţia în societatea în care vor trăi.


Menţionăm în acelaşi timp că transportul a fost asigurat de primăria Hânceşti.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco